Adolf Schröder - Het kaartspel

"Spannend Duits verhaal over een student die een archief van een oude vrouw moet opruimen." 
kaartspel.gif

Adolf Schröder - Het kaartspel

Winnen of sterven

Markus vindt via een studentenuitzendbureau een baantje. Bij een oude vrouw, Selma Bruhns, die in een huis woont in de Kurfürstenallee. Meteen als Markus binnenkomt heeft hij de neiging weer weg te lopen. Het grote huis stinkt wegens de vele katten die alle kanten opschieten als hij binnenkomt. De in versleten kleding gehulde oude dame echter geeft commando's en waarom weet hij niet, maar Markus doet wat ze zegt. Als ze het uurloon verdriedubbelt opdat Markus blijft, gaat Markus elke afgesproken dag terug naar het mysterieuse huis waarvan alle gordijnen gesloten blijven.
Later zal Markus het Commissaris Berger niet makkelijk maken om te vertellen wat er zich in het huis heeft afgespeeld.

Kaartspelen en andere spelletjes waren in de oorlog niet alleen een tijdsverdrijf voor zowel burgers als soldaten op het slagveld en hadden niet alleen geld als inzet. In de roman 'Amphitryon' kunnen we lezen hoe er door soldaten werd geschaakt met als inzet iemands identiteit.
In 'Het kaartspel' van Aldolf Schröder brengt het lot Markus bij de oude teruggetrokken dame Selma Bruhns. Tijdens de enkele dagen dat Markus daar de orders van de oude vrouw uitvoert, groeit er een zekere band tussen hen. Markus begrijpt wel helemaal niets van zijn taken, maar begrijpt dat er veel vanaf hangt voor de oude vrouw die alleen met een leger katten lijkt te leven.
Net zoals voor Markus is het voor de lezer ook tot de laatste bladzijde spannend waarom hij in het huis is. De spanning wordt al meteen opgezweept als reeds op de eerste bladzijdes blijkt dat na het avontuur met de oude dame Markus op het politiebureau is geroepen om te getuigen bij de moord op Selma Bruhns. Is hij een simpele getuige of is hij een verdachte?
Adolf Schröder weet deze spanning met immer meer gegevens op te bouwen tot een mysterie dat pas op de laatste pagina's wordt opgelost. De Duitse schrijver, die behalve taxi rijdt, ook hoorspelen, tv-scenario's en kinderboeken schrijft, openbaart in dit boekje weer eens een van de gruwelen van de oorlog: winnen of sterven, waarbij winnen geen geluk brengt. Een klein formaat boekje dat je in één adem uitleest.

ADOLF SCHRÖDER - HET KAARTSPEL (Das Kartenspiel, vert. Gerda Meijerink) Ambo, 2002

Leeslinks
Over een ander verborgen oorlogsdrama:
Bernhard Schlink - De voorlezer
Over een allesbepalend schaakspel:
Ignacio Padilla - Amphitryon

« Terug

bol

Bestel
Adolf Schröder - Het kaartspel
via de internet boekhandel bol