Sandro Veronesi - Kalme chaos

"Italiaanse roman over een man die na de dood van zijn vrouw zijn kind niet alleen durft te laten." 
kalmechaos.gif

Sandro Veronesi - Kalme chaos

Roerige tijden

Net voordat Pietro Paladini in het huwelijk zou stappen met zijn verloofde Lara, redt hij samen met zijn broer Carlo twee vrouwen uit zee. Maar wanneer ze moe thuiskomen staat daar een ambulance: Lara is overleden aan een hartstilstand.
Pietro moet het samen met zijn dochtertje Claudia zien te redden. Wanneer hij haar naar school brengt, besluit hij buiten de school op haar te wachten: zo hoeft ze zich niet alleen te voelen.

Het bevalt Pietro daar buiten bij de school zo erg, dat hij de volgende dag het niet over zijn hart kan krijgen om weg te rijden. Wanneer de rouw toeslaat zal zijn dochter hem nodig hebben. Dus blijft Pietro bij de school. Niet een of twee dagen, maar alle dagen erna ook.

Op zijn werk heerst chaos wegens een naderende fusie, dus Pietro voelt zich absoluut niet schuldig dat hij niet op zijn werk is. Het is zelfs zo dat zijn collega's hem beginnen op te zoeken. Via hen hoort hij hoe de zaken ervoor staan, maar hoort hij ook over hun problemen.

En niet alleen van zijn werk komen ze bij hem hun hart uitstorten, ook Pietro's schoonzus, met wie hij ooit een verhouding had, zoekt hem op en vertelt hem over haar laatste zwangerschap, probeert hem van de wijs te brengen over zijn relatie met Lara of geeft hem op zijn donder dat hij nog steeds bij school staat.

Pietro voelt zich thuis bij de school. Hij leert alle regelmatige voorbijgangers kennen, de bars en cafés en hij zou daar eeuwig willen blijven staan wachten op zijn dochter, was het niet dat zijn dochter daar op den duur anders over denkt...

'Kalme chaos' is een prachtverhaal over een man die na de dood van zijn vriendin, die bijna zijn vrouw was, van slag is, maar niet weet wat hij ermee aanmoet. Hij besluit om zijn dochtertje zo goed op te vangen, dat ze zich nooit eenzaam zal voelen.

In plaats dat Pietro's verzaking van werk hem te gronde gaat richten, lijkt hij voor zijn collega's meer en meer op een goeroe. Want in hun ogen heeft Pietro de juiste beslissing genomen inzake de fusie, die op het werk mensen banen kost, of ervoor zorgt dat anderen ontslag nemen. Pietro is de man tot wie ze zich wenden voor niet alleen de zorgen over het werk, maar ook over hun privéleven.

Pietro lijkt al zijn zaakjes steeds beter voor elkaar te hebben dankzij zijn vreemde positie bij de school. Dit keer geen teloorgang van een man die van het rechte pad afwijkt door de dood van een geliefde, zoals in 'Blanco' van Peter Terrin, maar meer een man die onbewust steeds meer als een wijze man wordt aangezien, zoals ook de tuinman in het boek 'Aanwezig' van Jerzy Kosinski president werd.

Sandro Veronesi, die met zijn roman 'In de ban van mijn vader' veel succes oogstte, is met 'Kalme chaos' nog beter op dreef. Met veel humor en sarcasme deelt hij tijdens zijn verhaal kleine kwinkslagen uit naar de fusies die schering en inslag zijn in onze huidige maatschappij, naar dom consumptiegedrag (zijn broer heeft een enorm spijkerbroekenimperium), naar mensen die geen beslissing over hun leven durven te nemen, zoals een collega die dankzij de fusie eindelijk naar Afrika durft te emigreren en naar machtige zakenmensen die zich niet meer kunnen voorstellen hoe een gewoon leven eruit kan zien.

Net als de hoofdpersoon in zijn roman 'Onaangeraakt' is het niet Pietro die gek is, maar de kleurige mensen om hem heen: zijn schoonzus die hysterisch wordt wanneer ze haar auto niet krijgt ingeparkeerd, een collega die meent dat zijn vriendin gek is, moeders die massaal naar lezingen gaan over kinderen die rouw moeten verwerken, zijn baas die door zijn ontslag zijn hoofd verliest. Maar net als in 'Onaangeraakt' is het toch misschien wel degelijk de hoofdpersoon die ondanks dat hij het oog van de orkaan vormt, een beetje het spoor bijster is. Mète is gek van een verboden liefde, Pietro moet de dood van zijn geliefde verwerken.

Op originele wijze beschrijft Sandro Veronesi rondom kleurige karakters het leven in de moderne maatschappij van haastige zakenmensen, van fusies, maar ook van gewone mensen die terugverlangen naar hun geboortestad. Door zijn meeslepende schrijven, zijn vragen over de maatschappij, de filosofie over het leven, is dit niet alleen een verhaal geworden over een moderne onbedoelde goeroe, maar is het ook een heel krachtige roman geworden met de nodige humor. Pietro Paladini is het rustige oog in de orkaan des levens, de kalmte in de chaos. Sandro Veronesi heeft met de man die zich posteert bij de school van zijn dochtertje, onze roerige tijden vastgelegd in een kalm, maar schitterend decor.

SANDRO VERONESI - KALME CHAOS (Caos calmos, vert. Rob Gerritsen), Prometheus, 2007

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
In de ban van mijn vader
Onaangeraakt
Rouwverwerking:
Peter Terrin - Blanco
Jonathan Safran Foer - Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Alison Smith - Noem alle dieren
Over een moderne onbedoelde goeroe:
Jerzy Kosinski - Aanwezig

« Terug

bol

Bestel
Sandro Veronesi - Kalme chaos
via de internet boekhandel bol