Frank Adam - De Caïro cahiers

"Belgische roman over het delen van een flat." 
cahiers.gif

Frank Adam - De Caïro cahiers

Flatgenoten

In 'Kamermuziek' neemt de 30-jarige Sam Penn eindelijk de stap om zelfstandig te gaan wonen. Hij heeft last van angstaanvallen, maar kan deze dankzij medicijnen aan. Hij gaat een woonruimte delen met een oud klasgenoot van hem, Otter, die een computernerd is. De derde flatgenoot is het gothische meisje Emilie. Otter verlaat het huis nauwelijks, Emilie bezoekt de clubs met haar vriendin Nokia. Toch lukt het de drie om een redelijk gelukkig samenzijn te creëren. Totdat ze kennismaken met de moeder en dochter die aan de andere kant van het huis wonen...


In 'De Caïro cahiers' is het hoofdpersoon Frank die een woonruimte deelt met zijn studiegenoot Tinus en de mysterieuze Egyptische vrouw Amina. Frank doet een cursus Arabisch in de hoofdstad van Egypte en doet zijn verslag over het hectische leven in Caïro. Maar zijn geschriften gaan al snel enkel over Amina, de vrouw die 's nachts het huis verlaat om duistere dingen te doen. Wanneer het Frank uiteindelijk lukt om Amina over zichzelf te laten vertellen, komt hij er nog niet veel wijzer uit: Amina lijkt over van alles steeds weer iets anders te vertellen.

In beide romans delen twee mannen een woonruimte met een vrouw. In beide verhalen is het de vrouw die zorgt dat een wankele eenheid aan gruzelementen gaat.

'Kamermuziek' is een onderhoudende roman van de Belgische schrijver Paul Mennes, die onder andere al drie romans publiceerde, waaronder 'Poes Poes Poes'. Mennes heeft een scherpe blik voor de samenleving, maar weet in zijn verhalen ook de absurdistische kanten van het leven naar voren te halen. Zo beschrijft hij in 'Kamermuziek' hoe de ouders van Sam het leven voor hun zoon in hun huis langzaam onmogelijk maakten, dit ter aansporing opdat Sam op eigen voeten zou leren staan. Ook de robothond Zip, die bij tijd en wijle vrolijk 'Happy Birthday' laat klinken, geeft een leuke noot aan het verhaal.

Mennes' verhaal over de onzekere Sam Penn die met vallen en opstaan probeert zijn plaatsje in de samenleving te veroveren, is mooi opgebouwd. Beginnend met sessies bij psycholoog Feldbiss, krijgen we de indruk van een uiterst onstabiele persoon. Terwijl vele romans de val van een personage beschrijven, heeft Mennes met veel succes dit proces omgedraaid: Sam Penn krabbelt op uit een persoonlijke crisis.

'De Caïro Cahiers' is echter een beetje een warrig verhaal dat draait om nog onduidelijker verhalen over de vrouw die beweert een Egyptische journaliste te zijn. Hoewel de titel van de hoofdstukken, genoemd 'cahiers' aanlokkelijk zijn, wil het verhaal maar niet echt boeien en blijft het steken in een schoolse samenscholing van drie totaal verschillende individuen die elkaar het leven uiteindelijk zuur maken.

Ook al moet het verhaal draaien om het verlies van voor Amina haar broer en voor hoofdpersoon Frank zijn 'broer' Hendrik, het verhaal kan de chaos niet ontvluchten, dat kenmerkend is voor de straten van Caïro. Het enige boeiende van het boek zijn de beschrijvingen van het leven in de wereldstad Caïro, waar iedereen probeert te ritselen, probeert aan dollars te komen en waar de toeterende auto's altijd maar voorbijrazen.

De Belgische Frank Adam schrijft theater- en operateksten, romans en poëzie. Het gedeeltelijk autobiografische verhaal over zijn alter ego in Caïro dat verzandt in een soort sociologische roman over de Egyptische vrouw, terwijl andere invloeden dit verhaal belagen, vind ik eerlijk gezegd slecht geschreven en als verhaal niet boeiend. Het is maar dat het Adams lukt om een beetje van het stof, het lawaai en de eeuwige chaos van Caïro over te brengen naar de lezer. In tegenstelling tot Mennes is het Adams niet gelukt om zijn observaties met het nodige drama te integreren in zijn verhaal.

'Kamermuziek' is een prachtige literaire operette: lichtvoetig met serieuse ondertoon. 'De Caïro cahiers' is een chaotisch verhaal zonder ritme.

PAUL MENNES - KAMERMUZIEK, Nijgh & van Ditmar, 2007
FRANK ADAM - DE CAÏRO CAHIERS,
Davidsfonds, 2006

Leeslinks
Van Paul Mennes:
Poes poes poes
Over Egypte:
Ra'oef Moes'ad Basta - Het struisvogelei
Over het uiteenvallen van een huis en zijn bewoners:
Arjaan van Nimwegen - Huisgenoten

« Terug

bol

Bestel
Frank Adam - De Caïro cahiers
via de internet boekhandel bol