David Kherdian - Aap. De reis naar het westen

"Moderne navertelling van het 16de eeuwse Chinese epos over de avonturen van koning Aap." 
aap.jpg

David Kherdian - Aap. De reis naar het westen

Een Aap met apenstreken tussen de Goden

Aap werd geboren uit het ei dat kwam uit een magische steen die was bevrucht door zaad uit de Hemel en Aarde. Al snel ontdekte hij het Land van de Berg van Bloemen en Fruit en liet hij zich uitroepen tot Koning Aap van dit hemelse gebied. Maar na veel spelen en stoeien bedacht Aap dat leven vergankelijk is en dat het beter was om op zoek te gaan naar Onsterfelijkheid. Tien jaar lang reisde hij tot hij de Oostelijke en Westelijke Oceaan was overgestoken en op het Westelijke continent vond hij de Patriarch Subodhi. Deze gaf hem zijn nieuwe naam: 'Die de Leegte leert Kennen', leerde Aap op wolken te reizen, leerde hem zich te kunnen veranderen in andere wezens en leerde hem onsterfelijk te zijn. Met al deze kunsten en Goddelijke krachten werd de inmiddels brutale Aap teruggestuurd naar zijn koninkrijk in het Land van de Berg van Bloemen en Fruit waar hij de andere apen bewapende tot een sterk leger en zich zelf een wapen aanschafte bij Ao-Kuang, de Drakenkoning van de Oostelijke Oceaan. Na een klacht over Aap kwam hij in de Hemel bij het Wolkenpaleis van de Jade Keizer, waar hij zich alles behalve als een Heilige gedroeg. Aap kon zijn streken niet verleren en toen hij de Hemel in rep en roer had gebracht, alsook menige God in de strijd had verslagen, werd hij voor 500 jaren onder een berg gevangen gezet. De Pelgrim die de Heilige schriften uit India ging halen kreeg de taak deze Aap wat meer beschaving bij te brengen en zo begon de avontuurlijke tocht naar het Westen.

Verleidelijke versie van het 16-eeuwse Chinese verhaal 'Hsi-yu-chi' (De Reis naar het Westen) van Wu Ch'eng-en, dat later ook bekendheid kreeg onder de naam 'Aap'. Het populaire verhaal is in vele versies te lezen, waarvan vertalingen soms boekdelen en 2.000 pagina's beslaan. 'Aap' is zelfs zo populair dat hij de hoofdpersoon van een Amerikaanse speelfilm en een tv-serie 'Monkey' is, de inspiratie is achter de populaire Japanse strip 'Dragonball' en er computerspelletjes zijn gebaseerd op de avonturen van deze Koning Aap.
Originele versies en vertalingen zijn soms om niet doorheen te komen, vandaar dat de Amerikaanse schrijver David Kherdian heeft besloten een wat ingekortere versie te schrijven, gestoken in een moderne taal. Het resultaat is een vermakelijke schelmenroman over een Aap die zijn apenstreken niet kan laten, maar desondanks toch de weg naar verlichting aflegt.
Terwijl in het originele verhaal de eigenlijke reis naar het Westen met Aap, de pelgrim Tripitaka, Varken, het monster Zand en het Drakenpaard vele malen uitgebreider is, heeft Kherdian ervoor gekozen de voorgeschiedenis van Aap net zo lang uit te lichten als de Reis naar het Westen die van Aap en zijn kattenkwaad een heuse Boeddha maakt in zijn sterk verkorte versie van dit klassieke Chinese verhaal.
Het verhaal is niet geschreven als een wenk om je te bekeren tot een Oosterse godsdienst. Koning Aap staat weliswaar voor alle slechte eigenschappen van de mens en de pelgrim Tripitaka bezit alle deugden om een rustige vredelievende boeddhistische God te worden, het boek leest eerder als een sprookje en verbergt vele symbolische verwijzingen naar Oosterse godsdiensten zoals het taoïsme en het boeddhisme. Een vermakelijk boek over apenstreken, Demonen, Goden en Heiligen die je even rust geven temidden van onze Aardse problemen. Mooi uitgegeven met illustraties uit een Japanse navertelling van 1833 met werk van onder andere de beroemde Japanse kunstenaar Hokusai.

DAVID KHERDIAN - AAP. DE REIS NAAR HET WESTEN (Monkey. A Journey to the West, vert. Monique de Vré), Wereldbibliotheek, 2002

Leeslinks
Hedendaagse geïllustreerde sprookjes:
Louis de Bernières - De rooie hond
Erlend Loe - Maria & José

« Terug

bol

Bestel
David Kherdian - Aap. De reis naar het westen
via de internet boekhandel bol