Jenny Erpenbeck - Het verhaal van het oude kind

"Mooie Duitse roman over een vrouw die weer kind wil zijn." 
oudekind.jpg

Jenny Erpenbeck - Het verhaal van het oude kind

Terug naar de kindertijd

Toen ze door de politie werd gevonden met een emmer in haar hand was alles wat ze wist haar leeftijd van 14 jaar. Men plaatste haar in een kindertehuis, waar ze met haar veel te grote lijf en dikke gezicht een plaatsje kreeg onder aan de ladder. De andere kinderen probeerden haar te plagen, te pesten, te bezoedelen, maar zij gaf geen sjoege en deed alsof ze niets wist. Vervolgens kwamen de kinderen er achter dat ze wel degelijk positieve dingen in zich had. Waardoor zij een plaats kreeg in de hierarchie van de kinderen en daardoor in het leven.

Mooie roman over kind zijn en wegvluchten in een andere leeftijd. De hoofdpersoon lijkt een te groot uitgevallen kind. Dik en massief, veel eten, maakt niet uit wat. Ze probeert een plek voor haarzelf tussen de kinderen te creeëren door niet op te vallen, zich koest te houden, niet te praten en vooral niet doorgeven wat ze hoort of ziet. Door zich met haar grote lijf zo klein te maken wordt ze bijna onzichtbaar en heeft ze een rustig leven. De kinderen leren haar te gebruiken waardoor ze blij is een functie te hebben. Toch wordt ze steeds zwakker en wanneer ze in een ziekenhuis moet worden opgenomen en door de medicijnen haar dikheid van haar afvalt komt daar een verrassing te voorschijn. Zij is geen kind meer.
Door de een of andere gebeurtenis in haar leven heeft ze besloten terug naar haar kindertijd te gaan. Omgeven door kinderen weet ze haar leeftijd het beste te vermommen onder haar lijvige gestalte, een voorgenomen domheid en een stilzwijgen. Het liefst zou ze nog meer terug in de tijd willen en vermaakt ze zich het beste met de kleine kinderen.
De Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck studeerde boekbinderij en later operaproductie, waarna ze regisseuse en schrijfster werd. Voor haar debuutroman heeft ze de proef op de som genomen en zich in een lyceum ingeschreven terwijl ze al tegen de 30 liep. Niemand die het grote leeftijdsverschil merkte tussen haar en haar studiegenoten.
'Het verhaal van het oude kind' is een mooi integer geschreven verhaal over kindzijn en anders zijn. Een verhaal met een zekere vervreemding over een vrouw die een vlucht neemt naar een jongere leeftijd.

JENNY ERPENBECK - HET VERHAAL VAN HET OUDE KIND (Geschichte vom alten Kind, vert. Gerrit Bussink en Elly Schippers), Van Gennep, 2003

Leeslinks
Nog 2 verhalen over kinderen die vervreemdend werken:
Mitch Cullin - Getijdenland
Véronique Olmi - Geen gewone dag

« Terug

bol

Bestel
Jenny Erpenbeck - Het verhaal van het oude kind
via de internet boekhandel bol