Sergei Bolmat - Klik

"Russische 'soap-achtige' roman over het moderne leven in Petersburg." 
klik.jpg

Sergei Bolmat - Klik

Pistolen en mobieltjes

Xenia Petrovna en Valentin Viktorovitsj plegen een mislukte aanslag op maffiabaas Charin omdat hij voortdurend hun zaken dwarsboomt. Nu zoeken ze een nieuwe moordenaar.
Tjoma heeft Marina geslagen en daarom is het uit. De bijna 9 maanden zwangere Marina is er niet blij mee en vraagt haar vriendin en huisgenote de Koreaanse Ho welke strategie toe te passen. Maar de Koreaanse Ho heeft andere dingen aan haar hoofd zoals mediteren en bedenken welk voedsel goed voor wat is. Wanneer Marina een video terug gaat brengen naar de winkel raakt ze in een schietpartij verzeild en neemt van de verongelukte moordenaar het mobieltje mee naar huis. Behalve dat je er gratis de hele wereld mee kunt rondbellen, krijgt de Koreaanse Ho er een veel beter idee over. Wanneer de telefoon overgaat neemt Marina op en de twee dames maken zich op voor het grote geld.
Marina komt Tjoma in de disco tegen en ondanks dat ze hem mist, geeft ze hem de wind van voren zodat Tjoma, de dichter die het dichten maar niet lukt, aftaait naar een ander vriendinnetje.
Marina en de Koreaanse Ho storten zich in het avontuur met maffiabazen en ander fout gepeupel. Na lang nadenken bij zijn vriend en computernerd Anton besluit Tjoma dat hij Marina niet wil opgeven.

Het is de jaren '90 in Petersburg en de jeugd zoals Marina en de Koreaanse Ho staan midden in het leven van trendy kleren, drugs van hasj tot paddo's, mobieltjes, moderne muziek en in de clubs uitgaan. Maar ook in het dagelijks geweld dat de steden van Rusland teistert. Een opeenvolging van schietpartijen die in de film 'Pulp fiction' van Quentin Tarantino niet zouden misstaan. Maar tegelijkertijd met deze hype-achtige wereld is er de stijl van de roman die ook jong en modern wil zijn. Een beetje te populistisch geschreven, net zoals het verhaal meer van een soap-gebeuren heeft. Het kan aan de vertaling liggen, maar er worden soms tenenkrommende beeldspraken en cliché's geuit. Of zinnen en woorden die god weet waar vandaan zijn gehaald.
De scènes zijn weliswaar filmisch geschreven - de jonge Russische Sergei Bolmat is scriptschrijver - maar brengen het verhaal niet op grote hoogten. De hoofdlijn is makkelijk te volgen, maar de liefdeslijn tussen Tjoma en Marina die uiteindelijk in de kerk eindigt, is wat warrig en onbeholpen, ondanks dat de auteur zijn best doet belangrijke scènes van twee kanten te belichten.
De voorpublicatie geschiedde al net zo hip als zijn inhoud. Grote delen waren vooraf op Russische sites op internet te lezen, wat het boek voordat het uitkwam al de nodige publiciteit en populariteit opleverde. Maar dat was in het Russisch. In deze debuutroman wordt het leven in een Russische stad erg clichématig neerzet, worden wapens net zo makkelijk als mobieltjes gehanteerd en lijkt de stijl op een iets te luchtig gemaakte slagroomsoes.

SERGEI BOLMAT - KLIK (Sami po sebe, vert. Arie van der Ent) Vassallucci, 2002

Leeslinks
Nog meer over het moderne Russische leven:
Wladimir Kaminer - Soldatenrock
Wladimir Kaminer - Russendisco
Sana Valiulina - Het Kruis

« Terug

bol

Bestel
Sergei Bolmat - Klik
via de internet boekhandel bol