Melinda Haynes - Krijtstad

"Prachtige roman over een dramatische dag in een slaperig dorpje in Mississippi." 
krijtstad.jpg

Melinda Haynes - Krijtstad

Een dag langs een hete, stoffige weg in Mississippi

George County Mississippi is zo plat dat zelfs Jezus je er niet onbemerkt kan besluipen. Het is 1961 en in dat hete stoffige landschap besluit de zestienjarige Hezekiah Sheehand voor de zoveelste maal van school te spijbelen en zijn moeder Susan-Blair te ontvluchten. Hij heeft besloten om zijn vijfjarige broertje Yellababy, die geestelijk gehandicapt is, mee te nemen op zijn rug om te zien of ze samen de geheimen van het mysterieuze Krijtstad kunnen ontrafelen. Marion Calhoen, de nikker-buurman, ziet ze vertrekken, maar voor hij kan nadenken over of het wel goed is dat Hezekiah zomaar met Yellababy vertrekt, is er ook Hezekiah's zus Arena die eerst in een dure slee wordt thuisgebracht en even later weer woest het huis uitstormt. Marion voelt aan zijn water dat het een onrustige dag gaat worden bij de Sheehand's.
Het was in het jaar 1955 dat het drama in Krijtstad plaatsvond, waarna de bewoners overgingen tot het communiceren met elkaar via een partij schoolborden, die Johnny Roper ergens had opgescharreld. In elke voortuin stond een bord, waarop Rosie, Aaron en Johnny hun boodschappen kalkten. Een paar dagen voordat Hezekiah besloot met Yellababy daar een kijkje te komen nemen schreef Rosie: "De worm heeft gekronkeld" en Aaron en Johnny dachten dat het Rosie eindelijk in haar bol was geslagen.

Prachtige roman over een slaperig klein dorpje, Agricola, in George County, Mississippi, waar het stof op de zandwegen de enige beweging is. Maar onder dat vuile stof wonen mensen die zo goed en kwaad als het kan hun eenvoudige bestaan hebben opgebouwd, meestal als landbewerker. Susan-Blair echter heeft een cursus gedaan tot een zaak opzetten en heeft haar hele huis volgestouwd met tweedehands kleren. Haar kinderen, Arena en Hezekiah, maar vooral het gehandicapte kind Yellababy zitten haar een beetje in de weg. Daarom besluit Hezekiah dan ook op een goede dag de wereld te laten zien aan zijn broertje, want hij is nergens bang voor, alleen voor de onderwijsinspecteur.
Marion Calhoen is hun zwarte buurman en de enige die zich een beetje bekommert om Hezekiah, die hem helpt met het land bewerken. Fairy Sheehand, de vader, lijkt vrouw en kinderen verlaten te hebben en heeft eens in de week een afspraak met zijn ex-vrouw bij de rivier.
Julia is de zus van Susan-Blair en probeert deze gekke zus nog enigszins overeind te houden, ondanks dat ze door man en kinderen wordt verlaten.
Dan zijn er de bewoners van Krijtstad: Rosie Gentle, Aaron Class en Johnny Roper, die langs het stoffige straatje van Krijtstad in gekleurde huisjes wonen. Hoewel ze buren zijn en niemand anders hebben, zijn ze niet altijd even aardig voor elkaar.
Haynes' door en door prachtige Amerikaanse karakters die zo uit een boek van William Faulkner zouden kunnen zijn weggelopen leven hun ogenschijnlijk rustige leventje. In Krijtstad legt Melinda Haynes hun geheimen bloot en schrijft over de drama's die eens in de zoveel tijd deze ingeslapen gemeenschap wakker schrikken. Godvrezend als ze allemaal zijn probeert ieder op zijn manier met God te communiceren. De een wat meer dan de ander. Susan-Blair heeft het idee dat Jezus haar waar dan ook altijd op de vingers kijkt, Rosie leeft met haar Engelen, Marion en Fairy sluiten een deal met God en het is maar de vraag of God ingaat op de overeenkomst die de beide heren voorstellen.
Het is de tweede roman van deze Amerikaanse schrijfster, die met haar debuutroman 'Moeder van Pearl' reeds liet zien dat ze kon schrijven. In haar prachtige haast barokke schrijfstijl heeft ze met haar tweede roman weer een meesterwerk neergezet. Niet alleen haar rijke zinnen, maar ook haar sterke sfeerbeeld van het Amerikaanse plattelandsleven en het mooi opgezette verhaal, bieden je een fantastische reis naar het hete Mississippi waar God over de akkers doolt, te samen met predikers, engelen, kinderen en boeren.

MELINDA HAYNES - KRIJTSTAD (Chalktown), De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Terug naar Mississippi
Moeder van Pearl
Nog een verhaal uit het zuiden van Amerika:
Jean Vautrin - Het jaar van de orkanen

« Terug

bol

Bestel
Melinda Haynes - Krijtstad
via de internet boekhandel bol