Sana Valiulina - Het kruis

"Autobiografisch debuutroman van een uit Estland in Nederland wonende schrijfster." 
kruis.gif

Sana Valiulina - Het kruis

Seks en drank in Moskou

Verhaal van een Estlands meisje in Moskou waar ze in een studentenhuis woont, Het Kruis, en gesteund door haar tante Zeinep, haar studie probeert te voltooien, te midden van het communistische systeem, en het overleven in de Russische staat. Dat houdt in dat er door tante kruiwagens moeten worden gevonden om op de universiteit te komen en dat er huwelijkskandidaten moeten worden gevonden. Kortom: het leven in Moskou hangt van connecties af.
Misschien omdat de schrijfster zelf uit Estland komt, wordt in het boek veel gesproken over de multi-culturele vergaarbak die het leven in de Russische hoofdstad biedt: Tartaren, Armenen, Oezbekistanen, Georgiërs, tot en met buitenlanders zoals Zweden en Afrikanen. Deze veelkleurige folklore vind ik het enige interessante van het boek.
Haar schrijfstijl moet in het begin van het boek op gang komen, is houterig, maar wint naarmate het boek vordert gelukkig wel wat aan élan.
Inhoudelijk voert ze ons, zoals ze zelf zegt "langs al die mensen van wie ik voorgoed afscheid heb genomen." En dat zullen we weten ook, want de arme studente Alija duikt van het ene erotische avontuur naar het andere, maar weet er geen één tot een climax te brengen. Behalve dat ze ook nog wat studeert, lijkt het Moskouse studentenleven alleen maar te bestaan uit met elkaar naar bed gaan en drankgebruik. Leuk detail: elke in het boek ontkurkte fles of geopende pot/blik etenswaar komt uit een ander gedeelte van Rusland. Zo glijden we al etend, drinkend en neukend door de straten van Moskou of erbuiten, en behalve dat de schrijfster zich vaag uitlaat over een zekere verveling ten opzichte van het systeem, geeft ze zichzelf niet echt bloot, zowel politiek als tegenover al haar minnaars en semi-minnaars.
Wat ze te vertellen heeft over het Moskouse leven en haar generatie, is zo cliché, dat je daarvoor het boek niet hoeft te lezen. Dat is jammer, want zo te lezen heeft ze wel een prachtige tijd gehad in 'Het Kruis'.

Sana Valiulina - Het Kruis, De Geus 2000

Boekenlinks:
Een ander boek over het moeizame Moskouse leven:
Ljudmila Petrusevskaja - De nacht is aan mij
Russische immigranten en drank:
Ljoedmila Oelitskaja - Een vrolijke begrafenis

« Terug