Miquel Bulnes - Lab

"Satirische kijk op de universitaire biologische laboratoriumwereld." 
lab.jpg

Miquel Bulnes - Lab

Een proefschrift door Miquel Ekkelenkamp Bulnes

Jidde Hartman is 29 jaar en assistent-in-opleiding op de universiteit. Hij werkt al drie jaar aan een kankeronderzoek, maar veel is daar nog niet uitgekomen. Niet goed, want professor Christiaan Vierklau wil resultaten zien, anders komt er geen geld.
Dan maar een slordig artikel over nog niet geheel geteste resultaten sturen naar een obscuur wetenschapsblad dat toch niemand leest. Maar daar vergist Jidde zich in en een grote rel barst los wanneer blijkt dat de naam van de universiteit verdedigd moet worden. Jidde's promotie komt op de schop.

Na de debuutroman 'Zorg' waarin de ziekenhuiswereld werd gehekeld, is het nu de beurt aan de wetenschapswereld om te kakken te worden gezet door Miquel Bulnes. Professoren en hun hulpjes vliegen elkaar nog net niet naar de keel, maar voeren wel een slinkse ondergrondse oorlog om macht en geld. Te midden van het strijdtoneel bevindt zich Jidde Hartman die eigenlijk meer bezig is met zijn aflopende relatie dan met wetenschappelijk onderzoek. Zijn slagzin 'Dat moet iemand maar eens uitzoeken' zou bijna betrekking hebben op zijn eigen onderzoek, ware het niet dat Jidde toch wel zou willen promoten en hij begrijpt dat daar werk voor verzet moet worden.

Op een dag kan het gebeuren dat Jidde geen relatie meer heeft met Charlotte en haar gereformeerde ouders omdat haar kinderwens niet kan worden vervuld, dat bij thuiskomst zijn huis blijkt te zijn leeggehaald, dat hij een nieuwe vriendin rijker is die zijn portemonnee veel geld gaat kosten en dat hij de volgende ochtend niet op hoeft te staan omdat hij geen werk meer heeft. Toch staat deze anti-held nog trouw elke ochtend op om naar het slangennest van de universiteit te gaan.

Miquel Bulnes die zelf in de medische zorg werkzaam is, houdt er de moed in. 'Lach het van je af' schijnt hij te denken, want hij kan de humor wel inzien van een wereld waar met dieren wordt geëxperimenteerd en waar de wetenschapswereld verandert in een schaakspel met levende pionnen. Zijn held Jidde is niet snel in paniek te brengen. Ook al vergaat de wereld om hem heen, hij kan er nog steeds om lachen. Wat hem een zekere brutale charme geeft net als het boek.

Jidde heeft vele uiteenlopende collega's. Van de snel aangebrande Damian, de looser Pjotr tot de Lesbische Marie Frost (Perma). Ze zijn allemaal met hun eigen carrière bezig en zijn druk met het in- en uitlopen van de laboratoria of de kroeg om alles van zich af te zuipen. Soms is het zelfs iets te druk in dit verhaal waar je moeite hebt om je te herinneren wie welke kant vertegenwoordigt. Wat dat betreft was Bulnes' vorige boek 'Zorg' een stuk scherper.

Miquel Bulnes hanteert een droge manier van schrijven. Zijn dialogen geven vaak lik-op-stuk, zijn personages worden ietwat op de spits gedreven en zijn stijl is kort-door-de-bocht. Wat 'Lab' maakt tot een hele toegankelijke slap stick roman.

MIQUEL BULNES - LAB, Vassallucci 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Zorg

« Terug

bol

Bestel
Miquel Bulnes - Lab
via de internet boekhandel bol