Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde

"Bijna magisch realistische roman uit Denemarken." 
labyrint.jpg

Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde

'Het huis met de geesten' in Denemarken

Dicte woont in het kleine dorpje Nørre Svendstrup in de pastorie. Haar moeder is overleden en ze wordt opgevoed door de huishoudster Alma die haar vertelt over 2 moeders, omdat ze weet wie Dictes moeder is, maar ook die andere moeder een kind gunt, zodat ze 2 moeders in één persoon probeert te gieten.
Vanaf de dag dat Dicte in een toneelstukje als Kerstengel op het podium bungelde, nee, eigenlijk al vanaf de dag dat Theodor de naam Benedicte hoorde, is hij verliefd op Dicte en voelt hij een band die niet meer weg te denken is.
En zo groeien Dicte en Theodor op, nauw met elkaar verbonden. En toch zijn er dingen die hen kunnen scheiden. Er is tante Agnes die Theodor min of meer adopteert en hem klaar wil stomen voor zijn carrière als schrijver. Maar er loert ook concurrentie in de vorm van Ulrik, de zoon van Auto-Ole, de mooiste jongen van het dorp.
En dan zijn er de 'poliepen', Else en Elise, die op de zolder van de pastorie kleden weven waarin alles verhaald wordt wat er in de pastorie en het dorp gebeurt...

Prachtig verhaal over een dorp met zijn burgerlijke levens, maar waar personen schuil gaan die eerder in een sprookje horen, zoals de tweeling Else en Elise, Albin, de man die met de vogels praatte, Laurits, de dominee en Dictes vader, die heilig gelooft in de onbevlekte ontvangenis, maar er alles aan moet doen om zijn lusten in toom te houden, zijn vrouw Karen Margarethe die vastbesloten was om zwanger te zijn.
Tussen al deze personages groeien Dicte en Theodor op. Dicte in de pastorie die bevolkt wordt door een zwijgende Laurits en vrouwen van allerlei pluimage. Theodor, die niet zo veel met zijn ouders, Alberte, Dictes tante en De Timmerman op heeft, en min of meer wordt geadopteerd door zijn tante Agnes, de vrouw met een bochel, die hem sinds hij kookboeken begint te lezen, bombardeert met boeken en nog eens boeken.
Wanneer Dicte en Theodor de leeftijd hebben om ook de liefde lichamelijk uit te proberen, blijkt deze liefde voor Theodor te alomvattend en duikt hij weg in de boeken. Maar dan blijkt dat ook niet elke dorpeling bij zijn leest blijft of is gebleven.
Het mooie van het boek is dat de schrijfster ons een univers beschrijft vanuit een kind dat opgroeit (Dicte) met de hele magie van de kinderwereld. De feeächtige tweeling Else en Elise, de toverheks die Dicte op een dag zal meenemen naar een sprookjeskasteel, de grote vogel die een winter onafscheidbaar van Dicte is. Maar wanneer Dicte de sprookjes ontgroeit, lijkt het alsof ze maar niet uit die wereld kan komen. De tweeling blijft gestaag kleden doorweven en Dicte droomt door. Tot ze niet meer kan dromen en ook zij de realiteit in moet stappen, wat ze doet door naar de grote stad te gaan: Kopenhagen. Dan zijn we in de zestigerjaren aanbeland, waar Theodor, die ook de realiteit is ingestapt, in een commune gaat en de realiteit, zijn liefde voor Dicte, onder ogen moet zien.
Er is de mythe van Ariadne en Theseus die tussen het liefdesstel speelt: Dat Ariadne Theseus redt uit het labyrint van de Minotaurus, staat als een paal boven water. Maar dan gaat het godenstel naar Naxos. En wat daar gebeurt, daar zijn de historici het niet over eens: Is het Dionysos die Ariadne afpakt van Theseus, of is het Theseus, die net als Theodor kiest voor zijn ambities en een leven zonder liefde, en Ariadne laf achterlaat op het Griekse eiland?
Deze mythe blijft lang door Theodors hoofd spoken. Moet hij zich schuldig voelen omdat hij Ariadne in de steek heeft gelaten of is het daadwerkelijk Dionysos die Ariadne van hem heeft afgepakt?
Deze liefdesgeschiedenis en het verhaal van Dictes ouders wordt subliem beschreven met op de achtergrond het dorp Nørre Svendstrum en een klein beetje van Denemarken. Ulrikka Strandbygaard weet in deze debuutroman de magie zo mooi in te weven in haar verhaal dat het heel acceptabel wordt dat er twee wezentjes kleden op een zolder zitten te weven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek als 'De Aprilheks' van Majgull Axelsson waarin de heksachtige gebeurtenissen afbreuk doen aan het verhaal.
In eerder een Zuid-Amerikaanse vertelstijl weet ze een klein Deens dorpje even wakker te schudden en in de vaart der geschiedenis te plaatsen. Prachtig boek.

ULRIKKA STRANDBYGAARD - LABYRINT DER LIEFDE, De Geus, 2000

Boekenlinks:
Nog meer Scandinavische literatuur over jeugd en ouders:
Majgull Axelsson - Aprilheks
Fagerholm, Monika - Mooie vrouwen aan het water
Ib Michael - Prins
Herbjørg Wassmo - De zevende ontmoeting
Herbjørg Wassmo - 'Het boek Dina', 'Het boek Benjamin' en 'Het boek Karna'

 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde
via de internet boekhandel bol