Nicola Barker - Achterlingen

"Complex maar mooie Engelse roman over een soort stalk-spel." 
achterlingen.jpg

Nicola Barker - Achterlingen

Stalken zonder grenzen

Wesley wordt tijdens zijn lopen door Engeland gevolgd door een een vaste kern stalkers, Achterlingen genaamd: Doc, een oudere man en doorgewinterde Achterling met hondje Dennis, Hooch, Shoes en het jongetje Patty.
Als Wesley op het eiland Canvey aankomt, blijkt er in zijn gevolg een nieuwe vrouw mee te doen: Jo.
Voor de Achterlingen wordt de situatie spannend wanneer Wesley een kamer bij Katherine Turpin wil huren via Ted die bij een makelaar werkt. Vervolgens gebeuren er allemaal opmerkelijke dingen die nog nooit zijn vertoond in het Grote Spel.

Vreemde en complexe thrillerachtige roman over een man die door het land loopt en gevolgd wordt door fans die hij raadsels opgeeft. Het stalken lijkt op een Stalk Spel dat een mysterieuse sponsor kent en een nog geheimzinniger prijs. Wesley wordt achtervolgd door een kern vaste Achterlingen (de Nederlandse vertaling van het door de schrijfster zelf verzonnen woord 'Behindlings'), die alles noteren wat hij doet: van zijn slaapplaats tot wat hij gegeten heeft, die zich steeds meer bekwamen in het ontcijferen van zijn raadsels, die elkaar heftig beconcurreren, maar soms toch ook helpen. Af en toe komen er tijdelijke Achterlingen meedoen met de achtervolging of komen er journalisten die over de hoogtepunten van het Spel schrijven. Het Spel duurt al vier jaar.

Waarom Wesley gestalkt wordt en de held van het verhaal is, waarom hij met elke bibliothecaresse die hij opzoekt een afspraakje maakt, waarom hij gezag uitstraalt, dieren bevrijdt of opeet of waarom hij alleen van lopen houdt blijft een raadsel waarmee de schrijfster je opzettelijk opzadelt. Op haar website is te lezen dat ze ervan houdt de lezer in verwarring te brengen. Ze wil de lezer verrassen en haar verhaal onverwachte wendingen geven. Romans moeten een puzzel lijken, anders boeien ze niet.
Als schrijver moet je weten te manipuleren en dat is wat ze vooral met haar hoofdpersonages doet. Excentrieke mensen aantrekkelijk maken voor de lezers, daar komt het in het boek op neer.

En excentriekelingen zijn het allemaal. Ze worden door Nicola Barker opmerkelijk en in humoristische toon uitgetekend tijdens haar complexe verhaal. De Achterlingen die van Wesley stalken een beroep lijken te hebben gemaakt, de naar gerechtigheid zoekende stoere Jo, de onzekere en onnozele Ted die door iedereen wordt gebruikt en een speciale verhouding met de computer heeft, vamp Katherine die van apricot-brandy houdt, het onnozele karakter van de domme spierbundel Dewi die angstvallig over Katherine's woning waakt.
Zelfs de dieren lijken hun gewone rollen afgegooid te hebben: het hondje Dennis, gespecialiseerd als Achterling, een paard die als slaapzak dient, een reiger die wordt gebraden, een chinchilla als huisdier en een eland die het troeteldier van een klein meisje is.

Dan is er de eigenzinnige schrijfstijl die dan weer bestaat uit complexe of onafgemaakte zinnen, dan weer uitblinkt in briljante taalvondsten of dan weer puzzelachtige dialogen vormt. Net als de regels van het Stalk-Spel is Barkers stijl verwarrend, briljant, maar bij vlagen ook storend.

De Engelse schrijfster Nicola Barker kreeg in 2000 voor haar vorige roman 'Vergeten eiland' de Ierse literatuurprijs IMPAC Award. Dit boek was ook geen recht-toe-recht-aan geschreven verhaal, maar bezorgde haar wel een bescheiden fanclub van lezers die vielen voor haar complexe schrijven. Volgens de Engelse uitgever is 'Achterlingen' een boek voor een groter publiek.

'Achterlingen' is beslist geen boek dat verveelt. Naast de curieuse karakters zijn er keer op keer zeer briljante scènes en is de taal een curieuse vrijplaats van puzzels, uitroepen, onafgemaakte zinnen en vertelstijl.
Dat je niet altijd antwoord krijgt op alle opgeroepen vragen, dat het verhaal soms verwart, betekent alleen dat het geen boek is voor mensen die van een simpel verhaal houden.
'Achterlingen' heeft een originaliteit die in menig ander boek ver te zoeken is en zal de juiste lezer op velerlei manieren weten te boeien.

NICOLA BARKER - ACHTERLINGEN (Behindlings, vert. Peter Diderich) Prometheus, 2003

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
De zomergast
Een ander vreemd stalkachtig verhaal:
Jim Crace - Kluizenaars

« Terug

bol

Bestel
Nicola Barker - Achterlingen
via de internet boekhandel bol