Robert Mann - De 13 uren des levens

"Historische roman met 13 schilderijen over een Nederlandse kunstschilder in de 17de eeuw." 
levens.gif

Robert Mann - De 13 uren des levens

De wereld achter 'De nachtwacht'

Sebastiaan de Vries komt uit het kleine Zuid-Hollandse Geervelden waar hij opgroeit en begint te tekenen. Min of meer uitgestoten door zijn vader vertrekt hij als jongetje naar Rotterdam om in de haven te werken. Hij ontmoet er Kristoffel de Geus, een luitspeler die hem overhaalt mee naar Engeland te komen. In Engeland wordt zijn talent voor tekenen ontdekt en zo gaat Sebastiaan op een goeie dag naar Amsterdam waar hij het echte schildersvak leert. Zijn oog valt echter op de dochter van een machtige koopman, Charles Bourget, en dat wordt zijn noodlot.
Charles Bourget, bevriend met Admiraal de Ruyter die op vlaggenschip de Zeven Provinciën voor de Republiek der Verenigde Nederlanden onder ander slag levert tegen de Engelsen, handelt in alles wat los en vast zit, handelt in oorlogstijden met de vijand, maar verbergt voor vrouw en dochter dat hij handelt in slaven. Hij is een gerespecteerd en machtig man met overal zijn vriendjes en is niet gediend van een kunstschilder die met zijn dochter omgaat.
Terwijl Bourget's handel zich over de gehele wereld verspreidt, de Admiraal tot ver in de Molukken slag moet leveren, beperkt het reizen van Sebastiaan zich tot Europa. Naast Engeland zal hij op Malta leven, door Italië reizen en in Frankrijk wonen.
Het weesjongetje Thomas Morton die in Engeland een verbitterde Sebastiaan de Vries aantreft, zal proberen de donkere spelonken van het leven van de kunstschilder te doorgronden.

'De 13 uren des levens' is naast het spannende verhaal over een machtig koopman die wraak wil nemen op een kunstschilder, ook een boeiend verslag van de geschiedenis van de Nederlanden. Vooral het reilen en zeilen van de handel en zeeslagen worden in het boek uitgelicht.
Wat betreft de handel is er niets nieuws onder de zon. Meedogenloze koopmannen hielden hier het roer vast: terwijl op zee gigantische zeeslagen met Engelse schepen werden uitgevochten ging de handel met onze overzeese buren gewoon door. En Nederlanders waren helemaal niet vies van de slavenhandel.
Op zee ging het er wat minder gemeen aan toe. Daar waren de meeste admiraals ware heren die na de slag drenkelingen, vriend of vijand, oppikten en rouwden om hun manschappen.
Een geheel andere wereld vormde de kunstwereld waarin schilders zoals Rembrandt hun weg zochten. Toch waren ook zij afhankelijk van de koopmannen, wiens portretten zij maar al te vaak moesten schilderen, wat in ieder geval brood op de plank bracht. Sebastiaan was zo onder de indruk van het schilderij 'De nachtwacht' dat hij er nachtmerries aan over hield.

Het verhaal over Sebastiaan de Vries die zijn leven ziet gedwarsboomd door de machtige koopman Bourget en het verhaal van Thomas Morton die probeert de oude verbitterde schilder wat te ontdooien is opgebouwd uit lijnen die kriskras door elkaar lopen, wat het verhaal levendig en zelfs spannend houdt.

Dan zijn er nog speciaal voor het verhaal 13 schilderijen vervaardigd door drie kunstschilders die het ambacht op de oude manier hebben geleerd: Cornelis le Mair, Gerrit Breteler en Hans Laagland. Zij beheersen de oude technieken en proberen met hun beelden meer licht op de persoon van Sebastiaan de Vries te werpen. Juist door hun drie verschillende identiteiten en interpretaties is dit niet echt geslaagd, vind ik. Maar als beeld van de 17de eeuw waarin 'De 13 uren des levens' zich afspeelt is het wel geslaagd. Herkenbare landschappen naast portretten en stillevens ademen de geest van de Gouden Eeuw.

Alles bij elkaar is 'De 13 uren des levens' een mooi project over een kunstschilder in de zeventiende eeuw die strijd moet leveren tegen een boze machthebber.

ROBERT MANN - DE 13 UREN DES LEVENS, Bruna, 2003

Leeslinks
Historische romans over Amsterdam:
David Liss - Handelaar in koffie
Geert Mak - Een kleine geschiedenis van Amsterdam
Gerrit Komrij - De klopgeest
Dirkje Kuik - De patriot

« Terug

bol

Bestel
Robert Mann - De 13 uren des levens
via de internet boekhandel bol