Agur Sevink & Hans van Wetering - De leverancier

"Nederlandse cultroman over van alles en nog wat." 
leverancier.jpg

Agur Sevink & Hans van Wetering - De leverancier

Fun-boek

Een bezoekje aan de broer van een gezochte cineast levert in het voorwoord niets op behalve veel meningen en weinig wol. Het is een wintervertelling waarin 2 journalisten de jonkheer André Testa bezoeken in zijn landhuis in de Achterhoek.
Vervolgens begint 'De leverancier' die aanvangt met een synopsis en hoofdstuk één. Het verhaal zou kunnen beginnen met een ongeluk - of aanslag - op een snelweg rond Amsterdam. Hiervan is de eerste hoofdpersoon Kolman, die in een file gezelschap in zijn auto krijgt van de heer F.R. Swaartemaker, die echter al snel overlijdt. Later zal zijn weduwe Lolita de honneurs van deze familie voortzetten in het verhaal. Sybren S. Bijzet, vrijwillige brandweerman, is toevallig ook aanwezig bij het ongeluk. Hij eindigt in het ziekenhuis met de indentiteit van Kolman. Hier begint het verhaal zich te ontspinnen en maken we kennis met onder andere de man met het weinige geheugen Ronald Sikorsky, krijgen we het hele verhaal over de Egyptische hersenchirurg Ibn al-Fajoem en zijn er wat uitweidingen over politie-agent en vliegtuigspotter Kraus. Tenslotte heeft het schrijversduo het in de bijlagen niet kunnen laten toch nog wat meer over deze Kraus en diens vrouw Krima te schrijven. Hoe Kolman, Swaartemaker, Bijzet, Sikorsky, al-Fajoem, Kraus en Lolita samenkomen wordt door Lolita in één hoofdstuk (33) samengevat. Het boek telt 462 bladzijden en nog veel meer andere kleine verhalen.

De duistere coverfoto die meer aan een thriller doet denken dan aan een roman, doet eer aan de inhoud: een duister verhaal - als we al van één verhaal kunnen spreken - dat alle kanten opspringt. Zowel qua druk als qua voetnotenafwijking en voor- en nawoorden doet het boek sterk denken aan de Amerikaanse roman 'Het kaartenhuis' van Mark Z. Danielewski. In dit spookhuis duik je in de krochten van het huis van een fotograaf, bij 'De leverancier' duik je echter de krochten in van het schrijversduo Agur Sevink & Hans van Wetering. Staan in 'Het kaartenhuis' de voetnoten - die veelvuldig voorkomen, regelmatig hele bladzijden beslaan en soms een eigen verhaal inhouden - nog wel onderaan de pagina of naast het verhaal, het schrijversduo S & W meent meer succes te hebben met hun commentaar op het verhaal gewoon er tussendoor te plaatsen. Daarmee wordt vaak zo afgedwaald van het eigenlijke verhaal dat de lezer al snel het spoor bijster raakt en terechtkomt in vele andere verhalen.
Nederlandse politici en andere media-bekenden zoals Maut Caransa en Gerard Croiset, maar ook internationale schrijvers en mythologische figuren worden er allemaal aan de haren bijgesleept. Gelukkig hebben de auteurs ook gedacht aan een 'who is who' in het midden van de bijlagen achterin het boek waartussen ook de hoofdpersonen uit het hoofdverhaal tronen, net als ze ook een begrippenlijst hebben samengesteld die varieert van simpele begrippen 'beeld' tot eigen of ingewikkelde begrippen zoals 'globigerinenslik' en het door hun veelvuldig gebruikte woord 'hypofyse'.
Wanneer de schrijvers enkele pagina's ongemoeid laten met hun humoristisch bedoelde zijwegen en je pagina's lang in een normaal tempo een stuk verhaal kunt lezen zoals dat van Ibn al-Fajoem blijkt dat het duo S & W wel degelijk kan schrijven. S & W heeft echter gekozen voor een verhaallijn die kant noch wal raakt of ze hebben gekozen voor een boek dat meer een 'fun'-uitgave is dan dat het als een serieuse roman moet worden aangemerkt. Een bladerboek vol eigenzinnige verhalen en opmerkingen zonder illustraties.
Wanneer je het boek op die wijze benadert is het inderdaad een grappig boek vol personen en begrippen, vol verhalen die zich niet alleen in Amsterdam afspelen maar ook in Rusland en Egypte. En heeft hun commentaar waarin het duo meerdere malen een discussie aangaat over de opzet van het verhaal of verschillende meningen over een begrip ventileert best de nodige humor en vormt de bijlage achterin het boek een essentieel deel van het geheel.
Een boek voor liefhebbers die het leuk vinden uit te knobbelen wat het schrijversduo S & W nou eigenlijk hebben willen maken. In ieder geval veel plezier, dat straalt er vanaf.

AGUR SEVINK & HANS VAN WETERING - DE LEVERANCIER, Vassallucci, 2003

Leeslinks
Andere ongewone boeken:
Mark Z. Danielewski - Het kaartenhuis
Péter Zilahy - De laatste raamgiraf

« Terug

bol

Bestel
Agur Sevink & Hans van Wetering - De leverancier
via de internet boekhandel bol