Pieter Steinz - Lezen &cetera

"Nederlandse gids voor de wereldliteratuur." 
etcetera.jpg

Pieter Steinz - Lezen &cetera

Literatuur in vogelvlucht

Welk boek zal ik nu eens gaan lezen? Ben je vergeten wie Virginia Woolf is, of Graham Greene? En wie had ook alweer Lolita geschreven? Waar ging 'De Toverberg' precies over en weet je nog wat Theo Thijssen heeft geschreven? Waarom blijft men Michel Houellebecq maar noemen, wie heeft zoal de Booker Prize gewonnen? Tegenwoordig kan men achter de computer gaan zitten en alles opzoeken.
Toch blijft een boek doorbladeren nog altijd veel prettiger dan surfen over het internet waarbij je de informatie die je zoekt net niet of niet snel genoeg te voorschijn weet te toveren. Daarbij geeft de informatie op internet niet altijd links om verdere boeken te lezen. Zoals Hotel Boekenlust. En zoals 'Lezen &cetera'. Want lezen betekent ook de boeken zoeken waar je van houdt. Daarvoor kun je naar de boekhandel voor de allernieuwste boeken, maar daar liggen ze niet op thema en daar staan de oudjes, mits ze niet net weer heruitgegeven zijn, vaak goed verstopt in een kast. Ook de bibliotheek is een simpel aflopen van alfabetische volgorde.
Hotel-Boekenlust probeert zoveel mogelijk leeslinks te geven uit eigen boekenkast, waarbij ook oude klassiekers worden aangestipt. 'Lezen &cetera' gaat nog verder door ook nog wat literatuurles mee te geven. Door op meer academische toon aan te geven door wie of wat de roman is beïnvloed en welke rol de roman in de hedendaagse literatuur speelt. Het prettige van 'Lezen &cetera' is dat het over wereldliteratuur gaat en niet alleen over Nederlandstalige boeken. Het gaat over zowel gouden oude klassiekers als over moderne literatuur, van 1020 ('Het verhaal van Genji' van Murasaki Shikibu) tot een roman uit 1999 ('Publieke werken' van Thomas Rosenboom), waarbij maar weinig grote schrijvers worden overgeslagen.
Pieter Steinz is redacteur literatuur voor het NRC Handelsblad en beschreef in de zaterdagbijlagen in 2002 de wereldliteratuur aan de hand van 52 meesterwerken. In 'Lezen &cetera' is hij nog verder gegaan. Niet alleen beschrijft hij de wereldliteratuur in vogelvlucht aan de hand van meesterwerken, maar het boek is verlucht met schema's, thema's en quizzen.
Het boek is opgesteld via de letters van het alfabet. Het is niet zomaar een droge alfabetisering van schrijvers en hun werken. Op speelse manier heeft Steinz elk hoofdstuk verrijkt met een literaire quiz en hij heeft in elk hoofdstuk een thema gestopt zoals scheepsverhalen, schelmenromans, cultromans, literair leven, toekomstromans, vaders en zonen en natuurlijk de verschillende landen. Elk hoofdstuk behandelt een meesterwerk, waarvan niet alleen de inhoud en het belang in de wereldliteratuur wordt vernoemd, maar waarvoor ook verwijzingen naar andere boeken wordt gegeven.
Een bijzonder prettig naslagwerk of bladerboek met 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 52 schema's, 52 thema's en 26 quizzen, naar aanleiding waarvan je zeker weer een nieuwe leeslijst kunt maken. Zeer handig voor naast de computer.

PIETER STEINZ - LEZEN &CETERA, Prometheus/NRC Handelsblad, 2003

Leeslinks:

Van dezelfde schrijver:

Lezen op locatie

« Terug

bol

Bestel
Pieter Steinz - Lezen &cetera
via de internet boekhandel bol