Elisabeth Rosner - De snelheid van het licht

"Mooie roman over mensen met angsten." 
lichtsnelheid.jpg

Elisabeth Rosner - De snelheid van het licht

De stilte na een trauma

Julian woont in San Francisco op een kamer met elf televisietoestellen, een muur van licht die dan weer op hetzelfde programma afgestemd staat, dan weer een bonte muur van kakelende mozaïeklichtbeelden oplevert. Hij heeft een dag waarop hij naar de wasserette gaat en een dag waarop hij naar Frank's Deli gaat.
Beneden woont zijn zus Paula, die elke morgen als ze opstaat haar stem moet rekken. Zij is operazangeres en Julian is gewend aan haar toonladders en muziek die iedere morgen frivool naar boven zweven.
Sola maakt schoon bij Paula. Ze heeft leren werken rond de chaos in het apartement en zet altijd alles weer net zo terug als het hoort. Ze weet dat Julian boven woont en weet dat het geen makkelijke jongen is.
Wanneer Paula op tournee moet naar Europa, begint de verandering. Paula heeft Sola gevraagd op haar appartement te passen, maar vooral op haar broer, die het huis bijna niet meer uitkomt.
Wanneer Sola voor de eerste keer de lunch bij Julian komt brengen, het brood keurig gesneden en alles precies zo neergelegd als Julian wil, is Julian nog niet ongerust. De onrust begint wanneer Sola op een verkeerde dag de lunch komt brengen. Dan kunnen zelfs de televisies de onrust niet tegenhouden bij Julian en verlaat hij zijn precies uitgekiende ritme. Hij voelt behoefte om te lopen, om naar buiten te gaan.
Ook Sola wordt onrustig van de jongen boven haar. In zijn ogen leest ze een pijn die ze zelf maar al te goed kent.

Prachtige debuutroman van Amerikaanse schrijfster, die verfilmd gaat worden door Gillian Anderson, bekend van de X-files.
Het gaat over drie personen waarvan er twee getekend worden door hun verleden en leven met angst.
Julian is opgegroeid met een vader die Auswitz heeft overleefd en zich zeker na de dood van zijn vrouw hult in een oorverdovend stilzwijgen. Julian vangt de spoken uit zijn vaders verleden op en heeft zichzelf na de dood van zijn vader in het appartement boven zijn zus een veilige haven gebouwd, door een televisiemuur te bouwen die hem van zijn angsten kan afhouden. Hij schrijft aan een woordenboek voor astrofysica, waarin hij definities opschrijft. Ook zijn leven is uitgeschreven in een strak patroon en wanneer de dagen zijn aangebroken dat hij naar buiten moet, zoals op donderdag naar Franks Deli, heeft hij de weg erheen via de stoeptegels uitgeteld, maar raakt hij in paniek wanneer er iets maar anders is dan normaal.
Sola komt uit een Zuid-Amerikaans land waar ze na een zeer traumatische gebeurtenis door een Amerikaanse dokter mee is genomen naar zijn land. Hier probeert ze een totaal nieuw leven op te bouwen. Ze maakt schoon bij diverse mensen en door de ritmische bewegingen van boenen, stoffen en afwassen probeert ze de beelden uit haar verleden weg te poetsen.
Paula, de zus van Julian, is nergens bang voor en bouwt aan haar carrière als operazangeres. Toen haar moeder doodging mocht ze bij haar zanglerares inwonen. Nu ook haar vader gestorven is woont ze onder Julian, die ze zo goed mogelijk bijstaat in zijn angsten voor de wereld. Wanneer ze op tournee gaat door Europa, maakt ze zich zorgen om hem. Toch wil ze haar tournee verlengen, maar wanneer ze in Hongarije komt, het land waar haar vader vandaan komt, maar waar hij nooit over heeft gesproken, stuit Paula op geheimen uit het verleden, waardoor ze voor de eerste keer van haar leven de angst leert kennen.
Doordat fobische Julian en getraumatiseerde Sola zich sterker hebben gemaakt, weet Paula zich staande te houden nadat ook zij door de angst bezeten wordt.
De roman wordt verteld vanuit deze drie personages in een mooie ontroerende stijl. Het gaat over angst en leven, over licht en over stilte, over muziek en vriendschap. Het gaat over mensen die doordat ze elkaar ontmoeten en elkaars geheimen leren kennen, zich sterker voelen en de wereld weer aankunnen. Elisabeth Rosner weet het hele proces op zeer subtiele en originele manier te beschrijven. Mooie debuutroman.

ELISABETH ROSNER - DE SNELHEID VAN HET LICHT (The speed of the light), Cargo, 2002

Leeslinks
Nog meer families met oorlogstrauma's:
Jessica Durlacher - De dochter
Tessa de Loo - Een bed in de hemel
Erwin Mortier - Marcel

« Terug

bol

Bestel
Elisabeth Rosner - De snelheid van het licht
via de internet boekhandel bol