Tobias Hill - Stenen liefde

"Historische thriller over de zoektocht naar een beroemd juweel." 
liefde.jpg

Tobias Hill - Stenen liefde

Diamanten zijn niet voor eeuwig

Katherine Stern heeft 3 robijnen en één obsessie. Een obsessie die haar hele leven in beslag neemt, een obsessie waarvoor ze al haar robijnen van de hand zal doen. Ze wil het beroemde sieraad, De Drie Gebroeders, vinden. Een schouderspeld, vervaardigd in de 15de eeuw voor Hertog Jan zonder Vrees van Bourgondië, bestaande uit 3 balas-robijnen, parels er omheen, met als hart een prachtige diamant. Katherine, die zeker weet dat het sieraad nog ergens moet bestaan, gaat op jacht. Haar zoektocht brengt haar naar een handelaar in Istanboel en vervolgens naar een excentrieke oude Duitse parelverzamelaarster in Oost-Turkije. Dan gaat de speurtocht weer naar Londen, dan naar Tokio en uiteindelijk naar Zuid-Japan.
Maar terwijl Katherine speurt wordt ook het verhaal van de gebroeders Levi's verteld, Daniël en Salman uit Irak, edelsteenbewerkers die door het lot een urn in handen krijgen vol edelstenen, waarna ze wijde wereld intrekken, die op dat moment uit Londen bestaat. En in Londen wil een nieuwe koningin een nieuwe kroon voor haar kroningsdag.
Zo neemt het verhaal je mee van stoffig Turkije, naar een druk modern Londen en naar een haastig Tokio. Of van een middeleews Irak naar een nog bijna middeleeuws Londen.

Tobias Hill beschrijft in een mooie soms poëtische taal de queeste van Katherine. Hoewel er 2 verhalen door elkaar lopen, dat van Katherine en dat van de broers Levi, is het boek verder doorspekt met andere historische kleine verhaaltjes over koningen en handelaars. Het is de geschiedenis van 'De Drie Gebroeders', een sieraad dat niet veel geluk lijkt te hebben gegeven aan zijn eigenaars. Men gaat te vroeg dood, of men wordt vermoord. Maar Katherine denkt niet dat er een vloek op rust. Zij durft de zoektocht in haar eentje aan, terwijl ze weet dat er andere mensen, met meer geld, ook achter het sieraad jagen. En die zijn het gevaarlijkst: de onzichtbaren met geld.
Katherine's karakter is helemaal in de ban van haar obsessie. Ook zij gaat bijna over lijken. Familie en vrienden heeft ze opzij geschoven voor haar allesomvattende liefde voor 'De Drie Gebroeders'. Ze ontmoet mensen, die misschien wel leugens verkopen, maar die lang niet zo gemeen als Katherine zijn. Als een gewetenloze kenau dendert Katherine door de wereld voor dat ene doel.
In tegenstelling tot de broers Levi, hoewel Salman wel rijkdom en macht ruikt als hij eenmaal de prachtige diamant in handen heeft. Die zal zijn leven beheersen, maar hij is niet zo fanatiek als Katherine. Hij probeert op een eerlijke manier zijn roem te verdienen, vergetende dat mensen die diamanten zien, niet altijd even eerlijk blijven.
In een prachtige stijl worden edelstenen en mensen beschreven, komen steden tot leven, leef je mee met Daniël en Salman en volg je vol verbazing Katherine die van geen ophouden weet. Misschien heeft het verhaal als thriller enkele zwakke plekken - Katherine komt overal wel erg makkelijk mee weg - maar de prachtige stijl waarin dit boek is geschreven, maakt erg veel goed. In hoeverre het verhaal historisch verantwoord is, is ook niet duidelijk. Dat zullen de edelstenenkenners moeten weten.
Al eerder publiceerde Tobias Hill de roman 'Ondergronds'. Thriller- en poëzie-elementen omarmen elkaar in zijn nieuwste roman die duidelijk maakt dat geld, en edelstenen al helemaal, niet gelukkig maken. Maar het lezen van dit boek wel.

TOBIAS HILL - STENEN LIEFDE (The love of stones), Bert Bakker, 2001

Leeslinks

Nog een avontuurlijke roman die je meeneemt over de hele wereld:
Emer Martin - Meer brood, meer brood

« Terug

bol

Bestel
Tobias Hill - Stenen liefde
via de internet boekhandel bol