Karel Glastra van Loon - Lisa's adem

"Verhaal over vriendje, moeder en stiefvader van verdwenen meisje." 
lisasadem.jpg

Karel Glastra van Loon - Lisa's adem

ER IS LIEFDE EN LIEFDE EN LIEFDE

Sophie denkt in Albert, directeur in een bedrijfje van luchtfilters, de ideale man gevonden te hebben. Maar al snel blijkt Albert het woord vrijheid wel al te ruim te nemen: hij heeft de ene na de andere vriendin die hij soms ook mee naar huis neemt. Toch probeert Sophie er nog wat van te maken, en denkt dat alles anders wordt wanneer haar dochtertje Lisa geboren is. Maar dat heeft ze mis, Albert blijft vrouwen mee naar huis nemen. Wanneer Albert tenslotte zijn invalide vader in huis neemt, die Sophie de hele dag lastig valt met vervelende opmerkingen, is de maat vol en vertrekt Sophie met Lisa naar een zomerhuisje, waar ze een nieuw leven begint. Haar volgende vriend is een trambestuurder die schildert, waarna ze Sepp tegenkomt, een Duitse heroineverslaafde, die het niet lang meer maakt.
Sebastiaan is de meest ideale man die ze ooit kon tegenkomen. Een professor op de universiteit, vol goede en beschaafde manieren. Bovendien was hij meteen erg gek met haar dochter Lisa.
Talm ontmoette Lisa op school. Ze was hem nog niet opgevallen, maar na een vakantie in Duitsland waar hij hevig verliefd werd op een meisje, bleek Lisa op dat meisje te lijken. En zo werd Lisa zijn volgende liefde. Maar het duurde maanden voordat hij contact met haar probeerde te maken. Daarna liep het allemaal vanzelf. Tijdens hun afspraakjes in het huis van de weduwe Koning, voor wiens kat Lisa moest zorgen, en in de buik van de boot de Moammar Khadafi, die Talm van een vriend mocht leven, ontdekt Talm de liefde, en nog veel meer. Maar wanneer Lisa in de zomermaanden met haar ouders op vakantie naar Bretagne gaat, komt ze niet meer terug.
Komt ze nooit meer terug en blijkt ze in het niets te zijn verdwenen. Jaren later ziet Talm in een documentaire over zwervers op tv een bekende persoon, die hij al die jaren niet heeft kunnen vergeten. Hij besluit het goed aan te pakken en duikt als dakloze het zwerversbestaan in.

De drie personen, Sophie, Talm en Sebastiaan hebben alledrie op hun manier van Lisa gehouden. Toch was Lisa niet gelukkig, dus ergens moest iets mis zijn. Waarom heeft Lisa ervoor gekozen zomaar in het niets te verdwijnen? Is ze wel verdwenen? Het zijn allemaal vragen die Talm niet loslaten. Toen ze net was verdwenen, is hij uiteraard in Bretagen op zoek gegaan. Sophie en Sebastiaan heeft hij nooit te spreken gehad. Wel de weduwe Koning, die ook om Lisa gaf. Daar leest hij een brief die hem nog meer verontrust. Wie was Lisa en hoe goed kende hij haar? De zwerver die hij op tv ziet, moet hem antwoorden geven.
Hoewel het verhaal over een precair onderwerp gaat en het op het einde best nog wel spannend wordt, met een heuse clue, is zeker het begin van het boekje, dat voor een groot deel over Sophie gaat, wat gewoontjes en saai. Bovendien, wat heeft het leven van Sophie met de rest van het verhaal te maken? Wil Glastra van Loon ons op een verkeerd been zetten of wil hij zomaar een normaal leven beschrijven? Pas bij deel 2 begint het verhaal er een beetje de pas in te zetten, worden we met mysteries geconfronteerd en beginnen de spanning en het verhaal zich op te bouwen. We duiken Lisa's geschiedenis in, en ook die van het gelukkige gezinnetje van Sophie, Sebastiaan en Lisa.
Maar Glastra van Loon blijft oppervlakkig. Zijn eenvoudige schrijfstijl, zo geroemd in zijn vorige roman 'De Passievrucht', doet hem misschien hier de das om. Zowel stijl als inhoud blijven iets te simpel. Hoewel hij probeert in zijn stijl vaak van situatie op situatie over te springen - dan praat Talm weer met Sebastiaan, dan met Sophie, of komt er een herinnering - het verhaal lijkt eerder op een achterwaartse opsomming van de feiten. De gesprekken die ergens over zouden moeten gaan, gaan eigenlijk nergens over of vervallen in cliché's. Dat is jammer, want vooral aan het einde, blijkt er meer daadkracht in het verhaal te zitten, maar valt dat gegeven weg in een eindeloze maalstroom van simpele feiten. Waarom Glastra van Loon dit niet meer in zijn verhaal heeft uitgebuit, er spanning mee heeft opgebouwd, is eindeloos jammer.
Het is een verhaal, niet over Lisa, maar meer over een zondaar, een verslaafde, die, hoe hij ook zijn best doet een nieuwe kans in het leven aan te grijpen als verbetering, hij niet van zijn zonden af kan komen. En hoe zielig dat verhaal ook is, Glastra van Loon lukt het niet dit aangrijpend over te laten komen.
Blijft over een van die oppervlakkige Nederlandse romans, waarvan er al zoveel van zijn. Waar is die gepassioneerde schrijfstijl met prachtige inhoud gebleven die Glastra van Loon zo mooi hanteerde in 'Vannacht is de wereld gek geworden'?

KAREL GLASTRA VAN LOON - LISA'S ADEM, L.J. Veen, 2001

Boekenlinks:
Van dezelfde schrijver:
Vannacht is de wereld gek geworden
Nog meer Nederlandse boeken over ouders en geheimen:
Jessica Durlacher - De dochter
Tessa de Loo - Een bed in de hemel

« Terug

bol

Bestel
Karel Glastra van Loon - Lisa's adem
via de internet boekhandel bol