Robbert Welagen - Lipari

"Nederlandse roman over 3 mensen op vakantie op Lipari." 
lipari.gif

Robbert Welagen - Lipari

Een lege roman

De hoofdpersoon van de kleine roman 'Lipari' is een jongen die op z'n eentje op vakantie is en gefascineerd raakt door een stel dat elke dag aan een zwembad ligt, van een hotel dat niet zo druk bezocht is op het Italiaanse eilandje Lipari.

Gerard is de middelbare leeftijd al gepasseerd en is regelmatig in de weer met papieren. Chaphine is ver onder de middelbare leeftijd en ligt de hele dag mooi te wezen op een zonnebed of trekt af en toe een baantje in het zwembad.

Het verhaal is broeierig. Het roept een sfeer op dat er iets gaat gebeuren. De personages zijn passief. De hoofdpersoon probeert het stel te doorgronden, maar verzandt in zijn eigen ledigheid. Alsof hij toch niet helemaal wil weten wie Gerard en Chapine zijn.

Er hangt een sfeer van verveling in de roman, zonder dat de hoofdpersonages zich vervelen. Ze zijn op vakantie, ze genieten van de zon, van een borrel en van een etentje. Zonder hoogtepunten.

Ook de schrijver, Robbert Welagen, verklaart in een interview met 'Ublad online' (door Inge Razenberg), dat hij houdt van nietsdoen. Dat hij de druk bewandelde paden van kroegen mijdt, dat hij het liefst voor zijn computerscherm zit om te schrijven.

Ook verklaart hij in dit interview dat hij alleen kan schrijven over eigen ervaringen en over zijn eigen omgeving. Voor deze roman vroeg hij zich af hoe een stel kennissen van zijn ouders hun vakantie op zo'n eilandje als Lipari zouden vieren. En hoe hij als toeschouwer dan zou zijn.

Het resultaat is een broeierig verhaal dat begint en eindigt zonder enige rimpeling in het water. Een oefening in sfeerschrijven, een beeld beschrijven van drie mensen aan het zwembad. Het had een schilderij kunnen zijn, zoals 'Nighthawks' van Edward Hopper. Op dit schilderij zit een stel aan een bar in een uitgestorven café. Schijnbaar verveeld. Op de voorgrond een barman.

De Franse schrijver Philippe Besson heeft hier zijn fantasie op losgelaten en een verhaal geschreven over de personages van het schilderij in zijn roman 'Nazomer'. Robbert Welagen heeft als het ware het tegenovergestelde gedaan. Hij heeft drie karakters gecreëerd en die als het ware in een afbeelding gegoten: drie mensen aan het zwembad en niemand die iets afweet van deze mensen. Want Welagens weinige beschrijvingen over het innerlijk van het trio zijn te miniem. De relatie van de hoofdpersoon met zijn ouders te nietszeggend, de enkele passen dat het gezelschap buiten het zwembad zet, te weinig verhalend. Misschien dat Welagen zijn schilderscarrière toch had moeten doorzetten, want schilderen met woorden is het enige dat goed is aan 'Lipari'.

ROBBERT WELAGEN - LIPARI, Nijgh & Van Ditmar, 2006

Leeslinks
Philippe Besson - Nazomer

« Terug