DBC Pierre - Vernon God Little

"Vrolijke satire op Amerikaanse media die een jongetje stalkt die verdacht wordt van bloedbad." 
little.gif

DBC Pierre - Vernon God Little

Plat Amerikaans

De 15-jarige Vernon Little zit op het politiebureau van Martirio (Texas) en wordt ondervraagd door agente Vaine Gurie terwijl ze spare ribs eet van het afhaalcentrum Bar-B-Chew Barn. Ze vraagt hem of hij in de klas was toen het gebeurde, maar Vernon zegt dat hij achter het gymlokaal was toen het gebeurde. Hij heeft getuigen, zoals leraar Nuttle. Dan komt sheriff Porkorny Gurie halen en de volgende die Vernon ziet binnenkomen is Pam, zijn moeders vriendin, die hem van het politiebureau komt halen omdat ze vindt dat hij wat moet eten. Daarna gaan ze door naar Vernons huis op Eulah Drive, waar een hele persmeute zich heeft verzameld om over het drama te reporteren. Een van de reporters, Eulalio Ledesma oftewel Lally, weet te voorkomen dat Gurie Vernon weer mee naar het politiebureau neemt en hoort hem uit over wat er gebeurd is. Vernon zit in de zenuwen want hij heeft nog wat drugs die hij moet bewaren en hij is bang dat de politie die bij huiszoeking vindt. Wanneer hij de volgende dag deze drugs wil begraven en er juist een zoektocht begint, is het Lally die hem redt, maar die ook de drugs ziet.
Zo begint Vernons lange tocht om niet gepakt te worden voor een misdaad die hij niet gedaan heeft.

'Vernon God Little' is het hilarische verhaal van een jongetje die beschuldigd wordt van een bloedige misdaad, maar onschuldig is en de benen neemt.
Het verhaal is één grote satire op modern Amerika, Texas en de mediawereld in het bijzonder. De schrijver met het pseudoniem DBC Pierre (Dirty But Clean) werd als Peter Finley in Australië geboren, woonde vervolgens in Amerika en Engeland en woont tegenwoordig in Ierland. Het boek werd in Engeland uitgegeven en daar zeer enthousiast ontvangen. DBC Pierre kreeg dan ook de prestigieuse Engelse Booker Prize van 2003, waar de Amerikanen het niet helemaal mee eens waren. De Amerikaanse pers struikelt veelal over de satire en slechts een enkele Amerikaanse criticus met de nodige zelfkritiek kan de humor ervan inzien. De schrijver die zijn drugsverleden niet geheim houdt, net als zijn schulden bij zijn vrienden, kan na dit succes met de afbetaling beginnen.
De satire is een op een achtbaan gelijkende aaneenschakeling van gebeurtenissen rond Vernon God Little en het stadje Martirio, ook wel de hoofdstad van de barbecuesauzen genoemd. De meeste personen zijn haast allemaal Amerikaanse karikaturen zoals te dikke mensen en te veel op carrière beluste mensen.
De hoofdpersoon en antiheld Vernon God Little is een kleine schelm die het gehele mediacircus achter zijn broek krijgt na een bloedbad op zijn school. Het kleine stadje bloeit zo op van deze media-aandacht dat er niemand meer is, zelfs Vernon's moeder niet, die de jonge hoofdpersoon beschermt. Deze zoekt op het laatst zijn toevlucht in Mexico waar hem zoete dromen in Acapulco wachten die even triest eindigen als al zijn andere avonturen.
Vernon Little ergert zich aan zijn moeder met haar altijd etende vriendinnen die dieëten bespreken en zich een ongeluk roddelen en aan zijn buren zoals mevrouw Porter en haar hond Kurt, Koning van het Blaf-Imperium. Ondertussen mist hij ook zijn vriend Jesus die dood is. Hij zou zijn onschuld kunnen bewijzen, maar zijn alibi vindt hij zo blamerend dat hij die niet over de lippen kan krijgen. Zo werkt Vernon Little zich steeds verder in de problemen omdat hij liegt dat het gedrukt staat. Bovendien is hij keer op keer het slachtoffer van mensen die alleen maar denken aan een eigen carrière in de mediawereld.
Zoals Lally, een zogenaamde CNN-reporter, die Vernons moeder verleidt om dicht bij de bron van het nieuws (Vernon) te zijn. Of Vernons verre liefde naar wie hij tenslotte uitwijkt.
Het boek neemt duidelijk een loopje met de Nieuws- en TV-wereld. In het land waar acteurs president kunnen worden is alles mogelijk: vanaf de eerste dagen na het drama bevolken reporters het stadje Martirio en uiteindelijk eindigt het stadje door de mediahype met de snelst groeiende economie van Amerika.
Het boek besluit het verhaal tenslotte met een soort Big Brother Show rond de doodstraf.
Niet alleen is het verhaal een sterke satire op plat Amerika en is de opbouw zo pittig dat het boek alleen al daarom een goeie 'pageturner' is, de taal van DBC Pierre die als striptekenaar zijn geld verdiende, is net zo vlot en bovendien bijzonder grappig. Het verhaal is met veel spreektaal geschreven en lijkt enigszins op de toon van John Kennedy Toole's 'Een samenzwering van idioten', maar dan iets groffer en moderner.
Ondanks de serieuse achtergrond die veel weg heeft van de dramatische gebeurtenissen in Colombine (Amerika), waar een scholier een bloedbad aanrichtte onder zijn klasgenoten, is het boek een waar genot om te lezen. 'Vernon God Little' is een zeer geslaagde satire op een wereld die dankzij de media steeds gekker wordt. Voor de fans van John Kennedy Toole en voor een ieder die van een vrolijke noot houdt of zich ergert aan de media.

DBC PIERRE - VERNON GOD LITTLE (Vernon God Little, vert. Dennis Keesmaat) Podium, 2003

Leeslinks

van dezelfde schrijver:

Ludmilla's gebroken Engels
Nog meer vrolijke Amerikaanse boeken:
John Kennedy Toole - Een samenzwering van idioten
Mark Childress - Waanzin in Alabama
Over een ander mediacircus:
Paul Mennes - Poes poes poes
Een Ierse comedie met serieuse achtergrond:
Robert McLiam Wilson - Eureka Street

Tragikomedie rond de dood van een tiener:

Skippy tussen de sterren

« Terug

bol

Bestel
DBC Pierre - Vernon God Little
via de internet boekhandel bol