Pieter Steinz - Lezen op locatie

"'Kleine' Nederlandse Atlas van de wereldliteratuur." 
lezenlokatie.gif

Pieter Steinz - Lezen op locatie

Ik ga op reis en ik neem mee...

Ooit was ik op vakantie in Sri Lanka en de boeken die ik meehad waren 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tart en 'Wilde zwanen' van Jung Chang. Het eerste boek deed me een dag lang geheel vergeten dat ik ergens aan een verre oceaan lag, het verhaal van het tweede boek was zo afschuwelijk dat me dat beslist geen vakantiegevoel gaf. Ik klapte het onuitgelezen dicht, want over zoveel narigheid wil je in je vakantie niet lezen. Hiermee blijkt dus dat lezen op locatie een delicate zaak is. Had ik het boek van Karen Roberts 'De bloemenjongen' bij me gehad of desnoods wat Indiase lectuur, dan had ik vast veel prettiger leesuurtjes gehad. Ik wil niet klagen over de dag dat ik Donna Tartt had gelezen, het was een super boek, dus ook een prettige dag, maar daarvoor had ik niet naar Sri Lanka hoeven te gaan.

Pieter Steinz, auteur van 'Lezen &cetera', heeft de vakantieganger een beetje willen helpen met zijn tweede boek 'Lezen op locatie'. In zijn voorwoord heeft hij het over een handvol internet sites (waarbij de Reiskamer van Hotel Boekenlust over het hoofd wordt gezien) waar je wel wat kunt vinden, maar welke toch nog niet je van het zijn. Nu is 'Lezen op locatie' al een stap de goede richting in, maar het is jammer dat Pieter Steinz het bij zo'n kleine uitgave heeft gehouden.

1200 titels geschreven in 45 talen spelen in 90 landen en kun je terugvinden op 60 kaarten. Alle 60 hoofdstukken worden geïntroduceerd door een stukje over de literatuur. Het geheel ziet er overzichtelijk uit, de kaarten laten niets te wensen over en de teksten zijn kort en krachtig.

Natuurlijk zul je nooit de gehele wereldliteratuur letterlijk in kaart kunnen brengen, maar juist doordat Steinz keuzes heeft moeten maken voor drukbeschreven gebieden, geeft deze literatuur-atlas een wat scheef beeld. Wanneer je op reis gaat naar zo'n druk beschreven literair gebied, heb je in het Steinz-boek tips voor overwegend klassieke titels. Jammer, want niet iedereen zit te springen om tijdens het lezen zo'n stap terug in de tijd te doen. Veel vakantiegangers vragen om makkelijk te lezen boeken en iemand die de Leipziger Messe bezoekt zal toch niet snel 'Het leiden van de jonge Werther' van Goethe mee willen nemen. En hoe vaak zal de Odysseus van Homeros in de koffer zitten van Griekenlandbezoekers?

Dat Pieter Steinz toch wel een knipoog geeft naar een oververmoeide reiziger, blijkt uit het feit dat de stripboeken van Goscinny & Uderzo over Asterix een plek hebben gekregen in deze atlas van de wereldliteratuur. En voor de mensen die graag filosofisch naar een ondergaande zon staren, of urenlang aan de rand van een zwembad willen verpozen, heeft hij titels van dichtbundels opgenomen. Zo kun je naar Chili een dichtbundel van Pablo Neruda meenemen.

'Lezen op locatie' is vooral boeiend voor mensen die tijdens hun vakanties een inhaalslag willen maken in de oudere literatuur. De klaarliggende stapel van net uitgekomen boeken moet maar even wachten, en dat is jammer want er zijn zelfs mensen die speciaal op vakantie gaan om deze boekentoren een kopje kleiner te maken.

Net als met zijn vorige boek 'Lezen &cetera', geeft Steinz echter wel aanzet tot het lezen van al die klassiekers. Een echte lezer kan zelfs gefrustreerd raken door al de genoemde boeken, want die zal heel wat oude titels herkennen van boeken die hij nog steeds had willen gelezen.

Laten we hopen dat Pieter Steinz van deze 'kleine' atlas van wereldliteratuur snel een dikkere kan maken. Het evenwicht tussen oude en nieuwe titels was juist zo gebalanceerd in 'Lezen &cetera'. Ik hoop hij ruimte maakt voor nog veel meer nieuwere titels, want aan zijn beschrijvingen ligt het niet. Daarmee doet hij zijn lezers watertanden. Die nodigen uit om een wereldreiziger te worden die alleen maar tijd heeft om te lezen op locatie.

PIETER STEINZ - LEZEN OP LOCATIE, Prometheus/NRC Handelsblad, 2004

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Lezen &cetera
Nog meer titels om te lezen op locatie:
De Reiskamer van Hotel-Boekenlust

« Terug