Frank Noë - Luca

"Nederlandse roman over een man die dankzij een vondeling de dood van zijn vader verwerkt." 
luca.gif

Frank Noë - Luca

Kinderen en relaties
Op 29 augustus 2002 werd er een jongetje van ongeveer 6 jaar achtergelaten bij de Burger King op het Centraal Station te Amsterdam. Sporen naar de moeder van dit kind, dat waarschijnlijk van Mongools ras is, waren niet te vinden.

Dit waar gebeurde verhaal heeft de schrijver Frank Noë als uitgangspunt genomen voor zijn boek 'Luca', zoals het jongetje heette. Het is echter niet het verhaal geworden over hoe en waarom Luca door zijn moeder in de Burger King werd achtergelaten. Het is het fictieve verhaal geworden van de opvangplek waar Luca verbleef tot zijn moeder weer opdook.

De man die hem vond in het verhaal werd eigenlijk gevonden door Luca zelf, die in de Burger King zijn handje vastberaden in dat van Justin schoof. Justin schrikt en probeert het kind kwijt te raken, maar dat lukt niet, het kind is vastbesloten Justin niet te laten gaan. Tenslotte besluit hij het jongetje mee naar huis te nemen.

Hier is Dana, Justins vriendin, niet blij mee. Zij had wel een kind willen adopteren samen met Justin, daarvoor hebben ze zich ingeschreven bij een bureau, maar Luca vindt ze eng. Luca is totaal onbehaard, spreekt slechts enkele woorden Engels en lijkt op een mongooltje. Dana heeft geen zin in een probleemkind.

De moeder van Justin, Winnie, juicht een nieuw familielid juist toe. Haar relatie met Paul is net beëindigd en nu heeft ze naast het verdriet over de dood van haar man Claude nog een man om over te treuren. Haar dochter Odine maant haar echter niet bij de pakken neer te gaan zitten en actie te ondernemen.

Maar Winnie, die net haar pols heeft gebroken, heeft nog meer zorgen. Haar moeder maakt amok in het verzorgingshuis waar ze zit, Odine staat op een dag voor haar deur want haar man is gearresteerd en tenslotte is er Justin die een jongetje onder zijn hoede heeft genomen.

Op een avond als de hele familie bij elkaar is, komen er gesprekken op gang. Justin, die emotioneel door elkaar is geschud door de komst van Luca, biecht eindelijk op wat hij weet van de dood van zijn vader.

Het is een familieverhaal waarin de verschillende leden van de familie hun weg in het leven proberen te vinden na de dood van hun vader. Odine heeft afstand van haar moeder genomen en geniet van het luxe leventje aan de zijde van haar man die goed geld verdient met bouwprojecten. Justin heeft het bedrijf van zijn vader tot bloei kunnen brengen, maar schippert met zijn vriendin over de kwestie van een kind krijgen. Winnie zelf had een vriend die klaagde dat zij zich niet honderd procent kon geven, bang de nagedachtenis aan haar man te schenden. Tenslotte is er nog een grootmoeder in een verzorgingstehuis die steen en been klaagt over de behandeling die haar daar ten deel valt.

Het gevonden jongetje Luca is voor een deel de oorzaak dat de familie weer bij elkaar komt. Justin vindt geen steun voor de opvang van Luca bij zijn vriendin, dus trekt hij naar zijn moeder toe, die hierdoor wat afleiding heeft voor haar eigen problemen.

Overtuigend is het verhaal niet. Eigenlijk zou dit het verhaal van Winnie moeten zijn die na de dood van haar man met een dochter zit die nergens tijd voor heeft, met een zoon die niet helemaal gelukkig met zijn vriendin is en met een moeder die ontevreden is over het tehuis waar ze verblijft. Winnie's probleem is dat ze haar overleden man te veel heeft verafgood, terwijl hij in de laatste tijd van zijn leven voor veel overlast zorgde.

Het verhaal is bij lange na niet het verhaal van de familie Lambert in 'De correcties' van Jonathan Franzen. Terwijl de gegevens een mooi uitgangspunt hadden kunnen zijn voor net zo'n onderhoudend familieverhaal. Neem de amok-makende oma, of een in de steek gelaten jongetje die een nieuwe vader kiest.

'Luca' is een weinig origineel familieverhaal zonder al te veel hoogtepunten. De beeldende kracht die sterk aanwezig was in Frank Noë's romans 'Het gemaal' en 'G', hebben plaatsgemaakt voor een wat populairder schrijven en een mattere toon. Hoewel het verhaal aandoenlijk is, is het niet een van Noë's sterkste boeken.

FRANK NOË - LUCA, Querido, 2006

Leeslinks:

van Frank Noë
Het gemaal
G

« Terug

bol

Bestel
Frank Noë - Luca
via de internet boekhandel bol