Holly Payne - De maagdenknoop

"Amerikaanse roman over het geheim van een Turkse tapijtenknoopster." 
maagdenknoop.jpg

Holly Payne - De maagdenknoop

Een dorp vol klaprozen

Nurdane is misschien wel de bekendste inwoonster van het Turkse afgelegen bergdorpje Mavisu. Niet wegens haar polio waardoor ze op krukken loopt met kunstbenen. Het zijn de tapijten die ze weeft voor de jonge bruiden, die wonderen verrichten, heilende eigenschappen hebben en geluk brengen voor een jong huwelijk.
Hennessey is een Amerikaanse antropoloog die in een van haar tapijten bij een tapijtenhandelaar in Antalya de beeltenis van een mythische vrouw vindt naar wie hij op zoek is. Daarom vertrekt hij met een arts die Nurdane onder behandeling heeft naar de afgelegen bergen.
Daar lijkt het dagelijks leven zich als gewoon af te spelen. Maar Nurdane's vader is gespannen, er gebeuren dingen die Nurdane doen weifelen aan haar gave haar door Allah gegeven. Er staan bruiden klaar om te trouwen, maar zoals de traditie wil zal Nurdane's vader niet verklappen voor wie het tapijt waaraan Nurdane de laatste hand nog moet leggen, zal zijn. Iedereen probeert erachter te komen en zelfs Nurdane heeft deze keer andere ideeën over wie het tapijt toekomt. Er hangen veranderingen in de lucht in het rustige dorpje van Mavisu.

Romantisch bijna sprookjesachtig boek over een gehandicapte tapijtenknoopster die worstelt met de gave die ze van Allah heeft gekregen: wonderbaarlijke tapijten knopen. In het boek beginnen de tapijten te leven met kleuren en beeltenissen zoals bloemen, velden en bomen. Het tapijtknopen leert ons waar de uitdrukking 'met schering en inslag' vandaan komt: van het weefgetouw. Het boek gaat over het leven in een vredig Turks dorpje waar elke handeling zijn bijgeloof kent. Vooral rondom de hoofdpersoon Nurdane is een net van bijgeloof gespannen: men mag het tapijt niet aanschouwen voordat de bruiloft is aangebroken, niemand mag Nurdane's handen 'bevuilen' opdat de goddelijke gave zich over kan zetten in de wollen draden van het weefgetouw. Niemand mag weten wie het tapijt gaat krijgen, hoezeer ouders ook hun best doen het begeerde tapijt voor hun dochters te bemachtigen.
De dokter, die elk half jaar komt kijken hoe Nurdane het maakt, brengt deze keer een antropoloog mee die gaat graven rondom de weefhut va Nurdane. Tot verwondering van het jongetje Muammer, die verwonderd vraagt of er iemand is overleden in het dorp. Tegelijkertijd met de komst van deze vreemdeling die wars van bijgeloof is, is Nurdane begonnen met haar twijfels. Allah neemt, maar geeft daar iets voor terug. Nurdane begint in te zien wat Allah haar heeft ontnomen en wat hij haar heeft gegeven. Maar wil ze die tol nog betalen?
De Amerikaanse schrijfster Holly Payne is scenarioschrijfster en heeft haar best gedaan met deze debuutroman een Turks mysterie te scheppen. En hoewel ze probeert de Turkse sfeer te pakken te krijgen is ze daar maar gedeeltelijk in geslaagd. Het dorp komt iets te bloemrijk uit de verf en hoe komt het dat niemand behalve Muammer de vreemdelingen in de moskee opmerkt? Het grote mysterie van Cybele, de godin naar wie Hennessey op zoek is en waarmee hij denkt de wetenschap van de Oude Wereld op zijn kop te kunnen zetten, is niet duidelijk geworden in het boek. Ondanks dat er veel met bloemblaadjes wordt gestrooid en het 's nachts even helder als overdag lijkt in Mavisu is het een redelijk boek dat je meeneemt naar de oude wereld van Turkije en zijn tapijten. Voor de liefhebbers van romantiek én kleurrijke tapijten.

HOLLY PAYNE - DE MAAGDENKNOOP (The virgin's knot, vert. Tinke Davids) Archipel, 2002

Leeslinks
Nog meer verhalen over/uit Turkije

« Terug

bol

Bestel
Holly Payne - De maagdenknoop
via de internet boekhandel bol