Christopher Castellani - Een kus van Maddalena

"Amerikaans verhaal over een Italiaanse plattelandsromance aan het einde van de W.O. II." 
maddalena.jpg

Christopher Castellani - Een kus van Maddalena

Bye, bye love

De 17-jarige Vito Leone is een van de weinige jongens van het kleine Italiaanse bergdorpje Sante Cecilia die nog niet in het leger is. Hij vermaakt de dorpsjeugd met een zelf gebouwde fiets en ieder meisje die hem een kus wil geven mag er een ritje op maken.
Degene voor wie hij eigenlijk de fiets heeft gemaakt is Maddalena, de jongste van 16 van de vier dochters van de kruidenier Piccinelli. Zij houdt de eerste tijd echter haar hoofd hoog en wil voor geen goud een kus weggeven zoals haar vriendinnen en oudere zusters. Deze beschouwen Vito Leone als een lachwekkende figuur en absoluut geen toekomstige partij om naar hun hand te dingen.
Ook de kruidenier en zijn vrouw prakkizeren er niet over een van hun dochters uit te huwelijken aan een jongen zonder geld wiens moeder ziek is en wiens vader zijn gezin in de steek heeft gelaten om met twee dochters naar Amerika te gaan.
Toch springt er op een dag een vonk over tussen Maddalena en Vito, die elkaar in het geheim steeds vaker treffen.
Alles verandert wanneer Italië is overgelopen naar de geallieerden en de Duitsers zich beginnen terug te trekken uit Italië. Het dorp is niet meer veilig en alle dorpelingen nemen de benen. Vito en Maddalena beloven plechtig met elkaar in contact te blijven want Vito kan niet weg wegens zijn zieke moeder.
Maddalena blijft over Vito dromen op de boerderij van een tante waar de familie Piccinelli tijdelijk hun intrek heeft genomen.
Vito blijft alleen achter met zijn moeder en zwerft door het uitgestorven dorp dat steeds meer te lijden heeft onder de oorlog. In het huis van Piccinelli droomt hij van zijn niet officiële verloofde. Zich zeer goed bewust van zijn magere sociale positie in het dorp broeit hij op een plan om te bewijzen dat hij wel degelijk een goede partij voor Maddalena kan zijn.

Christopher Castellani is de Amerikaanse zoon van een Italiaans immigrantenechtpaar. Hij groeide op in een Italiaanse gemeenschap en de vele verhalen over het vaderland werden er met de paplepel ingegoten. Net als bij Maddalena spoorden ook Castellani's ouders hem aan vooral zijn kansen te grijpen om een beter leven dan hen te leiden. Wat inhield dat ze er alles aan deden om hun zoon goed onderwijs te kunnen geven.

Christopher Castellani heeft Engels gestudeerd en 'Een kus van Maddalena' is zijn debuutroman. Hij beschrijft hierin een klein Italiaans dorpje dat jarenlang ongestoord had liggen sluimeren tussen zijn bergen totdat de Tweede Wereldoorlog in het dorp doordrong en alles veranderde.

'Een kus van Maddalena' is een prachtig verhaal over een prille romance ten tijden van de oorlog in een dorp waar de ouders nog alles voor het zeggen hebben en de sociale posities een grote rol spelen. Het lelijke eendje Vito moet zijn prinses zien te veroveren. De oorlogsomstandigheden spelen deels in Vito's kaarten, maar werken ook tegen hem. Dankzij de oorlog is Vito een van de weinig overgebleven jongens in het dorp die een kansje maakt bij Maddalena. Maar omdat hij niet in dienst gaat, beschouwen vele mensen hem als een moederskindje: hij trekt niet als een echte man ten strijde. Dankzij de ellende van de oorlog echter kan Vito een grote daad verrichten waarmee hij hoopt in de achting van de ouders van Maddalena te kunnen stijgen. Hij onderschat daarbij de dromen van signora Piccinelli, de moeder die al genoeg met haar dochters te stellen heeft en het onderste uit de kan wil voor haar jongste dochter.

Op het eerste gezicht geen erg origineel onderwerp omdat de Tweede Wereldoorlog al voor menig schrijver een ideaal decor vormde voor een vurige romance. 'Kapitein Corelli's mandoline', 'De juke-box koningin van Malta' of 'De Engelse patiënt' zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

Maar gelukkig weet een goeie schrijver, ondanks het cliché-onderwerp, je toch weer te strikken met zijn verhaal en dat is met 'Een kus van Maddalena' weer eens bewezen.

Castellani gebruikt de oorlog niet in al zijn verschrikkingen en ook maakt een dappere soldaat geen deel uit van zijn verhaal. Hij gebruikt in zijn verhaal de minder heldhaftige delen uit de oorlog, zoals het terugtrekkende Duitse leger dat in Italië voor veel ellende zorgde. Hij vertelt het verhaal van simpele dorpsbewoners die gelaten het oorlogsgeweld over hun heen laten komen. Ook de twee hoofdpersonen moeten radeloos toezien hoe de oorlog een wig tussen hun liefde probeert te drijven.

Het zal de oorlog echter niet lukken om de liefde te breken. Maar de nasleep van de oorlog bracht zoveel veranderingen met zich mee dat dit een veel zwaardere beproeving zou blijken. Niet alleen moest het dorp opnieuw worden opgebouwd, maar ook de armoede maakte dat Amerika nog sterker aan de horizon gloorde als voorheen: het rijke land met de onbegrensde mogelijkheden.

Naast de oorlog speelde het sociale leven in een klein dorp ook een rol in de liefde tussen Vito en Maddalena. Vooral voor meisjes waren de normen en waarden rond die tijd streng en medogenloos. Geen wonder dat de 16-jarige Maddalena braaf probeerde zich aan de regels te houden en als een preuts meisje eerst geen kus aan Vito wilde verkopen. Na de oorlog werden die regels iets losser, zoals Castellani beschrijft wat er gebeurde in het dorp aan het einde van het verhaal.

Naast de meeslepende jeugdliefde heeft Castellani prachtig werk geleverd met de beschrijving van het Italiaanse dorp en zijn bevolking. Je voelt helemaal mee met de hoofdpersonen en het verhaal geeft een pakkend beeld van alle gebeurtenissen.

Wanneer de bewoners het dorp hebben verlaten hoor je door het boek heen enkel nog de insekten zoemen en het stof neervallen. Net als Vito houd je je adem in als hij samen met zijn moeder onder het bed kruipt om zich te verbergen voor zowel de bommen als de soldaten.

De uren die Vito doorbrengt in het half kapotgeschoten huis van de Piccinelli's, dromend over een kus van Maddalena, geven je bijna zin om in dezelfde positie als Vito te zijn.

Ook het leven van de familie Picinelli lijkt te zijn stilgezet en het sobere leven dat ze op een boerderij op het platteland leiden wordt in weinig woorden raak weergegeven. De familie ziet twee magere jaren voorbij gaan zonder dat ze een van hun dochters kunnen uithuwelijken. De eerste de beste gelegenheid die zich voordoet om toch een man te vinden wordt door de gehele familie met beide handen aangenomen. Ondanks de oorlog zal er gefeest worden en worden de meisjes zo mooi mogelijk opgetut.

En zo word je betoverd door de eerste kus van Maddalena die niet alleen Vito betovert maar ook menig lezer meteen zal veroveren. Een prachtig verhaal over hoe de omstandigheden bepalend voor een leven kunnen zijn en wat het verhaal kan zijn achter zo'n vergeelde zwart/wit foto in een stoffenzaak in Philadelphia.

CHRISTOPHER CASTELLANI - EEN KUS VAN MADDALENA (A Kiss from Maddalena, vert. Ankie Klootwijk) Anthos, 2003

Leeslinks
Liefde en oorlog:
Louis de Bernières - Kapitein Corelli's mandoline
Michael Ondaatje - De Engelse patiënt
Nicolas Rinalda - De jukebox-koningin van Malta
Ye Zhaoyan - Nanjing 1937, een liefdesgeschiedenis
Het grootste liefdesverhaal ten tijden van een oorlog:
Margaret Mitchell - Gejaagd door de wind

« Terug

bol

Bestel
Christopher Castellani - Een kus van Maddalena
via de internet boekhandel bol