Jan Wiese - De naakte madonna

"Noorse roman over volksverhalen en de wonderen van een Italiaanse Madonna." 
naaktemadonna.gif

Jan Wiese - De naakte madonna

Mystieke verhalen in verhalen in een verhaal

De gevangene leest in zijn cel over de ramp in Perugia, Italië, waar in 1989 honderden mensen omkwamen toen de nieuwe kathedraal instortte. In een andere krant leest hij het verslag van de enige overlevende: toen het publiek de kerk binnenkwam begon iedereen te zingen. Ook de overlevende zong woorden mee waarvan hij niet wist wat ze betekenden, en het lied zwol aan, galmde door de nieuwe kerk en toen hij de muren hoorde kraken liet de overlevende de ogen van de Madonna met Kind niet los: zij zou hem redden.
De gevangene wist exact over welke Madonna met Kind het ging. Als archivaris in het Vaticaan vond hij het schilderij in een dichtgemetselde galerij: het was een meesterwerk en werd al bijna 2 eeuwen lang verborgen voor de mensheid. De archivaris ging achter haar geschiedenis aan en zo horen we over de Verteller in een dorp aan zee, over de Schilder die als modellen een vrouw en kind meenam, maar waar het dorp aanstoot aan nam, zo mooi was de vrouw. Daarom volgen er verhalen van de Verteller over een weesmeisje dat in een herberg werkte en op een dag met kind werd geschopt door de aartsengel Gabriel, over een Weersvoorspeller die een prachtig meisje huwde, over een meisje die de jongen van haar keuze midden op de markt verleidde met haar naaktheid en over een neef die verliefd werd op zijn tante.

Drie lagen verhalen maken het wel mooi geschreven, maar niet volumineuze boekje een beetje ingewikkeld, vooral omdat de onderste laag, de verhalen van de Verteller, erg symbolisch zijn.
De bovenste laag, het verhaal over de Vaticaanse Archivaris, vormt het begin en het einde van het boek, maar de afloop is wat afgeraffeld. De tweede laag is die van de Verteller en de Schilder. Dit verhaal is gemengd met de derde laag verhalen, wat je de eerste laag weer doet vergeten. Ondanks dat de simpele volksvertellingen over verleiding, liefde en ontrouw op zich erg aantrekkelijk zijn, is hun plaats in het verhaal moeilijk te begrijpen. Op de schrijfstijl valt niets aan te merken, maar dus wel op de inhoud. Het had een fantastische aanzet tot een Umberto Eco boek kunnen zijn, maar het is net of Jan Wiese zijn verhaal in een klein boekje wilde proppen, waardoor je zelf moet raden naar de losse eindjes.
De Noorse schrijver heeft zijn best gedaan verschillende sferen neer te zetten: het corrupte en moderne Vaticaan alsook het Renaissance leven in een klein Italiaans dorp en de volksvertellingen, allemaal interessante verhalen waardoor het een boekje is geworden voor haastige lezers of een fijn boekje voor op vakantie.
Maar het blijft jammer dat de schrijver niets heeft gedaan om het verhaal wat uit te breiden, want de aanzet van het verhaal heeft veel potentieel voor een geweldige roman. Voor de liefhebbers van mysteries en volksverhalen.

JAN WIESE - DE NAAKTE MADONNA (Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede, vert. Paula Stevens) De Geus, 2002

 

« Terug

bol

Bestel
Jan Wiese - De naakte madonna
via de internet boekhandel bol