George Hulskramer - De grote man (de taakstraf)

"Nederlands familieblijspel over vader wiens dochters tobben met zijn image." 
man.jpg

George Hulskramer - De grote man (de taakstraf)

De oude bakfiets

Johan woont in Amsterdam Noord, heeft twee dochters die naar de middelbare school gaan en een vrouw. Een andere koestering in zijn leven is zijn grote oude bakfiets waarmee hij bouwmaterialen vervoert als hij klust. Zijn geld verdient hij met het schrijven en vertalen van boeken over de Oosterse filosofie en godsdiensten, zijn favoriete schrijver van 't moment is Milarepa, wiens filosofiën hij probeert te gebruiken in de strijd die in zijn gezin is ontstaan omtrent zijn bakfiets.
Zijn dochters proberen eerst op subtiele wijze en vervolgens op hardere manier hun vader duidelijk te maken dat zij zich schamen voor een vader die op een krot van een fiets rijdt, het liefst nog vol oude troep, zodat hun klasgenootjes de meisjes vragen of hun vader een zwerver is.
Maar Johan, ondanks de vele wijze lessen die hij trekt hij uit de Oosterse boeken, wil geen afstand nemen van zijn zo geliefde fiets en denkt er zelfs over om een oude kelder vol oude fietsattributen over te nemen. Hij moet echter alle Oosterse registers opentrekken voor nieuwe strategiën in de strijd om zijn image met de fiets. Het zal een lange strijd worden, maar wel een met verlichting aan het eind.

Humoristisch boek over een vader die denkt dat hij ruimdenkend is, maar zich op een dag bewust wordt dat hij juist het tegenovergestelde is. George Hulskramer, reeds bekend van enkele kinderboeken en schrijver en vertaler van boeken over Oosterse godsdienst en filosofiën, heeft met 'De grote man' zijn eerste roman voor volwassenen op de markt gebracht. Op komische wijze schildert hij hierin een vader die worstelt met zijn image, die worstelt met de moderne tijd waarin zijn dochters leven en die worstelt met zijn positie in het gezin én de huiskamer. Het knappe van het boek is dat Johan, de ik- en hoofdpersoon, niet een al te overdreven karakteristiek is van een oude hippie die leeft in de vroeger eens zo populaire Oosterse invloedssferen. Hij en zijn vrouw proberen dit verleden juist een beetje op te ruimen, wat ruimschoots is gelukt. Johan komt over als een redelijk normale vader. Behalve dan dat hij de Oosterse filosofiën uitprobeert in de realiteit. Ook al zijn die niet extreem en hebben die veel waarheid in zich, Johan komt erachter dat ze in zijn geval als vader van twee puberende dochters niet werken. Het is de ontmoeting met 'De grote man', een gewone nuchtere Hollander, die hem tot inzicht doet komen dat hij de eerste grondregel van Boeddha's leer is vergeten en dat hij zo koppig is als een oude ezel. Dat dit tot hilarische gezinstaferelen leidt, is het resultaat.
Op luchtige wijze heeft George Hulskramer dit familieblijspel tot een zeer volwassen boek uitgewerkt en menige vader zal hier zichzelf in terugvinden. Neutrale moeder en puberende meisjes die op subtiele manier hun vader proberen te wijzen op het feit dat hij misschien iets te veel leeft in zijn wereld van Jin en Jang, in zijn wereld waar hij als een boeddha een modern gezin probeert te bestieren en in zijn wereld waarin de oude bakfiets het middelpunt is geworden.
Mooie satire op een gezin waarvan de ouders het hippiedom nog niet helemaal zijn vergeten.

GEORGE HULSKRAMER - DE GROTE MAN, Wereldbibliotheek, 2002

Leeslinks
Nog meer vaders die tobben met hun image:
Hanif Kureishi - De boeddha van de buitenwijk
Zadie Smith - Witte tanden

« Terug

bol

Bestel
George Hulskramer - De grote man (de taakstraf)
via de internet boekhandel bol