Corinne Kisling - Afgrond

"Nederlandse roman over een fataal reisje naar het Zwarte Woud." 
Afgrond.gif

Corinne Kisling - Afgrond

De paden op, de laan uit

Vera stapt met een bezwaard hart in de auto bij haar man Reinout en zijn moeder als ze vertrekken naar het Zwarte Woud. Ze haat de uitjes die haar schoonmoeder Hilde Storm eens in de zoveel tijd organiseert want ze kan haar schoonmoeder niet uitstaan. Ook nu neemt ze zich voor om te proberen de lieve vrede te behouden. Ondanks dat het Zwarte Woud een bestemming is waar ze anders nooit van haar leven naar toe had zullen gaan.
De reis begint al met een vreemd bezoek aan de Duitse familie Niederau even over de grens. Als Vera informeert waarvan Hilda deze mensen kent diept ze een verhaal op uit het verleden, waarover Vera nog nooit had gehoord. De eerste ergernis is ontloken.
Wat eigenlijk een culturele reis had moeten zijn, loopt uit op barre voettochten en zwijgzame avonden in een oersaai hotelletje. Wat Vera ook probeert, de atmosfeer tussen haar schoonmoeder en haarzelf wordt met de dag slechter. Vooral wanneer blijkt dat Hilde Reinout een baan heeft aangeboden en hij dit nog niet aan Vera had verteld.

'Afgrond' is een psychologische roman waarbij de strijd tussen een vrouw en haar schoonmoeder op de voorgrond staat. De strijd gaat over Vera's man waarop zijn moeder geen invloed meer heeft. Denkt Vera. Ze onderschat zowel haar eigen relatie als de relatie tussen haar man en zijn moeder. Ondanks dat ze denkt dat ze haar man van a tot z kent, blijken er dingen te zijn gebeurd in het verleden die ze niet weet. Wat haar kwaad maakt omdat ze dacht dat ze een eerlijke verhouding met haar man had.

Het Zwarte Woud is een ideale omgeving om dit soort sluimerende ruzies naar voren te halen. De benauwende sfeer die een klein toeristisch dorpje omgeven door wouden en bergen kan hebben, werkt mee aan de beklemming van het verhaal. Ondanks de vele punten Schwarzwälder Kirschtorte wordt de spanning langzaam opgebouwd en geen processie kan de situatie redden van een confrontatie.

Corine Kisling is naast schrijfster ook vertaalster van onder andere de romans van de Engelse schrijver Tim Parks. 'Afgrond' is geschreven in vlotte bewoordingen en werkt naar een spannend plot. Door details zoals het houden van axolotls, een haast Spaans aandoende processie en het verhaal van het meisjespensionaat van Hilde komt er volop kleur in haar roman die speelt in het sombere Zwarte Woud. Voor liefhebbers van spannende romans zeker een aanrader.

CORINE KISLING - AFGROND, De Arbeiderspers, 2004

Leeslinks
Andere spannende romans
 

« Terug

bol

Bestel
Corinne Kisling - Afgrond
via de internet boekhandel bol