Lars Saabye Christensen - Maskerade

"Noorse roman over een onaardig jongetje met een groot geheim." 
maskerade.gif

Lars Saabye Christensen - Maskerade

Over een klein ettertje<

Adrian is 12 jaar als zijn vader doodgaat. Dan blijft hij achter met zijn moeder en de zuster van zijn vader, zijn tante, die hij ook wel het 'benenpakhuis' noemt. Of hij er nu iets aan kan doen of niet, Adrian is een ster in het rotopmerkingen maken of rotstreken uithalen. Hij kent geen schaamte, zegt zijn moeder, en zo komt Adrian onophoudelijk in de problemen.

Een veel te klein jongetje en een jongetje dat al kaal wordt zijn de twee hoofdpersonen uit de al eerder vertaalde romans van de Noorse schrijver Lars Saabye Christensen, respectievelijk 'De halfbroer' en 'Herman'. In 'Maskerade' draait het verhaal wederom rond een jongetje dat niet helemaal normaal is. Deze keer is het niet duidelijk wat hij heeft, maar het staat wel vast dat ondanks dat hij het boek begint met te zeggen dat hij een prettige jeugd heeft gehad, het de lezer al snel duidelijk wordt dat zijn vader en moeder geen al te gelukkig huwelijk hadden en dat de tante geen goede invloed op het jongetje Adrian had.

Op zijn 12de is Adrian overgeleverd aan de twee vrouwen, waarvan zijn moeder zich min of meer terugtrekt uit het leven en zo komt de jonge Adrian tegenover zijn gehate tante te staan. Maar het gaat niet alleen over de onaardigheid van Adrian tegenover deze tante die ooit een geweldig leven in Parijs had maar nu terug in Noorwegen als een ouwe spinster wegpietert. Er zijn ook verhalen uit het verleden, die de kleine Adrian niet in een goed daglicht stellen.

Adrian zelf zit er wel een beetje mee, met zijn rotkarakter. Hij weet dat hij anders is dan de andere kinderen, maar veel kan hij er niet aan doen. Voor de lezer blijft het ook lange tijd onduidelijk of ze nu sympathie met deze jongen moeten hebben of dat ze juist door al zijn onhebbelijkheden hem moeten haten.

Zoals het in een goed boek betaamt, komt er nog een verbazend staartje aan het einde van het verhaal zodat het hele verhaal klopt. Adrian is meer dan een klein ettertje.

Ook al ziet het patroon van deze in Nederlands vertaalde boeken van Lars Saabye Christensen er hetzelfde uit, jongetje met afwijking uit een kapot gezin, toch is het elke keer weer een avontuur om de boeken te lezen. Lars Saabye Christensen heeft een zekere stijl die ontroert maar ook boeit. Hij maakt van elke familiegeschiedenis een nieuw verhaal dat nooit verveelt. Kleine details die altijd weer anders zijn, kleine jongetjes die telkens weer andere afwijkingen hebben. Rake gevoelsbeschrijvingen, rustige sfeertekeningen, duistere onderstromen.

In 'Maskerade' is het een jongetje wiens streken ver voorbij gaan aan kwajongensstreken. Hij kan ook lekker gemeen zijn, liegt erop los en deze maal weet je echt niet wat je met de hoofdpersoon aanmoet. Hij is medogenloos. De arme tante die met dit rotkind blijft zitten wordt afgeschilderd als een ware heks, en zo aardig is ze ook helemaal niet want de streek die ze met Adrian's moeder uithaalt tart ook alle menselijke wetten. Toch zien we bij haar nog wat spoortjes menselijkheid in haar acties. Net zoals bij Adrian die zijn enige vriendinnetje Emilie best wel mist wanneer die van de ene op de andere dag is verdwenen. Of heeft hij een andere reden om de foto van Emilie als een van zijn levensschatten te bewaren?

'Maskerade' is een mooi boek dat boeit van het begin tot het eind. Alweer een Lars Sabaaye Christensen die je niet kunt laten liggen.

LARS SAABYE CHRISTENSEN - MASKERADE (Maskeblomstfamilien, vert. Paula Stevens) De Geus, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
De halfbroer
Yesterday
Herman

Over een andere niet normale jongen:
Hans Barendse - Ben jij Engel

« Terug

bol

Bestel
Lars Saabye Christensen - Maskerade
via de internet boekhandel bol