Niccolò Ammanati - Ik haal je op, ik neem je mee

"Italiaanse roman over een jongetje die ongewild jeugddelinquent wordt." 
haaljeop.jpg

Niccolò Ammanati - Ik haal je op, ik neem je mee

Beloftes maken schuld

In het kleine Ischiano Scalo, een weggestopt dorpje aan de Italiaanse Rivièra, valt niet veel te beleven. Toch komt op een mooie dag de 40 jarige Graziano Biglia terug naar zijn dorp met het plan om van zijn moeders fourniteurenwinkel een jeanswinkel te maken.
Na een leven van drugs, seks & rock-'n-roll heeft hij besloten om zich terug te trekken in de rust van het minder gehaaste platteland. Met aan zijn zijde de vrouw op wie hij holderdebolder verliefd is geraakt.

In datzelfde dorp woont de 12-jarige zoon van een herder, Pietro, die het liefst biologie wil gaan studeren. Maar het leven zit hem op die jeugdige leeftijd niet mee. Rotjongens van school maken hem het leven zuur, net als het hem thuis met een alcoholische vader en een ziekelijke moeder ook niet altijd meezit.

'Ik haal je op, ik neem je mee'. Een mooie belofte. Maar of die waar kan worden gemaakt... In deze roman worden veel beloftes gedaan en net zoveel weer gebroken. En als je je nu veel aan zo'n belofte hecht, dan valt het moeilijk te verkroppen als deze gebroken wordt.

De beloftes lopen als een rooie draad door het boek. Graziano, de oudste hoofdpersoon, heeft al ondervonden hoe bindend beloftes kunnen zijn. Zijn extreme liefde voor Erica brengt hem voortdurend in de problemen, ondanks alle mooie beloften die deze dame doet. Zij wil een beroemd tv personage worden en niets houdt haar tegen al haar kansen te grijpen.

Voor Pietro betekent beloftes een veilige haven. De schooljuffrouw Flora die belooft hem te helpen. En zijn vriendinnetje Gloria die door dik en dun aan zijn zijde wil blijven. Lukt het Pietro dan wel zijn beloftes te houden? Wanneer het water hem tot aan de lippen staat ondervindt ook Pietro dat beloftes worden gedaan om gebroken te worden.

'Ik haal je op, ik neem je mee' is een meeslepend verhaal over een 12 jarig jongetje dat nog alles moet leren en over een playboy die denkt alles al geleerd te hebben. De karakters worden in een eigenzinnige stijl uitgewerkt. Met zowel de rake dialogen, gedachtengangen, commentaar van de schrijver en de gebeurtenissen rond Pietro en Graziano hecht je je al snel aan deze twee uiteenlopende hoofdpersonages.

De in Rome wonende Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti behaalde met zijn vorige roman een redelijk succes en dat was niet alleen omdat dat boek verfilmd werd. 'Ik ben niet bang' gaat over het gedrag van mensen als ze in het nauw worden gedreven.

Ook in deze nieuwe roman moet een hoofdpersoon leren om niet bang te zijn wanneer hij in het nauw wordt gedreven. Graziano heeft het al geleerd en wanneer hij de jonge Pietro tegenkomt drukt hij hem op zijn hart: "En ook al ben je zelf zo bang dat je het in je broek doet, je moet nooit denken dat zij dat niet zijn, zij kunnen het alleen beter verbergen dan jij."

Het neemt 419 bladzijdes en een heleboel meer in beslag om dit te leren. Maar zoals de laatste bladzijdes uitwijzen is het Pietro gelukt om zijn eigen leven in zijn hand te nemen. Beloftes of geen beloftes, je moet op de allereerste plaats aan jezelf denken. Waarna je weer nieuwe beloftes kunt maken zoals "Ik haal je op, ik neem je mee".

Of Graziano zijn lesje heeft geleerd, dat is maar de vraag. Die heeft zijn hele leven lang fouten gemaakt en zal die zijn hele leven lang misschien blijven maken. Ondanks alle wijze levenslessen die zijn leeftijd hem heeft gebracht.

Het verhaal is vlot en in pakkende stijl geschreven. Met humor, met sfeerbeelden, met de nodige zorg voor alle personen die er in voorkomen. De schrijver heeft de tijd genomen om zijn verhaal in te kleden. Maar de gehele aanloop tot de brief waarmee het boek eindigt is in zo'n onderhoudende toon geschreven dat dit weer een van de boeken is die je met moeite kunt dichtslaan. In het leven valt afscheid nemen niet mee, in een boek kun je overnieuw beginnen.

NICCOLÒ AMMANITI - IK HAAL JE OP, IK NEEM JE MEE (Ti prendo e to porto via, vert. Etta Maris) Vassallucci, 2004

leeslinks
Over een Italiaans jongetje in een dorp:
Christopher Castellani - Een kus van Maddalena
Nog meer kinderen in het nauw:
Felix Thijssen - Onder de spekboom
Esther J. Ending - Na Valentijn
Marjan Boyer - Het Engelentransport

« Terug

bol

Bestel
Niccolò Ammanati - Ik haal je op, ik neem je mee
via de internet boekhandel bol