Olivier Pourriol - Mefisto wals

"Franse debuutroman over een wraak tijdens een pianoconcours in Warschau." 
mefistowals.gif

Olivier Pourriol - Mefisto wals

Dodelijke muziek

Een Franse pianist is op weg naar Warschau in Polen om deel te nemen aan het grote Chopin-concours. Op het vliegveld wordt hij opgehaald door de grote pianist, lid van de jury en zijn vriend Pietr Ostreich die hem naar een pensionnetje brengt waar de pianist al meteen valt op het jonge meisje Katia die het pension bestiert samen met haar blinde en altijd breiende oma.
Dan volgen de eerste rondes in de Warschause Opera waar men dagenlang naar Chopin moet luisteren. De pianist verveelt zich en glipt af en toe in slaap of de zaal uit. Hij bemerkt een oude man die geen handen meer heeft. Later hoort hij dat deze Zakhor ooit een beroemde pianist was.
Ostreich, met altijd een fles wodka bij de hand, stelt de pianist voor aan een jonge leerling van hem: Ergo Zeitos. En hoewel de pianist ervan uit gaat dat hij blij mag zijn als hij de volgende ronde haalt, voelt hij zich jaloers ten opzichte van deze jongeling die heel bevlogen lijkt te zijn.

'Mefistowals' is een prachtig boek over een Chopin-concours waarin een jurylid wraak neemt op zijn vader. Vanaf de eerste pagina waarop de 'ik-persoon' bekent een andere pianist te hebben vermoord, word je meegezogen in dit verhaal dat zich in het koude en met wodka doordrenkte Warschau afspeelt. Ondanks de vele mensen die aan zo'n Chopin-concours meedoen, weet Pourriol zijn verhaal en medepersonages klein te houden. Behalve de hoofdpersoon is er zijn vriend en jurylid Ostreich die hem in Warschau wegwijs maakt tot zijn andere leerling, Ergo Zeitos, is gearriveerd.

De hoofdpersoon lijkt echter meer bezig met vrouwen dan met muziek. Hij ontmoet de journaliste Anna Kekszakkalu die hij Barbie noemt en tegen wie hij domheden blijft debiteren. Eigenlijk wil hij Katia hebben, het jonge meisje uit het pension. En er is de krantenverkoopster Svetlana die hem adviseert welke pornoblaadjes hij het beste kan kopen.

Behalve maestro Ostreich is er de verlopen en oude man Zakhor die een meer mysterieuse rol heeft omdat de hoofdpersoon, net als de lezer, niet weet of die een loopje met hem neemt. En tenslotte is er de zeer begaafde Ergo Zeitos. Omdat de ik-persoon weet dat hij zo middelmatig is in zijn spel is hij niet zozeer jaloers op deze jongeling wegens zijn virtuose spel, maar meer om Ostreich die duidelijk laat blijken dat Ergo gaat winnen. Waarom heeft Ostreich de ik-persoon dan overgehaald om ook mee te dingen?

Het verhaal wordt langzaam, goed en regelmatig opgebouwd. Vanaf het eerste hoofdstuk worden er al opmerkingen gemaakt over dat de Polen de joden haten, maar dat de joden wel het hart van Polen doen kloppen. Kleine speldenprikkels die naar de massavernietiging van de joden onder Hitler wijzen.

Toch speelt het verhaal ergens in een moderne tijd en is het geschreven naar aanleiding van het non-fictieve verhaal over een man die overleed aan een hartstilstand tijdens een Chopin-concours te Warschau. Ollivier Pourriol heeft hier zijn fantasie op losgelaten, maar is er tegelijkertijd ook van overtuigd dat muziek kan doden.

Voor Warschau heeft hij een prachtige Kafkiaanse sfeer gecreeërd. Donkere straten, kou, schimmen in zwarte mantels (Zakhor), vrouwen, zigeunermuziek en uiteraard veel en veel wodka. Er wordt ook veel gepraat over de klassieke componisten Chopin, Liszt en Wagner en bij de laatste vooral over welke rol hij had bij het nazi-regime.

De roman doet qua onderwerp denken aan 'De voorlezer' van Bernard Schlink, qua toon aan Sandor Marai's 'Gloed' of aan het verhaal van Andreï Makine's 'De muziek van een leven'. De roman is niet zozeer surrealistisch, maar wel erg Kafkiaans en Oost-europees van toon.

OLLIVIER POURRIOL - MEFISTO WALS (Mephisto Valse, vert. Pauline en Manik Sarkar) De Geus, 2004

Leeslinks
Oorlog en muziek:
Andreï Makine - De muziek van een leven
Andere romans in dezelfde toon:
Bernard Schlink - De voorlezer
Sandor Marai - Gloed

« Terug

bol

Bestel
Olivier Pourriol - Mefisto wals
via de internet boekhandel bol