Sofka Zinovieff - Onder de Akropolis

"Autobiografisch verhaal over een Engelse vrouw die in Athene gaat wonen." 
akropolis.gif

Sofka Zinovieff - Onder de Akropolis

Een huis in Eurydice Straat

Sofka Zinovieff wist meteen dat ze het huis in Eurydice Straat zou nemen toen ze na verscheidene huizen te hebben afgewezen, dit huis in Vouliagmeni, een buitenstad van Athene, zag. Niet alleen droeg de straat dezelfde naam als haar middelste naam, maar het uitzicht vanaf dit rijtjeshuis was zo verbluffend dat zowel Sofka als haar man Vassilis de kleine kamertjes waaruit het huis bestond op de koop toe namen.

Sofka Zinovieff kwam met haar man en haar twee dochters Anna en Lara in de drukkende hitte van augustus in Athene aan. Ze had al eerder in Griekenland gewoond, in Navplio, jaren geleden voor haar studie antropologie. Toen was ze verliefd geworden op het land van de goden. Samen met haar man die eigenlijk zijn hele leven in het buitenland had gewoond, gingen ze terug naar Griekenland. Vassilis om te kijken of hij het Griekse leven weer kon oppakken, Sofka om deze keer een echte Griekse te worden.

Sinds haar vorige verblijf is er het nodige veranderd in Griekenland, vooral in Athene dat van een suffig provinciestadje is uitgegroeid tot een heuse wereldstad. In het begin had Sofka nog wat moeite met de diverse dingen waarin de Grieken niet uitblinken zoals verblijfsvergunningen uitgeven, het schoolsysteem, de feestdagen die vol met tradities zitten.

Toch zijn er ook de momenten waarop Sofka zich weer realiseert waarom ze Griekenland als het nieuwe thuisland voor haar en haar familie heeft gekozen. Niet alleen het wonen vlakbij de Egeïsche zee is een genot, maar er zijn nog steeds betoverende momenten zoals wanneer ze naar de bergen gaan waar Vassilis een huis heeft geërfd.

Dankzij Sofka's scherpe blik waarmee ze het moderne Griekse leven observeert is 'Onder de Akropolis' in geen enkel opzicht een boek zoals 'Een huis in Toscane' of 'Een huis in de Provence'. Het gaat niet alleen over geschipper met de organisatie van een leven regelen in een nieuwe cultuur, maar het is vooral een beschrijving van hoe de Grieken leven in Athene. Met af en toe heldere uitleg wat er aan de basis van gebruiken en tradities ligt.

Over 'Ochi Dag', de dag waarop de Grieken 'nee' zeiden tegen Mussolini en dat elk jaar met de nodige traditionele feestelijkheden wordt gevierd, de gewoonte van de Grieken om heel laat uit te gaan naar de Bouzoukia, een Griekse variant op de nachtclub. Hoe staan de 'buitenlandse' Grieken (Grieken die in het buitenland wonen) in het moderne Griekse leven, hoe ziet een orthodox doopfeest eruit en zo zit het boek vol met observaties over het hedendaagse Griekenland. Over kruiwagens en steekpenningen, over hoe Athene is gebouwd, over de periode tijdens de kolonels, over het Paasfeest, erfrecht en ga zo maar door.

Boeken die worden geschreven door buitenlanders over Griekenland spelen meestal ver buiten Athene en gaan over de kleine oude tradities die nog diep gebakken zitten in het Griekse leven. Met vooral lyrische woorden over het klimaat en de natuur naast vele klaagzangen over hoe moeilijk het is sommige dingen voor elkaar te krijgen in dit land van een zeer trage bureaucratie. Het geeft vaak een beeld dat in Griekenland de tijd heeft stilgestaan omdat juist de oude tradities en gebruiken worden geprezen.

'Onder de Akropolis' zet de hoofdstad voor een keer in het zonnetje en gaat verder in de observaties. Sofka Zinovieff weet de lezer in die zin te boeien dat het Griekse hedendaagse leven helder overkomt. Met kritische kanttekeningen van de Grieken zelf en haar eigen mening over verschillende tradities en regels. Zonder al te veel bombastische woorden weet ze haar liefde voor dit zonnige land dat zo'n grote geschiedenis achter zich heeft liggen, op de lezer over te brengen. En ze is er heel duidelijk in dat in Griekenland de tijd beslist niet heeft stilgestaan.

SOFKA ZINOVIEFF - ONDER DE AKROPOLIS (Eurydice Street, vert. Jacques Meerman), Mouria, 2004

Leeslinks
Meer boeken over Griekenland
 

« Terug

bol

Bestel
Sofka Zinovieff - Onder de Akropolis
via de internet boekhandel bol