Henning Mankell - Midzomermoord

"Inspecteur Wallander reeks." 
midzomermoord.jpg

Henning Mankell - Midzomermoord

De bijna 50 jaar jonge en nu al vermoeide Zweedse rechercheur Kurt Wallander krijgt in een hete augustusmaand in Ystad een aantal gruwelijke moorden op zijn diabetes-bordje geschoven.
Midzomermoord begint met de verdwijning van een groepje jongeren die zich voor een sekte-achtige midzomernachtelijke verkleed-en braspartij in een natuurgebied hebben teruggetrokken. Zij keren niet terug naar hun families.

De ouders van de twee jongens slaan uit pure lamlendigheid geen alarm, de moeder van het meisje wel, zeker nadat ze weken later ansichtkaarten uit Hamburg, Parijs en Wenen krijgt die volgens haar niet door haar dochter geschreven zijn. Maar het is zomer, warm, drukkend en de politie heeft soms ook vakantie. Dus aan deze eventuele verdwijning wordt door de Ystadse politie nauwelijks aandacht geschonken.
Als politie-inspecteur Kurt Wallander terugkomt van zijn vakantie (om het huis van zijn overleden vader te verkopen) en - na geconfronteerd te zijn met de wanhopige moeder ­ de verdwijning eindelijk serieus neemt, blijkt collega Svedberg spoorloos verdwenen. Ongerust gaat Wallander midden in de nacht naar diens flat, waar hij Svedberg dood aantreft. Hiermee begint de zoektocht naar een moordenaar die zijns gelijke niet kent in het Zweedse: een moordenaar die zijn slachtoffers vermoord op het moment dat ze volkomen gelukkig zijn. Maar op welke manier de dader aan deze intieme informatie heeft kunnen komen is iedereen, inclusief Kurt Wallander, een mysterie. Daarbij komt dat op het moment van zijn verdwijning en van zijn dood Svedberg echt geen gelukkig mens was te noemen. Is Wallander op het spoor van een moordende sekte? Of speelt er zich in deze hete Zweedse zomer een Dutroux-verdwijningsaffaire af zoals in België?
Hoewel ik na twee van de zeven delen Inspecteur Kurt Wallander, een tiental Inspecteur Martin Beck van Sjöwall en Wahlöö uit eind jaren zeventig/begin tachtig en twee delen Liza Marklund's misdaadverslaggeefster Annika Bengtzon een niet zo rooskleurig beeld heb gekregen van de meestal mistige achterkant van de Zweedse samenleving en verzorgingsstaat ­ die trouwens erg veel op de Nederlandse lijkt ­ is dat laatste niet erg waarschijnlijk, hoewel...

Midzomermoord leest als een sneltrein, eenmaal ingestapt stap je er niet zo gauw en gemakkelijk meer uit en ook de vaak korte zinnen houden de vaart en spanning erin; voordat je het weet... En toch waren het 602 pagina's!
Henning Mankell beschrijft Wallander als een moede en melancholieke maar ook hardnekkige antiheld met een nieuwe suikerziekte en ook een nieuwe, maar alweer verloren Letse liefde.
Een man zonder echte vrienden die het geweld en de onverschilligheid in Zweden eigenlijk meer dan beu is.
En een man die zelfs volgens Mankell: "Geen goede vriend van me zou zijn. Waarschijnlijk is het gemakkelijker te schrijven over iemand die je niet zo graag mag."

Henning Mankell - Midzomermoord (Steget efter, vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen), De Geus 2003

Leeslinks
2 romans van dezelfde schrijver:
Tea-bag
Daniel, zoon van de wind
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust:

« Terug

bol

Bestel
Henning Mankell - Midzomermoord
via de internet boekhandel bol