Cathy Page - Het verhaal van mijn gezicht

"Engelse literaire thriller over vrouw die onderzoek doet naar een sekte in Finland." 
gezicht.gif

Cathy Page - Het verhaal van mijn gezicht

Spanning uit Finland

Natalie Baron komt in Elojoki, Finland, aan waar ze onderzoek zal doen naar Tuomas Envall, de grondlegger van de Envallisten, een strenge godsdienst die afbeeldingen, maar ook tv en film, verbiedt. Tuomas leefde eind 1800 in Elojoki en Natalie wil ontdekken wat hem heeft aangezet tot de bizarre regels van zijn godsdienst. Wanneer ze in haar gastruimte is ingetrokken, wordt ze meteen bezocht door een vrouw, die uit haar verleden opduikt: Christina, die kwaad is dat ze weer in haar leven komt snuffelen: heeft ze al niet genoeg gedaan? Natalie schrikt, ze is verminkt aan haar gezicht en weet dat zij al dik betaald heeft.
Natalie was 13 en besloot op zoek te gaan naar een nieuw huis: haar moeder was er bijna nooit, had een hatelijke vriend, en Natalie stapt op een mooie middag de tuin binnen van de Herns, waar ze met open armen wordt ontvangen door Barbara en haar man John. Hun zoon Mark, van dezelfde leeftijd als Natalie, wil echter niets van haar weten. Het huis bevalt Natalie, en ook Barbara, die zich moederlijk ontfermt over een meisje dat steeds andere smoezen heeft waarom ze bij de Herns is. De Herns maken deel uit van de Envallisten, een sekte-achtige godsdienst die elke zomer naar Elojoki gaat waar alle Envallisten zich verzamelen. Dit jaar hebben ze echter een probleem met de paspoorten: omdat het niet is toegestaan een pasfoto te maken, worden hun paspoorten niet verlengd. Daarop besluiten ze een kleinere bijeenkomst in Noord-Engeland te houden. Hierna volgt het spannende verhaal over hoe Barbara's gezicht zo verminkt komt.

'Het verhaal van mijn gezicht' is een spannende literaire thriller over een vrouw die als kind voor het leven werd getekend door een gebeurtenis met een sekte en later uit komt zoeken waarom de sekte afbeeldingen verbood.
Het verhaal is goed opgebouwd. Vanaf de eerste pagina worden er suggesties gewekt over iets wat in het verleden is gebeurd en met Elojoki te maken had, het plaatsje in Finland waar de Engelse Natalie aankomt. Afwisselend met het verhaal van haar onderzoek wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan hoe Natalie haar ongeluk heeft gekregen.
Het verhaal is mooi beschreven en het karakter van de vastbesloten 13-jarige Natalie die een nieuw huis voor haarzelf wil vinden, is goed en ontroerend uitgewerkt. De andere hoofdpersoon is Barbara, die Natalie als haar moeder heeft gebombardeerd. Barbara lijdt in stilte onder het verlies van haar dochtertje van een paar maanden oud. In Natalie vindt ze wat van dit verloren kind terug, waardoor ze Natalie met open armen ontvangt. Pas in het kamp blijkt hoe het verlies haar heeft aangegrepen en welk geheim ze al jaren verbergt. Ze wordt geholpen door haar 14-jarige zoontje Mark, die door Natalie ook anders tegen de wereld van de Envallisten is gaan aankijken en zijn moeder heel goed begrijpt..
Het onderwerp van een vage en niet zo sensationele sekte en de lokatie in een ver Finland zijn een frisse en originele kant van het boek.
De schrijfster Kathy Page brengt het gehele verhaal in mooie en beeldende schrijfstijl. Hoewel de ontknoping van Natalie's onderzoek naar Tuomas misschien niet zo sensationeel is, past alles goed in elkaar en ondanks de 'verplichte' liefdeslijn tussen Natalie en Neikki, is het een goed boek, mooi geschreven en heel spannend.

KATHY PAGE - HET VERHAAL VAN MIJN GEZICHT (The story of my face) Anthos, 2002

De spannende boeken van Hotel-Boekenlust:

« Terug

bol

Bestel
Cathy Page - Het verhaal van mijn gezicht
via de internet boekhandel bol