Brady Udall - De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint

"Verhaal over een jongetje dat overreden wordt door een auto, maar toch overleeft." 
mint.gif

Brady Udall - De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint

"Poep in je hoofd, Marty!"

Edgar Mint is 7 jaar wanneer hij de schaduw opzoekt van de postauto, die geparkeerd staat voor zijn huis. Als de postbode instapt, heeft hij pas in de gaten dat Edgar onder zijn auto ligt als het al te laat is: zijn auto rijdt over het jongetje heen en perst Edgars hoofdje tot moes. Edgar komt in het St. Divine ziekenhuis waar dokter Barry Pinkley een wonder verricht: Edgar herrijst uit zijn bijna doodzijn en wordt naar een zaal gebracht, waar Art, zijn buurman, zich over de verdere wonderen en het jongetje ontfermt. Art heeft een zwaar ongeluk gehad en daarbij vrouw en kinderen verloren. Hij is soms nukkig, maar staat altijd klaar voor de vragen die Edgar, eenmaal bijgekomen, bijna altijd lijkt te stellen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het is tijd dat iemand Edgar eens iets leert.
Met een leren pet om zijn bobbelige hoofd te beschermen en een Hermes Jubilee 2000 typemachine arriveert Edgar tenslotte op het Willie Sherman, een college voor Indianen-wezen en voor Indiaantjes die niet gewenst zijn. En zo begint de harde leerschool voor Edgar, die wordt belaagd door niet alleen gemene leerlingen, maar ook door dokter Barry Pinkley, die door de wonderbaarlijke genezing van Edgar Mint, de jongen nooit meer kan vergeten.

De weesjongetjes uit Charles Dickens boeken zijn misschien wel het meeste bekend in de literatuur. Keer op keer verschijnen er weer nieuwe verhalen over zielige wezen en akelige kostscholen. Edgar Mint is de nieuwste held uit deze serie. Ditmaal een jongetje dat een miraculeuze opstanding heeft meegemaakt, enorm in de watten is gelegd in het ziekenhuis, maar nu met de rauwe werkelijkheid van leeftijdsgenootjes wordt geconfronteerd op het Sherman College. Hoewel elke schrijver wel een eigen voorstelling van de gruwelijkheden op zo'n college heeft, lijken de kostschool- en internaatverhalen altijd wel een beetje op elkaar. Één bullebak van een leerling die de school terroriseert, een zwak en innemend jongetje die hem moet trotseren en als er al geen smeerlap van een leraar bij zit, dan letten alle leraren in ieder geval nooit op. Zo ook bij Edgar. Niets nieuws onder de zon in de voorstellingen die Brady Udall zich van een barbaars internaat maakt. Wat wel een verschil is met de reeds bekende verhalen is Udall's schrijfstijl en de luchtigheid die hij aan het verhaal geeft. Gelukkig is er voldoende humor om Edgar Mint tot een nieuwe School Held uit te roepen.
En dan zijn er nog de andere gedeelten uit het leven van de jonge Edgar Mint, die zich niet op het Willie Sherman college afspelen. Het boek begint met het verblijf van Edgar in het aftandse St. Divine's ziekenhuis, waar hij leeft in een wereld van gebroken mensen zoals Art en Jeffrey, tussen zusters die hem allemaal even lief vinden, maar waar hij ook moet leren met zijn beschadigde hoofd om te gaan. Dat is alvast het leukste gedeelte van het boek.
Edgar Mint wordt van de akelige Indianen Wees-school gered, omdat hij liefdevol wordt opgenomen door het Mormonen gezin in Richmond, de Madsens, die leven in een ogenschijnlijk paradijs van heerlijke geuren, volop eten en drinken en tapijten tot in de wc's toe. Weliswaar met een complete dierentuin vol papegaaien, een ezel, woestijnratten, cavia's en geiten, maar Edgar heeft zoveel overvloed nog nooit in zijn jonge leventje meegemaakt en probeert er dan ook alles aan te doen om te worden opgenomen in dit gezinnetje. Helaas verloopt ook deze periode niet even gelukkig en dan rest er niets anders meer dan op zoek te gaan naar de postbode, die ooit met zijn postauto over Edgars hoofd reed, om hem blij te maken met het nieuws dat Edgar alles toch nog overleefd heeft.
Ondanks het ge-ijkte kostscholenverhaal, een heerlijk en vermakelijk, leuk geschreven boek dat de spanning erin houdt tot de postbode wordt gevonden.

BRADY UDALL - DE BUITENSPORIGE LOTGEVALLEN VAN EDGAR MINT (The Miracle Life of Edgar Mint), Arena, 2001

Leeslinks
Nog meer internaatverhalen:
Tomas Lieske - Franklin
Nog een wees-verhaal:
Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees
Nog meer bijna-wees verhalen:
Russell Banks - Bone is de baas
André Alexis - De kamers van mijn jeugd

« Terug