Guillermo Martínez - Onzichtbare misdaden

"Argentijnse literaire thriller over een serie moorden in Oxford." 
misdaden.gif

Guillermo Martínez - Onzichtbare misdaden

Goochelen met wiskunde

Een Argentijnse student in de wiskunde komt in Oxford aan om de logica te bestuderen. Hij ontmoet er Arthur Seldom, een plaatselijke beroemdheid in de logica.
Ze ontdekken samen het eerste slachtoffer, de oude mrs. Eagleton. De moord blijkt iets te maken te hebben met Arthur Seldom. Hij ontvangt als waarschuwing een briefje met een scriptische boodschap: 'de eerste van de serie', met eronder een cirkel getekend. De tweede moord brengt een volgend wiskundig teken, net als de derde.
Samen met inspecteur Petersen proberen de Argentijn en Seldom de wiskundige reeks te interpreteren om de volgende moord te kunnen voorkomen.

'Onzichtbare misdaden' leest enigszins als een thriller, maar is wars van het speurwerk en andere bekende paden die misdaadschrijvers afleggen om tot de oplossing van de misdaden te komen.

In een rustig tempo werkt de schrijver aan de logica die een seriemoordenaar volgt en die gepakt moet worden. Hij moet in de wiskunde wereld zitten of Seldom, professor in de logica, uitdagen hem te vinden. Dit alles klinkt nog als een gewone thriller.

Het bezoek aan een goochelaar die meester in de illusies is lijkt alleen aan de spanning bij te dragen. Zal tijdens zijn voorstelling de moordenaar weer toeslaan?
Deze voorstelling krijgt naderhand echter een heel andere plek in het verhaal. Want de oplossing is geniaal.

De Argentijnse schrijver Guillermo Martínez heeft wiskunde en literatuur gestudeerd, welke twee uiteenlopende studies hij prachtig in dit boek heeft gecombineerd. Martínez is geïntrigeerd door de fantasie en de werkelijkheid. Hij toont in dit boek aan dat fantasie werkelijkheid kan scheppen. Het intrigerende verhaal over de spookmoord op mrs. Crafford is maar een voorbeeld.

'Niets is zoals het lijkt' is een cliché uitspraak geworden voor een heleboel romans. In dit boek is het zelfs een van de sleutels van het verhaal. De Argentijnse student en de ik-persoon van het boek moet speuren naar: "iets wat ik al gezien had". En zelfs voor een wiskundige is het niet makkelijk de waarheid te ontwaren die achteraf zo simpel is.

In 'Onzichtbare misdaden' vind je geen geweld, geen halsbrekende achtervolgingen of bloedstollende scènes. Het ademt eerder de sfeer uit van de echte Britse speurneuzen zoals die van Agathie Christie. Deze ongewone Argentijnse thriller is een prachtige les in de logica. Een verfrissend boek waaraan vele thrillerschrijvers een voorbeeld kunnen nemen.

GUILLERMO MARTÍNEZ - M8: ONZICHTBARE MISDADEN (Crímenes imperceptibles, vert. Harriët Peteri) Vassallucci 2004

Leeslinks
Nog een literaire thriller uit Argentinië:
Pablo de Santis - Het labyrint
Een roman over wiskunde:
Apostolos Doxiadis - Oom Petros en het vermoeden van Goldbach
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust:

« Terug

bol

Bestel
Guillermo Martínez - Onzichtbare misdaden
via de internet boekhandel bol

M8 Onzichtbare misdaden
M8 Onzichtbare misdaden
G. Martinez