Monica Ali - Het blauw van Alentejo

"Engelse roman over een Portugees dorpje en zijn internationale inwoners." 
alentejo.gif

Monica Ali - Het blauw van Alentejo

Een dorpsschilderij

Engelse roman over een Portugees dorpje en zijn internationale inwoners.

De Engelse schrijfster Monica Ali, geroemd om haar debuutroman 'Brick Lane', heeft een dorp waar je normaal met grote snelheid langs zou rijden op zoek naar een grotere bezienswaardigheid, en wat je normaal in een flits aan je ogen voorbij ziet gaan, gevangen in haar beeldende tweede roman 'Het blauw van Alentejo'.

Mamarrosa is een klein dorpje in een idyllisch Portugees landschap, maar ligt misschien wel in de armste streek van heel Europa. Zoals tegenwoordig overal elders in Europa bestaan de bewoners van vele dorpen niet alleen meer uit hun oorspronkelijke bevolking, maar is er veel import van binnen- en buitenland. Ook Mamarrosa, dat niet veel anders te bieden heeft als wat cafés en kerken, is geen uitzondering op deze regel van de moderne maatschappij.

De Engelse schrijver Stanton heeft zich voorgenomen om er een nieuw boek te schrijven, maar komt tijd te kort omdat het caféleven en bepaalde dames hem vaak van deze taak afhouden. Er is de Engelse familie Potts die denkt de ultieme vrijheid in Portugal te hebben gevonden. Hun huis met beesten is een armoedig boerderij-achtig geheel, waarbij vader China zweert dat het leven er goed is, moeder Chrissie de liefde buitenshuis zoekt net als haar dochter Ruby die in veel te korte rokjes door het dorp paradeert.

Dan zijn er de Portugezen zoals cafébaas Vasco, die ooit het horecavak in Amerika heeft geleerd en nog steeds met weemoed terugdenkt aan de tijd dat hij een Amerikaanse vrouw had en ver weg van zijn geboortedorp woonde. Er is de oude Jão die aan de rand van de stad woont en aan zijn roerige verleden als arbeider wordt herinnerd als hij zijn oude vriend Rui terugvindt. Er is de jonge Teresa die in het geheim haar vertrek uit het dorp voorbereidt. Ze kan au-pair meisje in Londen worden en droomt over het nieuwe leven daar. Ze vraagt zich af wat alle buitenlanders in haar dorp zoeken, terwijl zij het juist wilt ontvluchten.

In het dorp wordt een internetcafé geopend, waarvan de eerste dagen nog geen verbinding kan worden gemaakt met het internet. Er komen nieuwe buitenlanders aan die een huis willen zoeken. Maar het gehele dorp kijkt vooral uit naar de terugkomst van een van zijn bewoners, Marco Alfonso Rodrigues, waarover de wildste verhalen de ronde doen, zodat ieders verwachting strak gespannen staat.

Een jong stel op reis vlak voor hun huwelijk, komt voor enkele nachten in het dorp terecht, waar ze in het café van Vasco kennismaken met de eigenaardige bewoners van het stille Mamarrosa.

Iedereen reist wel eens door een dorpje en kijkt vanaf een terras of vanuit de dorpskroeg naar de bewoners die hun eigen leven leiden. Soms vraag je je wel eens af wat er speelt, hoe de verhoudingen liggen, hoe een vreemdeling in het dorpsleven verzeild is geraakt.

Monica Ali heeft waarschijnlijk dezelfde vragen gehad toen ze regelmatig bij vrienden in de Alentejo-streek in Portugal op vakantie ging. Ze heeft een gave om niet alleen prachtig te kunnen schrijven, maar ook beeldende karakters neer te zetten. Ze heeft een oud ingeslapen dorp met zijn inwoners beschreven in hoofdstukken met allemaal andere hoofdpersonen. Deze personen hebben met elkaar te maken omdat ze in hetzelfde Mamarrosa verblijven en zo krijgt het dorp een diepere dimensie. Het is zoiets als een verhaal schrijven naar aanleiding van een schilderij, zoals Philippe Besson's roman 'Nazomer' dat hij schreef naar het beroemde schilderij 'Nighthawks' van Edward Hopper.

De stille wateren van het sluimerende dorp worden af en toe beroerd door een steen die erin wordt geworpen. Man komt achter de ontrouw van zijn vrouw, moeder wordt verdacht van abortus op haar dochter, de opening van een modern café, nieuwe bewoners vanuit het buitenland, een oude dorpsgenoot die stinkend rijk wordt terug verwacht. Gebeurtenissen die voor veel ophef kunnen zorgen, maar in zo'n stil dorpje door het sluimerige leven worden opgeslokt.

Het zijn details uit een dorpsleven dat op een schilderij bij iemand met fantasie vele vragen kan oproepen. Monica Ali heeft op deze manier het dorp tot leven gewekt. Een armoedig dorp dat is aangeraakt door het moderne leven van buitenlanders die op zoek zijn naar een nieuw leven, dat toeristen voorbij ziet trekken die enkele dagen meedoen met het dorpsleven, maar een dorp dat zijn lome dagelijkse ritme niet verliest. Een kleine gemeenschap verscholen in een verloren natuur in het Portugese binnenland. Een prachtig portret dat je het liefst in je kamer zou willen ophangen.

MONICA ALI - HET BLAUW VAN DE ALENTEJO (Alentejo Blue, vert. Monique Eggermont), Prometheus, 2006

Leeslinks
Over slaperige dorpjes en buitenstaanders:
Joost Pot - Sneeuw in september
Jeff Shapiro - De geheimen van Saint' Angelo
Eleni Gage - Ten noorden van Ithaka
Albert Vigoleis Thelen - Het eiland van het tweede gezicht

« Terug

bol

Bestel
Monica Ali - Het blauw van Alentejo
via de internet boekhandel bol