Threes Anna - Motormoeder

"Nederlandse roman over een vrouw die liever motor rijdt dan moeder is." 
motormoeder.gif

Threes Anna - Motormoeder

Ik, Threes Anna

Weet je niet hoe je uit moet leggen dat je liever geen kinderen wilt, heb je geen zin om een boek te kopen maar lees je het liever via de computer of op je palmapparaatje? Dan is hier het ideale boek.

'Motormoeder' van Threes Anna is niet alleen in boekvorm te verkrijgen, maar kun je ook downloaden van het internet of lezen via je telefoon.

'Motormoeder' is een heerlijk boek dat net geen satire is maar wel een pleidooi voor degenen die ervoor kiezen om geen kinderen te hebben.

Het boek gaat over Veronica Land die, wanneer ze drie jaar oud is, gezegend wordt met de komst van een drieling die alle aandacht opeist van haar moeder. Er zijn momenten dat haar moeder letterlijk gek dreigt te worden van haar kinderen die niet de makkelijksten zijn.
Veronica groeit op met haar broertjes en wil straaljagerpiloot worden. Haar wiskunde is echter niet goed genoeg, dus wil ze naar de kunstacademie. Wat haar vader weer niet goed vindt, maar Veronica wist toen al haar willetje er door te drukken.
Veronica gaat naar de kunstacademie, krijgt haar eerste vriendjes, gaat exposeren en wordt een gevierd kunstenaar.
Haar vrienden rondom haar krijgen kinderen, maar Veronica ergert zich aan de kroosrijke gezinnen en weigert een leven als moeder. Ze rijdt liever vrij en blij op haar motor rond. Maar op een dag...

Het verhaal wordt verteld in heel korte hoofdstukken van gemiddeld een halve bladzijde en vanuit vele verschillende lokaties. Eikenlaan 8 is het huisadres van de familie Land waar moeder Dora alle mogelijke moeite moet doen haar kinderen in de pas te laten lopen. Ze moet haar carrière als pianiste opgeven, ze verliest een vinger en ook al hoopt ze dat ze eens haar come-back als muzikante kan maken, het blijft bij wat uiteenlopende klusjes zoals de muziek van een rockbandje op papier zetten.

Op Eikenlaan 8 is ook het huis waar Veronica en haar broertjes Benny, Otto en Johnny streken uithalen, maaltijden verknallen, ruzie zoeken, hun moeder gek maken met heel druk te zijn.

Op Wilhelmskade 41 woont Wanda, de zus van Dora. Zij heeft maar één dochter, Maud, die echter al jong met de verkeerde man trouwt en dan het ene na het andere kind baart, tot grote wanhoop van haar moeder die het gezinnetje te vaak moet ondersteunen. De man van Maud is een nietsnut en klaploper en ook Veronica's ervaringen met hem zijn niet al te best.

In Kapsalon De Vries roddelen mevrouw De Vries en mevrouw Jansen heel wat af. Hoofdonderwerp is meestal het roerende leven van de familie Land, met die arme Dora en dat hele stoute meisje Veronica. Ze vragen zich af wat er van dat brutale meisje moet worden en doen pogingen hun zoons uit haar buurt te houden.

Naast alle adressen waar Veronica woont, logeert, studeert en waar vrienden van haar wonen, waar de motorclub is, spelen ook lokaties zoals de Hema, de V&D en het Centraal Station een rol. Al deze lokaties en de vele terugkerende 'vertellers' maken het verhaal erg levendig en blijven originele gezichtspunten geven op het leven van Veronica, maar geven ook een tijdsbeeld van de afgelopen jaren 70, 80 en 90.

Historische gebeurtenissen zoals de moord op Kennedy, de landing op de maan, de bloedige slag bij Soweto geven aan in welke tijd het verhaal speelt. Menige oudere lezer zal niet alleen deze internationale gebeurtenissen herkennen, maar ook de Puch's, het shaggie draaien, het sherry-drinken en andere kleine details uit hun eigen jeugd.

Threes Anna, het pseudoniem voor Threes Schreuder, was tien jaar lang artistiek leider van de theatergroep Dogtroep. Daar kon ze al haar ideeën in kwijt. Nadat haar man was verongelukt nam ze afscheid van de theaterwereld en stortte ze zich op het schrijven en maakt nu ook plannen om te filmen. Haar eerste roman ging over de rouwverwerking van een geliefde: 'De kus van de weduwe'.

Er is weinig theater te vinden in 'Motormoeder'. Threes Anna heeft het verhaal strak van opzet gehouden, met niet te veel frivole uitwassen. Wat het boek erg realistisch maakt. Ook haar kritiek op het zware leven van moeders valt wel mee. Sommige stukken zijn een regelrechte parodie. Niet zozeer wegens wat er gebeurt, maar wegens de staccato wijze van schrijven. Dialogen achter elkaar van verschillende schreeuwende kinderen maken deze scènes opmerkelijk en zeer amusant. En maken dat je net als moeder Dora menigmaal zelf de kamer uit wil rennen.

Dan is er Veronica als jong meisje. Met heel herkenbare scènes over eerste kussen, afspraakjes, studentikoze relaties etcetera. Maar daarna wordt Veronica serieus. Ze heeft een motor bijeengespaard en dat wordt als het ware haar kind. Want echte kinderen wil ze niet. Ze heeft genoeg voorbeelden gezien om haar heen van familie en vrienden wiens leven op de kop wordt gezet door de kinderen. Daar heeft zij geen tijd en geen zin in.

In de carrière van Veronica vinden we weer wat theatrale creativiteit van Anna Threes terug. Veronica wordt niet zomaar een schilder maar maakt projecten zoals de reeks grote schilderijen waarop de monden staan van de mensen die ze ooit heeft gekust.

Al met al is 'Motormoeder' een onderhoudende roman, vlot geschreven en met een bekende cover voor de lezers van 'Ik, Jan Cremer'. 

THREES ANNA - MOTORMOEDER, Vassallucci, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
De stille stad

´╗┐Wachten op de moesson

Het laatste land
Twee andere bildungsromans uit Nederland:
Frans Stüger - Weerloos
Ingrid Hogervorst - Woede
Een theatraal boek uit Groningen:
Leon Gommers - De ziel van de kakkerlak

« Terug

bol

Bestel
Threes Anna - Motormoeder
via de internet boekhandel bol