Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster

"Siciliaanse roman over de dood van een dienstbode die een spoor van mysteries achterliet." 
amandelraapster.gif

Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster

Wie is de Mennulara?

Het is 23 september 1963 en de Mennulara is gestorven. In het Siciliaanse dorp Roccacolomba begint het nieuws over de dood van de dienstbode, die eens amandelraapster was, maar eindigde als administratrice van de zaken van de familie Alfallipe, langzaam door te sijpelen in de straten. Haar dood blijft niet onbesproken, zowel bij de simpele arbeiders als bij de hogere notabelen van het dorp. Want niemand weet precies wie ze was en hoe ze aan het geld kwam om een eigen appartement te kopen. De meesten denken dat ze het van haar meesters heeft gepikt, er zijn maar weinigen die een goed woord over haar spreken.
De situatie in huize Alfallipe is niet veel anders. Slechts mevrouw Alfallipe weent om het verlies van haar kamenierster bij wie ze was ingetrokken na de dood van haar man, de gerespecteerde Orazio. De Mennulara had haar tot het einde steeds goed verzorgd.
Haar kinderen Lilla, Carmela en Gianni zijn blij met de dood van de Mennù die volgens hen hun familie tiranniseerde. Ze zijn maar in één ding geïnteresseerd: de erfenis. Maar waar is al het geld dat de Mennulara voor hen beheerde? Een briefje met daarop de instructies voor de rouwafkondiging met de exacte tekst die de familie moet plaatsen geeft nog meer reden tot praatjes in het dorp. Voor de kinderen Alfallipe een vernedering te meer die ze gelaten uitvoeren, bang dat ze de erfenis missen. Als er bij de begrafenis ook nog een oude maffiabaas wordt waargenomen, zijn de roddels niet meer te stuiten.

Het is een mooi verteld verhaal dat begint bij de dood van een dienstbode die veel meer blijkt te zijn geweest dan men dacht. Niet alleen de kinderen Alfallipe weten niet goed hoe de Mennulara aan zoveel macht in hun familie is gekomen, ook de dorpsbewoners stellen zich de nodige vragen. Men kijkt met argusogen hoe de familie Alfallipe reageert en dat is niet gewoon in dit geval omdat de kinderen proberen onder de instructies van de Mennulara uit te komen. Een rel op het postkantoor, kleine bedreigingen waarvan men de maffia beschuldigt, scènes waarbij een interieur kort en klein wordt geslagen: het feest kan niet op en het dorp is in rep en roer om alle gebeurtenissen bij te benen. Tussendoor de roddels komen ook de herinneringen aan de Mennulara naar boven. Ze was niet erg geliefd omdat ze onvriendelijk was, doch ze was rechtvaardig, daar is iedereen het over eens. Langzaam begint het verhaal rond de Mennulara zich te ontvouwen. Niet alleen voor de lezer maar ook voor sommige notabelen die haar een warm hart toedragen.
Deze stijl van vertellen maakt dat het verhaal blijft boeien. Steeds meer kleine stukjes maken de puzzel compleet over de arme amandelraapster die stierf als een dienstbode maar ook als rijke vrouw. De uit Palermo op Sicilië afkomstige Simonetta Agnello-Hornby die in Londen als advocate werkt schrijft heel beeldend over haar geboorte-eiland. Het verhaal speelt in een plattelandsdorp op Sicilië waar de verhoudingen tussen de oude landadel, de maffia en de gewone mensen nog aan traditionele regels gebonden zijn en waar men geen misstap kan begaan zonder dat iedereen het weet. Het verhaal is opgebouwd uit roddels van een fiks aantal dorpsbewoners zodat het lijkt alsof je midden in het dorpsleven staat. De stijl lijkt een beetje op die van de populaire Siciliaanse schrijver Andrea Camilleri die in zijn fictieve dorp Vigàta ook altijd een fors aantal flink rebbelende dorpsbewoners mee laat spelen. Agnello-Hornby heeft echter scherpere karakters gecreëerd en gebruikt voor de opbouw van het verhaal meer diepte zodat 'De amandelraapster' veel spannender is.
Het is een mooie sfeervolle debuutroman die de Premio Alassio 2003 kreeg, een prijs voor het beste Italiaanse boek toegekend door een jury van docenten Italiaans uit heel Europa.

SIMONETTA AGNELLO-HORNBY - DE AMANDELRAAPSTER (La Mennulara, vert. Henrieke Herber) Wereldbibliotheek, 2003

Leeslinks
De sfeervolle boeken uit Sicilië van Andrea Camilleri:
Rook!
Het jachtseizoen
De Siciliaanse opera
Nog meer boeken over Sicilië:
Giovanni Chiari - De valstrik

« Terug

bol

Bestel
Simonetta Agnello-Hornby - De amandelraapster
via de internet boekhandel bol