Barbara Trapido - De reizende muzikant

"Roman over verschillende mensen wiens levens door de dood van een meisje verweven blijken." 
reizendemuzikant.gif

Barbara Trapido - De reizende muzikant

"Die Sterne stehn zu hoch"

Ellens jongere zusje Lydia is gedood bij een verkeersongeluk in Londen. Ze waren net als tweelingen altijd samen en hadden de grootste lol. Maar nu Lydia er niet meer is, is Ellen serieuser geworden en heeft ze moeite om ergens bij te horen. In de spullen van Lydia vindt ze een brief gericht aan professor Goldman, de 'Romanschrijver', die Lydia bij haar scriptie over de Duitse poëet Wilhelm Müller heeft geholpen.
Jonathan Goldman is getrouwd met Katherine, met wie hij een kind heeft, Stella, of wel het Hinderkind, want Stella had als klein kind allerlei ziektes en allergiën, zodat Katherine al haar tijd liefdevol aan het kind besteedde. Jonathan schrijft romans en heeft een kleine zolder in Londen gehuurd om rustig te kunnen schrijven. Daar ontmoet hij Sonia met wie hij een verhouding begint en blijft hij ook zijn schoonzus Sally regelmatig ontmoeten.
Stella kwam niet snel mee met haar leeftijdsgenoten in haar jeugd, maar ze heeft er uiteindelijk voor gekozen zang en cello te gaan studeren in Edinburgh. Haar moeder zorgt voor een woning die ze met Grania deelt, maar ze wordt helemaal gek van Grania en trekt bij Ellen in, waar ze Izzy en Pen leert kennen.

Dat zijn de drie hoofdpersonen uit de sociale komedie 'De reizende muzikant' van Barbara Trapido. Met veel humor en een luchtige manier van schrijven zet ze drama's neer, die levens op hun kop zetten, en zet ze karakters neer, die bijna satire-achtig aandoen. Het boek gaat over het leven: opgroeien, trouwen, vreemdgaan, scheiden. Ouders die uit elkaar gaan, kinderen die doodgaan, of kinderen die kwaad zijn. Ook zet Trapido een deel van de Engelse maatschappij goed neer: haar personages zijn een mengelmoes van Joden, Katholieken, Protestanten, van intellectuelen, carrière bouwers, studenten, oude rijken en vertwijfelde mensen, die aan hun leven blijven bouwen.
Hinderkind, de Stiefmoeder, de Übermensch, oom Fiedelsnuiter, de Beste Meid, de Draak zijn allemaal bijkarakters en geven al een beetje aan met welke personages dit boek bevolkt wordt.
Rond de dood van Lydia worden deze levens uitgesponnen en blijken de gebeurtenissen niet los van elkaar te staan. Trapido weet de verhaallijnen op een mooie manier samen te brengen, hoewel het einde misschien iets te grotesque is.
Barbara Trapido werd in Zuid-Afrika geboren als kind van een Nederlandse vader en Duitse moeder. Vandaar al die Duitse poëzie, die als een rode lijn door het boek loopt. Op haar 21ste verhuisde de schrijfster naar Engeland, waarna in 1982 haar eerste boek 'Brother of the More Famous Jack' uitkwam, dat de Whitbread Prize kreeg. 'De reizende muzikant' is haar vijfde roman. Dit bijna soap-achtig aandoende boek is ondanks alle ellende, maar dankzij Trapido's kluchtige visie op Engelse mensen, een erg leuk boek.

BARBARA TRAPIDO - DE REIZENDE MUZIKANT (The Travelling Hornplayer), De Geus, 2001

Leeslinks:

Van dezelfde schrijfster:

De witte aap
De dood in de straat:

John McGregor - Als niemand over opmerkelijke dingen praat

De dood van een zusje:

Ali Smith - Hotelwereld

De dood van een broer:

Alison Smith- Noem alle dieren

De dood van een echtpaar:

Jim Crace - Een man, een vrouw en de dood


« Terug