Helen Dunmore - Dochter van één nacht

"Psychologische Engelse thriller over alcoholistische vrouw die van haar man en kind moet scheiden." 
nacht.jpg

Helen Dunmore - Dochter van één nacht

Liefde met fatale afloop

Louise zit zich in haar ommuurde Londense tuin te koesteren in de zon: ze is hoogzwanger. Ze herinnert zich de nacht dat haar kind verwekt is: toen ze van een feest kwam, liep haar mans broer Johnnie haar achterna en ze deden het in het park.
Louise heeft een plastisch chirurg opgezocht die haar aanvraag afkapte: ze is te onstabiel en heeft het helemaal niet nodig. Louise was kwaad, ze wil haar vroegere figuur terug, alsof ze daarmee haar huwelijk terug kan krijgen. Nu is ze gescheiden van man én van dochertje. Haar man Paul heeft Anna bij haar weggenomen omdat ze door haar drinkgedrag niet goed meer op haar paste. Louise drinkt niet wanneer Anna haar bezoekt, maar Paul besluit toch te scheiden en met zijn nieuwe vriendin Sonia te trouwen en te verhuizen naar Yorkshire.
Daar is het waar Anna opgroeit zonder haar moeder te zien, want die vertikt het om naar Yorkshire te komen: Louise denkt dat Paul en Anna op een dag gewoon zullen terugkomen en in de tussentijd drinkt ze de tijd weg.
Op een dag komt Johnnie op bezoek in Yorkshire. Hij overhandigt Anna een brief van haar moeder met daarin 1000 pond: voor als ze naar haar moeder wil. Johnnie wordt nerveus van zijn broer Paul, die alles voor hem doet en regelt en hem zelfs zakenpartner van zijn bloeiende makelaarsbedrijf heeft gemaakt. Maar Johnnie is rusteloos en heeft zijn eigen dubieuze zaakjes die hij meestal niet tot een goed einde weet te brengen.
Een paar dagen later komt hij bij Louise op bezoek om afscheid te nemen. omdat er een deal helemaal is misgegaan. Dan blijkt dat de liefde van één nacht niet voldoende was.

Het is een ietwat rommelige roman over alcoholisme, scheiding, liefde, broederliefde en moord.
Vooral de aanloop voor het feitelijke verhaal is wat lang en omslachtig en Dunmore lijkt allerlei vertelstijlen uit te proberen in de diverse hoofdstukken.
Het gaat over een vrouw die gaat drinken omdat haar man niet weet dat zijn dochtertje van zijn broer is en zij niet kan kiezen of ze haar man of zijn broer wilt, waardoor moeder haar kind aan haar inmiddels ex-man verliest en nog meer de drankenkast induikt. Wanneer ze uiteindelijk voor de broer van ex-man kiest en dan opeens inziet dat ophouden met drinken de redding kan zijn om haar dochtertje terug te krijgen, en haar dochtertje én man ook daadwerkelijk terugkomen, is het te laat omdat de broer haar mee in het ongeluk heeft gestort.
Paul is de geslepen nette zakenman die de familie regeert. Hij is niet slecht en hij is niet goed. Zijn tegenpool en jongere broer Johnnie is onstabiel, de jonge hond en doet in drugszaakjes. Hij probeert onder de invloedssfeer van zijn broer uit te komen omdat hij zijn eigen leven wil leven.
Het kind Anna leeft in haar kinderwereld en wordt ook door haar vader verwaarloosd, zodat ze uiteindelijk voor haar 'zieke' moeder kiest. Volop thema's dus, daar heeft het boek geen gebrek aan. En vandaar dat het boek misschien ook zo rommelig aandoet, omdat alle verschilldende lijnen eerst moeten worden uitgezet voor het verhaal zijn dramatische wending neemt.
Bij vlagen is het een mooi geschreven boek dat vooral naar het einde toe spannend wordt. Voor de liefhebbers van psychologische thrillers.

HELEN DUNMORE ­ - DOCHTER VAN ÉÉN NACHT (With Your Crooked Heart), De Geus, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
De schimmen van Zennor
De belegering
Nog meer psychologische thrillers:
Tony Davidson - Littekens
Pat Barker - Over de grens

« Terug

bol

Bestel
Helen Dunmore - Dochter van één nacht
via de internet boekhandel bol