Ignacio Padilla - Amphitryon

"Mexicaanse roman over Europese soldaten, partijen schaak en persoonsverwisselingen tijdens de Wereldoorlogen." 
amphitryon.jpg

Ignacio Padilla - Amphitryon

De rondedans van Thadeus Dreyer

Als Franz T. Kretschmar's vader in de jaren 30 wordt veroordeeld omdat hij als seinwachter een treinongeluk heeft veroorzaakt, komt Franz erachter dat de ware naam van zijn vader Thadeus Dreyer is. Vanaf dat moment is hij gespitst op die naam, die een man aan het Oostfront heeft overgenomen in de Eerste Wereldoorlog nadat hij een partij schaak van zijn vader had verloren.
Thadeus Dreyer blijkt de bloedige slagen in de Balkan te hebben overleefd en komt als generaal van het Duitse leger naar Oostenrijk. Hij heeft zich diep in de Nationaal Socialistische gelederen genesteld en ook Franz, die zijn vader wil wreken, probeert door middel van het leger Thadeus Dreyer te benaderen.
Alikoshka Goliadkin is een Russische Kozak die in de Eerste Wereldoorlog dienst neemt in het Groot Oostenrijkse leger, dat zijn beste tijd heeft gehad en blij is met elke soldaat van welke nationaliteit dan ook, tenslotte wordt bijna iedereen toch kanonnenvoer. Als hij Richard Schley in 1918 aan het front in de Balkan ontmoet, weet hij dat hij de man heeft gevonden, door middel van wie hij zijn wraak kan nemen. Richard Schley is novice van pater Wagram die de gewonden en stervenden bijstaat, tot hij zelf door een granaat wordt weggevaagd van de aarde en Richard Schley zonder dat hij al priester is op zijn eentje de heilige bijstand moet verstrekken.
In 1989 krijgt Daniel Sanderson, een schrijver, te horen dat hij erfgenaam is van baron Blok-Cissewsky. In Wenen ontmoet hij zijn mede-erfgenamen, de acteur Fraester en de schilder Cossini. Maar de erfenis blijkt niet zo gemakkelijk te incasseren als de uitnodiging deed denken...

Spannende, doch soms ingewikkelde roman over naamsverwisselingen en een complot tegen Hitler. De Mexicaanse schrijver heeft een aantal historische feiten gebruikt als uitgangspunt voor deze roman vol persoonsverwisselingen, met als eindpunt de identiteit van de in 1962 in Israel ter dood gebrachte oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. De spil waar de roman uiteindelijk om draait is het complot tegen het Derde Rijk, Amphitryon, waarvan in de geschiedenis slechts onduidelijke aanwijzingen te vinden zijn. Tevens is er een foto van Hermann Göring met ene Thadeus Dreyer en Franz T. Kretschmar.
Het verhaal dat Ignacio Padilla hier omheen heeft geweven is een labyrint vol levensverhalen en wraaknemingen, vol frontavonturen en schaakspelen die in legerkampen en treinen werden gespeeld met als inzet een identiteitsverwisseling of de dood. Mensen die als echte duivels gedreven werden door het Kwaad, of mensen die probeerde te redden wat er te redden viel. Het boek verhaalt over de waanzin die er in de Eerste Wereldoorlog heerste in Europa, landen die in vuur en vlam stonden en oude rijken die instortten, soldaten die hun vaderland niet langer wenste te verdedigen en dienst namen bij een ander land. Het was in de Eerste Wereldoorlog dat het oude Europa verloren ging en de strijders die deze hel hadden overleefd, kregen meer dan 20 jaar later een volgende oorlog voor de kiezen, waar echter het Kwaad een meer uitgesproken gedaante had in de vorm van Hitler en het Nationaal Socialisme. De Mexicaanse schrijver Ignacio Padilla moet geïntrigeerd zijn geweest door deze puinhoop van legers en nationaliteiten, alsmede ook dat een fors aantal oorlogsmisdadigers onder valse namen naar Latijns Amerika vluchtten om hun leven in alle rust voort te zetten. Zijn verhaal van schakers en wraakengelen is net zo ingewikkeld als het leven zelf kan zijn, maar met een flinke dosis fantasie heeft hij van 'Amphitryon' een goed en spannend boek gemaakt, waarin hij de sfeer neerzet van de hel die Europa was tijdens de wereldoorlogen, maar ook waartoe sommige mensen bereid waren om hun vege lijf te redden.

IGNACIO PADILLA - AMPHITRYON (Amphitryon), De Bezige Bij, 2002

Leeslinks
Een ander verhaal over een persoonsverwisseling tijdens de oorlog:
Andreï Makine - De muziek van een leven
Over een andere Oostenrijkse soldaat die 2 wereldoorlogen meemaakte:
John Wray - De rechterhand van de slaap
Nog een keuze om de oorlog te overleven:
Bernard Schlink - De voorlezer
De werkelijke verschrikkingen van het front:
Erich Marie Remarque - Van het Westelijk front niets nieuws

« Terug

bol

Bestel
Ignacio Padilla - Amphitryon
via de internet boekhandel bol