Nicolien Mizee - En knielde voor hem neer

"Nederlandse roman over een hermafrodiet en een misdadiger." 
neer.gif

Nicolien Mizee - En knielde voor hem neer

The beauty and the beast

In één sprong wist Mischa Rinus van een wisse dood te redden. Rinus neemt Mischa, een zwerfjongen uit Amsterdam, mee naar zijn huis. Mischa geeft echter al snel aan dat hij niets van toenaderingspogingen van Rinus moet hebben. Toch ontstaat er een soort relatie tussen de twee. De jonge Mischa voelt zich thuis in het grote huis van Rinus en Rinus, die versleten is en een mysterieus leven als foute man achter de rug heeft, is blij met Mischa's gezelschap en zijn hulp. Oude vrienden van Mischa waarschuwen hem voor Rinus' verleden, maar Mischa beschouwt Rinus als zijn enige vriend en weldoener en wil niets van de zwartmakerij weten. Hij heeft zijn eigen problemen en als het er op aan komt, trekt Rinus heus wel partij voor hem.

Alle personen in de roman hebben zo hun eigen problemen. Rinus komt zijn huis nauwelijks uit omdat hij bang is om om zeep gebracht te worden, van Mischa's vrienden wordt de een gestalkt door een professor, de ander mag van zijn vrouw nauwelijks nog de deur uit en weer een ander heeft een vriendin die zoekt naar een verdwenen zus. Mischa zelf heeft problemen met zijn seksualiteit. Opgevoed als een meisje heeft hij zelf de keuze gemaakt om een jongen te zijn. Maar hij blijft doodsbenauwd voor ziekenhuizen omdat hij vroeger altijd door zijn ouders daarheen werd gebracht in verband met zijn dubbele geslacht.

Ondanks alle problemen is de stijl van het boek luchtig en wordt er niet te lang gedraald bij problemen. Het leven gaat door, of je nu verdacht wordt van moord, je twee polsen hebt gebroken of nooit een verjaardagscadeau hebt gehad.

De relatie tussen de barse en door de wol geverfde Rinus en de luchthartige tere Mischa die eindelijk een eigen plek vindt, is ontroerend. Voor Rinus is Mischa een engel. En Mischa heeft momenten dat hij op engelachtige manier mensen redt door op de gebeurtenissen vooruit te lopen. Maar diep in hem borrelt zijn probleem van dubbele sekse en dat is zijn enige tere punt waarmee je hem op de kast kan jagen.

Nicolien Mizee die al eerder 'Voor God en de Sociale Dienst' en 'Toen kwam moeder met een mes' publiceerde, probeert haar verhalen van alle mogelijke franjes te ontdoen en zo ontstaat er een eerlijk proza dat er mag zijn. Het is geen spetterend vuurwerk, maar het is een verhaal dat je ongemerkt in één adem uitleest.

NICOLIEN MIZEE - EN KNIELDE VOOR HEM NEER, Nijgh & Van Ditmar, 2006

Leeslinks
Over een andere hermafrodiet:
Jeffrey Eugenides - Middlesex
Over een andere 'engel':
Hans Barendse - Ben jij Engel

« Terug

bol

Bestel
Nicolien Mizee - En knielde voor hem neer
via de internet boekhandel bol

En knielde voor hem neer
En knielde voor hem neer
Nicolien Mizee