Marjolein Houweling - Niemandsland

"Thrillerachtige roman over 2 vrouwen en 'n seriemoordenaar." 
niemandsland.gif

Marjolein Houweling - Niemandsland

Potten, politie en 'n seriemoordenaar

Wanneer Doris bij Chris intrekt in Amsterdam, is het liefde op het eerste gezicht. Chris is wat ouder en werkt o.a. als politiepsychologe. Doris doet bedrijfsorganisatie. Chris wordt ingedeeld in een politieteam dat de zaak rond een seriemoordenaar moet oplossen, onder leiding van haar ex-man Ferrie, die het vreselijk vindt dat zijn ex samenwoont met een andere vrouw. Terwijl de zaak maar moeizaam vordert, bloeit de relatie tussen Doris en Chris des te sneller op: Chris houdt van SM en neemt Doris stevig onder handen. Ook Chris' vriendinnen, Els en Emmy, vinden Doris aardig en de meiden weten zeker wat stappen is. Tijdens een bezoek aan een SM tent of aan een duister café in Rotterdam komt er wat van het verleden van Doris om de hoek kijken, dat alles behalve normaal blijkt te zijn. Ook het politieonderzoek neemt vreemde wendingen...

Leuk en vlot geschreven verhaal over 2 potten en hun erotische avonturen, maar uitmondt in een ware thriller.
Wat opvalt is de schrijfstijl van deze debuutroman van de Rotterdamse Marjolein Houweling. Kort, krachtig, maar met humor. Soms originele taal, die misschien wel ingeburgerd is bij potten, maar die je niet elke dag in een boek tegenkomt. Korte hoofdstukken, met zelfs 3 tussenhoofdstukjes, waarvan er eentje óf niet goed is afgedrukt, óf is verloren tussen de rest van de tekst. Ook de hoofdstukken bestaan soms uit korte stukken, die dan weer door de een, dan weer door de ander worden verteld. Dit maakt het prettig lezen. Alleen is de ontknoping helaas ook niet ontkomen aan deze vlotte schrijfstijl, waardoor het einde te snel en ingewikkeld wordt. Dat is jammer, want het verhaal op zich is leuk en onderhuids weet de schrijfster een mooie spanning op te bouwen, die aan het einde in een versnelling raakt. Dat had ze iets langer moeten uitbouwen misschien.
Zijn veel Nederlandse politieromans soms te slaapverwekkend voor woorden, met allerlei omwegen en slappe karakters, met ellenlange passages die nergens over gaan, dit boek heeft deze omslachtigheid gelukkig niet. Het verhaal zit tussen een politieroman en erotische thriller in. Het politieonderzoek speelt zeker in het begin slechts op de achtergrond mee. We beginnen met een knallende relatie tussen Chris en Doris, die langzaam vragen over Doris' verleden oproept. Ook de puzzelachtige stukjes van een onbekende man die commentaar geeft tussendoor, verwart en geeft de lezer te denken. En dat is wat dit boek anders maakt: op een eigen manier spannend gemaakt, een verrassend einde en een verfrissende schrijfstijl.

MARJOLEIN HOUWELING - NIEMANDSLAND, L.J. Veen 2001

« Terug

bol

Bestel
Marjolein Houweling - Niemandsland
via de internet boekhandel bol