Erik Vlaminck - Angélique

"Kleine, maar sterke Vlaamse roman over een missiezuster." 
angeliquevlaminck.gif

Erik Vlaminck - Angélique

Over een non en een hoerendochter

Een oude verlopen vrouw met haar hele bezit in een winkelwagentje komt in een opvangtehuis voor vrouwen. Ze haat het, heeft al vele tehuizen gezien, maar het kan even niet anders. Haar geloof in de katholieke kerk heeft ze verloren, het kruisbeeld hangt ze met de rug naar de kamer toe.
In het tehuis ontmoet ze de jonge hoogzwangere halfbloed Nancy, die een nieuwe wereld voor haar is. Op het eerste gezicht hebben ze niets gemeen, maar als Angélique's verleden zich ontvouwt en ze wat meer over Nancy hoort, groeit er een zekere band, ondanks de hulpverleenster Hilde die met een goed hart probeert Angélique zo goed mogelijk op te vangen.

Erik Vlaminck kwam in 1976 uit met zijn eerste roman 'De troost'. In de jaren 90 begon hij aan een cyclus over Vlaanderen, waar vooral de afgelopen twee wereldoorlogen centraal staan, en oude verborgen familieverhalen. Na 'Quatertemperdagen' (1992), 'Wolven huilen' (1993), 'Stanny, een stil leven' (1996) en 'De portrettentrekker' (1998) kwam het vijfde en laatste deel 'Houten schoenen' in 2000 uit.
Angélique was ook een vergeten persoon in zijn familie, die een stukje Belgische geschiedenis heeft meegemaakt: de oorlog in de Belgische Kongo.
De roman is klein maar krachtig. Het laat een vrouw zien die in haar leven de verschrikkingen heeft meegemaakt van een koloniale oorlog en die een vrouw ontmoet die in haar jonge leventje ook al genoeg ellende heeft meegemaakt.
In een mooie onbevangen en soms rake taal zet Vlaminck twee verschillende levens neer, die elk symbool staan voor een eigen generatie. Het zijn twee tijdsbeelden van België: een oude katholieke wereld en een nieuwe van god los zijnde wereld.
Erik Vlaminck weet in weinig woorden veel neer te zetten. Het boek werd als theatermonoloog gepresenteerd door de actrice Karin Vanloo.

 

ERIK VLAMINCK - ANGÉLIQUE, Wereldbibliotheek, 2003

Leeslinks
Over een andere Belgische missiezuster:
Leo Pleysier - De gele rivier is bevrozen
Nog meer over Belgische vergeten of verborgen familieleden:
Erwin Mortier - Marcel
Schokkende boeken over de verschrikkingen van de oorlog in de Kongo:
Jef Geeraerts - Gangreen
Klassieker over Vlaanderen en de oorlog:
Ward Ruyslinck - Wierook en tranen
Dé roman over België en zijn familieleven midden vorige eeuw:
Hugo Claus - Het verdriet van België
 

 

 

« Terug