Sameer S. Mehendale - Zuid, noord-zuid, noord

"Drie Nederlandse verhalen spelend in Afrika, Nederland en Frankrijk." 
noord.gif

Sameer S. Mehendale - Zuid, noord-zuid, noord

Een bundel onrust

Blossom is schoonmaakster op een Nederlandse ambassade ergens in een Afrikaans land en wordt uitgevraagd door de nieuwe tuinman. Mulder, een geadopteerde Nederlander, wil zijn vriend trouwen en gaat op zoek naar zijn geboortebewijs in een Afrikaans land. Houthakker Lapierre, ergens in een bosrijk Frankrijk, is op zoek naar klusjes.

Op zich zijn het verhalen van individuen die een beslissing moeten nemen. Blossom weet niet zeker of ze wel met John uit moet gaan. Mulder beseft in Afrika dat zijn relatie met Dijkhuizen niet sterk genoeg is voor een huwelijk en Lapierre maakt de keuze een dubieuze nieuwe handel op te zetten.

Alledrie de personen hebben een onrustige achtergrond: Blossom wordt verleid door de rijkdom die ze om zich heen ziet bij haar nieuwe baan als schoonmaakster op de ambassade. Mulder wil per se trouwen, maar Dijkhuizen is niet al te enthousiast en Mulder verdenkt hem van ontrouw. Lapierre's vrouw Sandrine lijkt steeds meer haar eigen weg te gaan, net als zijn oudste zoon Pascal, die beslist niet de zoon is die hij zich zou wensen.

Drie verhalen die volgens een ondertitel een roman moeten vormen. Maar het is een roman waar de samenhang tussen de drie verhalen totaal ontbreekt. Alleen de titel geeft de geografische ligging aan van de plekken waar het speelt.

Het is een stijl die we kennen van de Engelse schrijver David Mitchell die in zijn romans 'De geestverwantschap' en 'Wolkenatlas' verhalen neerzette, die echter wel degelijk met elkaar te maken hebben, hoever ze ook van elkaar af lijken te staan.

Op zich laat Mehendale zien dat hij boeiend kan schrijven. De omgevingsbeelden zijn sfeervol neergezet en zijn personages getuigen van psychologisch inzicht. Een haast koloniale sfeer op de ambassade van het Nederlandse personeel dat zich verveelt en zich niet inlaat met de kloof tussen rijk en arm. Een homoseksuele jongen die naar zijn corrupte en door opstanden geplaagde Afrikaanse geboorteland gaat en zich met alle macht probeert te distanciëren van zijn achtergrond. Een ruige Lapierre die als houthakker net zo ruw zijn huishouden bestiert als zijn te kappen hout in mistige koude bossen ergens in Frankrijk.

Sameer S. Mehendale werd in 1961 te Bombay, India, geboren en kwam op 10-jarige leeftijd naar Nederland waar hij een studie Medische Biologie deed aan de Universiteit. In 2003 kwam zijn debuutroman uit: 'Heliosis', waarin een Nederlands stel op vakantie naar Griekenland gaat, maar niet geheel ongeschonden er vandaan komt.

Mehendale heeft een goed gevoel voor dramatische personages en spanningsopbouw, getuigen de drie verhalen uit 'Zuid, Noord-Zuid, Noord'. Ze hebben inhoudelijk alleen te weinig impact. Misschien komt dat in zijn derde roman.

SAMEER S. MEHENDALE - ZUID, NOORD-ZUID, NOORD, De Arbeiderspers, 2006

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Heliosis
Nog meer verhalen in één:
David Mitchell - De geestverwantschap
David Mitchell - Wolkenatlas

« Terug

bol

Bestel
Sameer S. Mehendale - Zuid, noord-zuid, noord
via de internet boekhandel bol

Zuid, noord-zuid, noord
Zuid, noord-zuid, noord
Sameer S. Mehendale