Sabina Murray - Een verslindende obsessie

"Amerikaanse roman over jonge vrouw met een eigenaardig trekje." 
obsessie.gif

Sabina Murray - Een verslindende obsessie

Voer voor kannibalen

Een jonge vrouw van 23 komt terug naar Amerika nadat ze haar studie in Italië had afgebroken. In New York slaat ze een oudere Russische schrijver aan de haak bij wie ze intrekt.

Alles goed en wel. Een jonge vrouw die een relatie begint met een oudere man die nog steeds erg aan zijn ex-vrouw hangt. Het is niet zozeer dit gegeven dat aan je begint te knagen, maar het is vooral het karakter van de hoofdpersoon Katherine Shea die allesbehalve een keurige jongedame is.

Beeldschoon maar hondsbrutaal, naïef maar voor de duvel niet bang, uitgekookt maar niet ambitieus.

Katherine probeert haar vader te ontlopen. Waarom, dat is maar de vraag. Katherine's moeder ligt in een ziekenhuis, op een bewaakte afdeling omdat ze een vreemde ziekte heeft die het beste valt te omschrijven als psychisch gestoord. Katherine houdt van haar maar doet geen enkele poging haar moeder te bezoeken.

Wanneer Katherine met Boris naar Maine reist haalt ze Boris over om nabij Portland een huisje aan zee voor haar te huren. Daar maakt ze nieuwe vrienden en al snel is de dakloze muzikant Arthur bij haar ingetrokken.

Katherine is niet bang in het eenzame huis ondanks dat er een seriemoordenaar in de buurt moet ronddolen die Malley, een man die ze in een kroeg ontmoette, heeft vermoord.

Katherine is ook niet bang voor de botten van de Anasazi indianen die ze in haar moeders huis in Nieuw Mexico vindt. Haar vriendje Johnny is bang dat er een vloek op rust.

Katherine is grootgebracht met verhalen over kannibalisme. Ze kent een rijke keur aan historische verhalen waarbij mensen overleven door medemensen op te eten. Over vroegere pioniers in Amerika, Noordpool-ontdekkers, uitgebroken gevangenen in Van Diemansland of schipbreukelingen. Het zijn de verhalen waarmee haar moeder haar opvoedde. Die vroeg aan haar dochter wat ze dacht dat het allerbelangrijkste van de wereld was. En dat is niet de liefde, wat Katherine dacht: "Het belangrijkste is honger". "Honger is de sleutel tot vrijheid en iedereen wil vrij zijn."

Katherine lijkt inderdaad zo vrij als een vogeltje. Ze fladdert moeiteloos van het ene naar het andere continent, van de ene naar de andere man, van het ene huwelijk in het andere.

Het is vooral deze intrigerende anti-heldin die 'Een verslindende obsessie' zo mooi maakt. Een totaal losgeslagen dame met macabere ideeën. Tegelijk met deze zware ondertoon en de spanning die zich langzaam opbouwt omdat er wel erg veel mannen in Katherines omgeving worden vermoord, blijft het karakter van Katherine onaangetast. Ze blijft de onschuld zelve spelen zoals ze de uiterst beleefde dame tegenover de politie speelt en ook haar vader ontvangt ze tenslotte als een echte dochter. Maar in haar spel komen barsten, zoals de lezer al snel zal ontdekken.

In het begin doen de historische verhalen wat vreemd aan. Ze beginnen met een filosofie over hoe het laatste etentje zou zijn geweest tussen de ontdekkingsreizigers Christoffel Colombus en Amerigo Vespucci. Dan komen we via schilderijen van o.a. Goya en Dali terecht in de wereld van de echte griezel-verhalen over kannibalisme zoals die over de Donner Party en die over Alexander Pearce, waarna je langzaam de functie gaat begrijpen van deze verhalen in het boek.

Sabina Murray, die opgroeide in Australië en de Filippijnen, kreeg in 2003 de PEN/Faulkner Award voor fictie voor haar verhalenbundel 'Caprices'. Ook hier beschrijft ze zwarte kanten van de mensheid. De verhalen gaan over de Japanse bezetting van de Filippijnen en de Amerikaanse opmars in de Pacific tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Een verslindende obsessie' is als verhaal misschien niet te sterk opgezet, maar de onderhoudende Katherine Shea maakt heel veel goed. Sabina Murray heeft een uitstekende pen om de morbide kant van een maatschappij onder de aandacht te brengen. Haar historische verhalen mogen dan het verhaalritme af en toe onderbreken, ze doen prima hun werk om je honger te laten krijgen naar nog meer verhalen. En om wat spanning op te bouwen. Want dat schort er niet aan in de tweede helft. 'Een verslindende obsessie' is een verrassend mooi boek voor een avondje griezelen en voor iedereen die van de film of het boek van Thomas Harris 'The silence of the lambs' hield.

SABINA MURRAY - EEN VERSLINDENDE OBSESSIE (A carnivore's inquiry, vert. Lucie van Rooijen) De Bezige Bij 2004

Leeslinks
Over een andere kannibaal:
Carlos Balmaceda - Kookboek voor de kannibaal
Over seriemoordenaars:
Brett Easton Ellis - American Psycho
Joost Niemöller - De spier, Wraak!
Een andere 'gothische' roman:
Mitch Cullin - Getijdenland

« Terug

bol

Bestel
Sabina Murray - Een verslindende obsessie
via de internet boekhandel bol

Een verslindende obsessie
Een verslindende obsessie
Sabina Murray