Jeff Shapiro - De geheimen van Sant' Angelo

"Roman over klein dorpje in Toscane." 
angelo.jpg

Jeff Shapiro - De geheimen van Sant' Angelo

Simpel Toscane

Renato Tizzoni woont al zijn hele leven in het kleine Toscaanse dorpje Sant' Angelo, waar hij baas van de waterleidingen is. Het dorpje heeft niet lang meer te leven: men wil een enorme dam bouwen en hun gebied onder water laten lopen. Deze aankomende gebeurtenis drukt zwaar op het dorp. Even buiten het dorp, waar het huis staat waar Renato altijd gewoond heeft, brengt hij elke morgen vroeg zijn 4 schapen naar buiten en geniet hij van de zonsopgang. Zijn vrouw Milena werkt bij haar ouders die de meest populaire 'bottega' van het dorp hebben, een café-restaurant-winkeltje. Hun dochter Petula gaat nog naar school, maar heeft een verhouding met een vriendje, Daniele, over wie Renato absoluut niet tevreden is.
Wanneer Renato's pleegvader Vezzosi dood gaat, en Renato vreemde dromen krijgt over handen en waterputten en schatten, lijkt Renato in een midlife crisis terecht te komen. Hij besluit naar aanleiding van zijn dromen een reisje naar Rome te maken en daar de Paus de hand te schudden, zodat zijn geluk en levenslust weer terugkomen. Alleen is hij niet de enige die meer geluk in het leven wil...

Jeff Shapiro is een Amerikaan die al jaren in Toscane woont en zijn liefde voor het leven in deze pittoresque Italiaanse provincie op papier wilde zetten.
De roman is in zeer eenvoudige bewoordingen geschreven. Te simpel zelfs. Het verhaal kabbelt voort met het ritme van een loom Italiaans leven. Centrum van het leven is de 'bottega', niet alleen voor de hoofdpersoon, maar voor het hele dorp om de laatste roddels te horen en uit te wisselen, om tijden van geluk en ongeluk te delen.
Het boek geeft zeker de landerige sfeer weer van een klein Toscaans dorpje, vol roddel, achterklap en een glas wijn. Ook de bottega, waar oude vrouwtjes een eeuwigheid nemen om hun vorm van pasta uit te zoeken is een mooi tijdsbeeld, of de borrels die men inneemt en onderwijl elke vreemdeling van het nodige commentaar voorziet, is heel juist beschreven. Precies wat wij buitenstaanders verwachten van zo'n dorp.
Maar het verhaal van Renato die een midlife crisis heeft, en daarom alle verhalen van de dorpelingen aanhoort omdat hij naar Rome gaat om zijn geluk te zoeken, is een povere geschiedenis die vreselijk saai verteld wordt. Geen hoogtepunten, geen drama's. Alleen maar saaie kommer en kwel over het gewone leven dat iedereen kent. Slechts een echte schrijver kan hierover een echt boek schrijven.
En ook al kabbelt het dorpsleven daaromheen voort in zijn dagelijkse ritme en voel je je een beetje in Toscane, het is niet genoeg om te boeien. De schrijver komt met niets origineels: men drinkt wijn, Sambuca en Grappa, eet prosciutto en geitenkaas met brood zoals in heel Italië, maar de streekgerechten moet de schrijver duidelijk nog ontdekken. Waterputten, schapen en zonsondergangen. Kan het met nog meer clichés?
De heerlijke lome atmosfeer die zo'n dorpje kan uitstralen wordt tot het uiterste gedreven, waardoor zo'n dorp saai en vervelend wordt. Maar Toscane is allesbehalve dat en verdient veel meer dan zo'n onnozel verhaaltje.

JEFF SHAPIRO - DE GEHEIMEN VAN SANT' ANGELO, De Boekerij, 2000

Boekenlinks:
Buitenlanders die wel boeiend over Toscane weten te schrijven:
Frances Mayes - Een huis in Toscane
Lisa St. Aubin de Terán - Een huis in Italië

« Terug

bol

Bestel
Jeff Shapiro - De geheimen van Sant' Angelo
via de internet boekhandel bol