Petra Hammesfahr - Het laatste offer

"Duitse familie-'crimi' over een seriemoordenaar." 
laatsteoffer.jpg

Petra Hammesfahr - Het laatste offer

Op 14 september 1990 wilde Karen afscheid nemen van haar vriendin Li, die terug naar China ging. Toen haar broer, die onverwachts van zijn jaarlijkse vakantie in september uit de Eiffel was teruggekomen, haar niet wilde brengen, pakte ze zijn auto en reed naar een voor iedereen onduidelijke afspraak. Eerst raakte ze een fietser, die dodelijk verwond achterbleef en tenslotte sloeg de auto over de kop en eindigde total loss in een aardappelveld. Toen de daar werkende boer de praktisch niet gewonde Karen uit het wrak hielp was ze doodsbang en schreeuwde dat haar broer haar zou vermoorden.
Bundeskriminalagent Thomas Scheib begon reeds na de moord in 1988 op Silvia Lenz te vermoeden dat ze te maken hadden met een seriemoordenaar. Op de dag van de moord, 14 september, waren vroeger al eerder vrouwen verdwenen en allen hadden een vage afspraak omtrent een nieuwe baan in Italië. In 1992 werd Marion Schneider vermist en toen 2 jaar later Julia Roberts vermoord werd aangetroffen, wist hij het zeker en liet hij de zaak niet meer los: de moordenaar sloeg elke 2 jaar op 14 september toe. Alleen op 14 september 1990 had hij nog geen vermissing of moord. Samen met een Amerikaanse seriemoordenaarexpert maakte hij het profiel van de dader: een man met grote afwezigheid van de vader, veel invloed van de moeder en waarschijnlijk 2 jongere zusjes onder zijn hoede, waarmee iets was gebeurd.

Zeer spannende thriller over een seriemoordenaar die eens in de 2 jaar op 14 september toesloeg.
Petra Hammesfahr is een van Duitsland bekendste crimi-schrijfsters die al heel wat titels heeft uitgebracht. Een aantal boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook veel tv scripts. In haar thrillers, die ze sinds 1991 jaarlijks heeft gepubliceerd, zijn het de gewone mensen die de hoofdrol spelen. Families en gezinnetjes die vaak net als de schrijfster in een dorp in het glooiende landschap rond Keulen wonen. Hammesfahr's kracht ligt in de beschrijvingen van deze gezinnetjes die ploeteren met kinderen en de gewone levensbeslommeringen.
Hoofdpersonen in 'Het laatste offer' zijn Karen Dierden, haar broer Norbert en haar man Marko Stichler, zodat we in de hoofdrol twee families hebben wiens levensloop in het boek uit de doeken wordt gedaan. Iedere familie heeft zo zijn eigen kleine drama's, waarvan een deel ver weggestopt.
Maar zonder politie hebben we vaak geen thriller. De belangrijkste politierol in dit boek is voor Thomas Scheib die al jaren wordt geobsedeerd door het vinden van een seriemoordenaar. Zijn collega's worden wel eens moe van zijn ge-theoriseer, maar wanneer Scheib dan eindelijk iemand heeft gevonden die het dadersprofiel perfect benadert, is hij even een gevierd man. Dat duurt niet lang, want het lijkt erop dat Scheib op het verkeerde been is gezet.
Hoewel ik vond dat het dadersprofiel met de weinige gegevens van de eerste moorden wel erg snel gemaakt was, is het criminele verhaal goed opgezet en blijft het voor de lezer zeer spannend te ontdekken wie de dader is. Met weinig fratsen of gemaakte personages, maar over mensen die zo zijn weggelopen uit je eigen omgeving of je eigen verleden. Wat de spanning alleen nog maar meer doet oplopen.

Petra Hammesfahr - Het laatste offer (Das letzte Opfer, vert. Henriëtte M. Van Weerdt Schellekens), De Geus, 2003

Leeslinks
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust

« Terug

bol

Bestel
Petra Hammesfahr - Het laatste offer
via de internet boekhandel bol