Laura Kasischke - Het leven voor haar ogen

"Amerikaanse roman over schietpartij op school." 
ogen.jpg

Laura Kasischke - Het leven voor haar ogen

De keuze van haar leven

Twee meisjes in een toilet van een middelbare school. Ze zitten in het laatste jaar, ze zijn dikke vriendinnen. Ze kletsen voor de spiegel wanneer ze schoten horen. Waarschijnlijk hebben ze het niet goed gehoord. Ze blijven stokstijf staan voor de spiegel.
Dan stapt een klasgenootje binnen, een jongen die ze tot dusver amper hadden opgemerkt. Een van hen zal hij doodschieten. Ze mogen zelf zeggen wie. "Haar. Mij niet."

Diana McPhee is veertig en houdt van het leven als geen ander. Want het leven straalt haar toe in de vorm van haar beeldige dochtertje Emma, haar nog steeds knappe en trouwe man Paul, hun droomhuis van hout met veranda. De zomers blaken van zonneschijn, de tuinen zijn altijd perfect groen, de bloemen immer uitbundig en vol verlokkelijke geuren.

Wanneer je na het eerste schokkende hoofdstuk het leven van Diana induikt bekruipt je een gevoel van: wat is dit? Alles is zo perfect, te goed, te mooi, het is een leven dat té voorbeeldig is. Dan kruipen er kleine details in het verhaal die niet helemaal kloppen.
Je verwacht dat Diana misschien psychisch gaat instorten. Heeft zij tenslotte niet zo'n bloedbad overleefd?

Het verhaal van Diana wordt afgewisseld met de vriendschap tussen twee tienermeisjes die een zomer lang genieten van hun vakantie. Ze hangen rond in winkelcentra, in de huizen van beide meisjes, in een zwembad. Ze roddelen en ze dromen over jongens en bereiden zich voor op een ander leven dat na een jaar zal beginnen als de middelbare school is afgelopen.

Wanneer de rimpelingen over het ogenschijnlijk gladde water van het boek je eenmaal beginnen op te vallen, raak je in de greep van het bedrieglijk simpele verhaal over Diana. De laatste scènes over de 40-jarige Diana in de dierentuin lijken meer op een boze droom dan op de werkelijkheid. Het boek eindigt met een glorieuze Diana die als maagdelijke mei-koningin op een praalwagen door haar stadje trekt. Dan valt de puzzel op zijn plaats.

Zowel in de gedichten van de Amerikaanse schrijfster Laura Kasischke als in haar vorige romans (Suspicious River, 1996 en White Bird in a Blizzard, 1999) speelt terreur een rol. Hoe een rustig voortrollend leven gestoord kan worden door een gewelddadige actie van buitenaf. In 'Het leven voor haar ogen' heeft ze dit thema net anders aangepakt: welk leven had er kunnen zijn als er geen geweld was geweest. Of sterker nog: als er iets anders was gezegd.

Het is tenslotte dit schokkende detail dat je gedurende het hele verhaal vasthoudt: wat zou jij in een situatie zeggen als je moest kiezen tussen je eigen leven of dat van je vriendin? Hoeveel impact hebben die drie woorden: "Haar. Mij niet."?

Dankzij Kasischke's ingenieuse opzet van het verhaal wordt het saaie perfecte leven van de 40-jarige Diana toch nog spannend voor de lezer. Krijgt de rustige en voorbeeldige buitenwijk in het slaperige studentenstadje waar ze woont andere dimensies, net als het verhaal tenslotte een geheel andere draai krijgt.

LAURA KASISCHKE - HET LEVEN VOOR HAAR OGEN (The Life Before her Eyes, vert. Josephine Ruitenberg) Wereldbibliotheek, 2003

Leeslinks

Het trauma van zo'n schietpartij:

Ron Rash - Boven de waterval

Geheel andere roman met als uitgangspunt een schietpartij op school:
DBC Pierre - Vernon God Little

« Terug

bol

Bestel
Laura Kasischke - Het leven voor haar ogen
via de internet boekhandel bol