Elle Eggels - Kroniek van een onbegrepen liefde

"Bijna magisch realistische roman over zeven zusters in Limburg." 
kroniekonbegrepenliefde.jpg

Elle Eggels - Kroniek van een onbegrepen liefde

Liefde en Limburgse vlaaien

Martha was de oudste van de zeven zusjes, die niet alleen voor hen zorgde, maar ook de bakkerij draaiende hield. Hun vader was weggegaan en nooit teruggekeerd, hun moeder overleden. De knechten in de bakkerij kwamen en gingen, net zoals de vlaaien die met veel liefde werden gemaakt. Op dansavonden leerde Martha Thiery en Charles kennen. Deze laatste werd haar stille liefde, maar voordat er zich een echte liefde uit hun eerste afspraakjes kon ontspinnen, brak de oorlog uit en werden zowel Charles als Thiery lange tijd niet meer in het dorp gezien.
Martha had het beste voor voor al haar zusjes. Als ze een beslissing nam, was het voor hun geluk. Maar ze had niet in de gaten dat Christine van de man hield waarmee Martha trouwde, net zoals Camilla van een jongen met bochel en klompvoet kon houden. Na de oorlog begon een nieuw tijdperk, ook voor de bakkerij waar Martha's moeder nog steeds over haar dochters waakte, waar op een dag Omi kwam binnenwandelen en liefdevol in het huis werd opgenomen, waar telkens weer mannen hun leven probeerde binnen te dringen en naar de hand van een van de zusters dongen. Maar elke keer kwamen de zusters weer terug naar de bakkerij om hun leven met elkaar te delen.
Durfde ook Martha haar zusters niet in de steek te laten, of was het haar geheime liefde voor een man die aan het andere einde van de wereld woonde, die al haar huwelijken deed mislukken? Gelukkig eindigt dit verhaal met een cruisebootreis, waarin een passagiere het verhaal van een bijzonder stel aanhoort.

'Kroniek van een onbegrepen liefde' is niet zozeer een vervolg op 'Het huis van de zeven zusters', maar meer een verdiepte versie van de succesvolle debuutroman van de Limburgse schrijfster Elle Eggels. Zonder het eerste verhaal over de zeven zusters gelezen te hebben, is 'Kroniek van een onbegrepen liefde' een mooi verteld verhaal dat je meesleept door het leven van een dorpje van voor de Tweede Wereldoorlog tot in de hedendaagse tijd. Werd het verhaal van de zeven zusters in het eerste boek verteld door de dochter van Martha, Emma, het tweede 'deel' belicht het verhaal vanuit het perspectief van Martha, die zoveel moeite deed om al haar zusters hun geluk te geven.
Elle Eggels schreef het eerste 'deel' in Mexico, waar ze geïnspireerd werd door het magisch realisme dat een groot deel van de Zuid-Amerikaanse literatuur kenmerkt. De bijkarakters zoals Omi, de Rus en de geest van de moeder die lange tijd in de bakkerij blijft rondhangen, de voorspellende krachten van de drie manen en de heksachtige tovenarijen die gebeuren nadat Thiery voor zijn huwelijk is gevlucht, geven dit Nederlandse boek een vleugje tropische pit, dat het zeker nodig heeft. Elle Eggels schrijft zich met gemak door de lange tijdspanne die het verhaal beslaat, haar sfeerbeelden van de verschillende tijden waarin de zusters leven, vanaf de oorlog, de 50er jaren en de 60er jaren waarin de Moderne Tijd zijn intrede doet, zijn goed. Haar verhalen over de diverse karakters en hun levensloop zijn zeer onderhoudend en al deze aspecten redden haar soms ietwat slome schrijfstijl, met af en toe rare wisselingen in de werkwoordtijden.
Het is de verdienste van het mooie Nederlandse verhaal over een Limburgs dorpje en de zeven zusters die dit boek wellicht weer tot een succesvolle uitgave zullen maken.

ELLE EGGELS - KRONIEK VAN EEN ONBEGREPEN LIEFDE, Vassallucci 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
Het huis van de zeven zusters
Nog meer magisch realistische Europese literatuur:
Ulrikka Strandbygaard - Labyrint der liefde
Een ander Nederlands huis vol zusters:
Elisabeth Termeer - De dans van de dochters

« Terug

bol

Bestel
Elle Eggels - Kroniek van een onbegrepen liefde
via de internet boekhandel bol