Herbjorg Wassmo - De zevende ontmoeting

"Noorse roman over 2 geliefden die elkaar pas laat in de armen sluiten." 
zevendeontmoeting.jpg

Herbjorg Wassmo - De zevende ontmoeting

De Liefde en het Lot

Gorm Grande woont in een groot huis met zijn zussen Marianne en Hedel. Zijn moeder lijkt niet gelukkig te zijn want zijn vader werkt alleen maar: overdag en in het weekend, maar ook vaak 's avonds. Misschien daarom is zijn moeder helemaal gek op Gorm, haar dochters ziet ze nauwelijks staan, wat wel eens tot scheve blikken leidt. Zijn moeder houdt haar kostbaarste bezit, Gorm, natuurlijk extra in de gaten gehouden, wat hij niet leuk vindt. Toen hij eens een splinternieuwe fiets had gekregen, waarmee hij uiteraard niet op straat mocht, waagde Gorm zich toch op straat en reed naar een voetbalveldje waar hij onbekommerd rondjes kon rijden. Daar ontmoette hij een meisje, maar ook twee jongens die hem uitdaagden stenen te gooien en een van die stenen raakte per ongeluk het meisje...
Rut woont op Het Eiland samen met haar vader De Prediker, haar moeder en haar tweelingbroer Jørgen, die omdat hij bij de geboorte op haar moest wachten, niet helemaal gezond van geest was. Rut is de enige die goed met Jørgen om kan gaan en de twee rillen regelmatig van angst voor de woede van De Prediker die er God en de hele wereld bij haalt, om hun op te voeden, tot woede van hun moeder, zodat Rut en Jørgen vaak naar Grootmoeder vluchten als moeder De Prediker weer eens zijn kop dreigt in te slaan. Als Rut een keer naar het vasteland gaat, komt ze een jongen tegen met hele mooie groene ogen. Hoe de steen haar kon raken, weet ze niet omdat ze zeker weet dat hij eerst de doelpaal raakte.
Gorm groeit op en krijgt langzaam een band met zijn vader. Hij doet de handelsschool, maar krijgt daar genoeg van. Hij neemt de zaak van zijn vader over, trouwt en krijgt een kind.
Rut groeit ook op, weet zich los te maken van Het Eiland, trouwt en krijgt ook een kind.
Maar soms kruisen de wegen van Gorm en Rut zich. En dan voelen ze weer die aantrekkingskracht, maar het lot drijft ze telkens weer uit elkaar, tot de zevende ontmoeting.

Mooi en indringend epos van de Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo. Haar woorden zijn meeslepend en beeldend en vertellen deze keer over de levens van een jongen en meisje wiens liefde hen pas zeer laat in hun leven bij elkaar brengt.
Gorm komt uit een gezin waarvan de moeder depressief is en zich alleen voelt omdat de vader er naar alle waarschijnlijkheid een verhouding op na houdt. Hij groeit op tussen zijn zussen, die hem pesten, maar ook van hem houden. Zijn moeder dreigt hem te verstikken met al haar zorgen en angsten. Steeds wanneer hij rebelleert, merkt hij echter dat dat hem dichter bij zijn vader brengt. Ondertussen groeit zijn liefde voor Rut, waarvan hij na hun eerste ontmoeting slechts af en toe een glimp opvangt. Hij heeft relaties en trouwt, maar weet dat er een grotere liefde is.
Rut komt uit een zwaar Christelijk gezin waar De Prediker zo onzinnig met Gods woorden omspringt, dat Rut het allang niet meer gelooft. Zij groeit op met haar tweelingbroer Jørgen, voor wie ze zorgt en met wie ze speelt. Niemand anders kan Jørgen benaderen zoals zij dat doet en zo zwerven ze over Het Eiland, waar de bewoners alles van elkaar weten en met argusogen volgen in wat voor jongen Jørgen uitgroeit. Wanneer Rut zich eindelijk los weet te maken van Het Eiland en van Jørgen om een studie op het vasteland te volgen, vindt Jørgen gelukkig een nieuw maatje: een grote hond van een Amerikaanse schilder die een tijdje op het eiland komt wonen. Na het Eilanddrama wordt Rut verliefd en trouwt, maar telkens als Gorm haar pad kruist raakt ze hopeloos in de war.
Wassmo weet deze levens met veel passie te beschrijven. Twee zeer verschillende levens, maar beide met een strijd om zich los te maken van hun ouders, met een strijd om te worden wie ze willen zijn. Gorm wil zich losmaken uit een rijk milieu waar hij verstikt wordt door zijn moeder. Rut moet zich uit een zwaar gelovig nest werken, maar zich ook uit een hechte Eilandgemeenschap worstelen. Wanneer ze getrouwd zijn en een kind hebben, blijkt dan nog dat het niet is wat ze van het leven willen. Gorm moderniseert de ouderwetse zaak van zijn vader en Rut gaat eindelijk schilderen. Telkens wanneer ze elkaar ontmoeten, springt er een vurige vonk over, maar elke keer is het lot tegen hen gekeerd en gaan hun wegen weer uiteen.
Het lijkt de onmogelijke liefde, die eigenlijk niet wordt tegengehouden door onoverkomelijke hindernissen. Het zijn dingen zoals onzekerheid, trouw aan een echtgenoot of niet doorgegeven boodschappen die verhinderen dat Gorm en Rut gelukkig met elkaar worden. Hoezeer ze ook willen, geen van beide neemt het initiatief tot een definitief samenkomen. Pas wanneer ze beiden zijn geworden wat ze ongeveer willen zijn, is de weg vrij tot hun liefde en gaat Gorm uiteindelijk in de aanval om het lot dat dit al zo lang heeft tegengehouden te verbrijzelen.
De Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo kreeg bekendheid met haar triologie 'De Tora' boeken, die gaan over een meisje dat zich los weet te maken van een verknipt gezin. Haar tweede triologie was die van Dina, waar het vooral over een moeder-zoon relatie gaat. Zo zou je eigenlijk kunnen zeggen dat 'De zevende ontmoeting' een samensmelting van haar twee triologiën is: Rut, die de Tora-boeken vertegenwoordigt en Gorm de Dina-boeken. Dezelfde thema's spelen, maar bovenal is het ook in Wassmo's laatste verhaal dat haar prachtige schrijfstijl en meeslepende vertelling dit boek tot een meesterwerkje maken.

HERBJØRG WASSMO - DE ZEVENDE ONTMOETING (Det sjuende møte), De Geus, 2001

Boekenlinks
Van dezelfde schrijfster:

(De Dina trilogie) 'Het boek Dina', 'Het boek Benjamin' en 'Het boek Karna'
Romantische boeken

« Terug

bol

Bestel
Herbjorg Wassmo - De zevende ontmoeting
via de internet boekhandel bol